Τους πρωτοετεις φοιτητες του υποδεχεται σημερα το Τμημα Κοινωνικης Πολιτικης του ΔΠΘ

Σε δύο «δόσεις», εφόσον απαιτηθεί, η τελετή υποδοχής στο αμφιθέατρο του Τμήματος

Αλέξανδρος Ιωαννίδης, αναπληρωτής πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ: «Η θέση του Τμήματος μας είναι ότι η πραγματική λειτουργία του πανεπιστημίου είναι δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως»

Τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριές του, σε δύο δόσεις εφόσον απαιτηθεί, αναμένεται να υποδεχτεί σήμερα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες του κορωνοϊού μπορεί να επιβάλλουν την πιστή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας ωστόσο το γεγονός δεν θα στερήσει το καλωσόρισμα των νέων μελών του Τμήματος, που σήμερα, Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα καλούνται να παρευρεθούν στο κεντρικό αμφιθέατρο των εγκαταστάσεών του.

Όπως και πέρυσι, πρώτη χρονιά λειτουργίας του Τμήματος με την αυτόνομη μορφή του, έτσι και φέτος το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αναμένεται να υποδεχτεί 130 φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ σε ό,τι αφορά την εκδήλωση καλωσορίσματός τους σύμφωνα και με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος κ.  Αλέξανδρο Ιωαννίδη, αναλόγως με τον αριθμό όσων ανταποκριθούν στο κάλεσμα, ενδέχεται η επανάληψή της σε δεύτερη «δόση».

Το Τμήμα λειτουργεί περισσότερα από 25 χρόνια στην πρότερη μορφή του ενώ αυτόνομο πλέον, στην πρώτη μάλιστα χρονιά λειτουργίας του ως τέτοιο, κλήθηκε να πραγματοποιήσει τα μαθήματά του διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας. Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης «όπως το σύνολο των τμημάτων του ΔΠΘ έτσι και το δικό μας ανταποκριθήκαμε άμεσα στις συγκυρίες του προηγούμενου εξαμήνου και τα διαδικτυακά μαθήματα ξεκίνησαν άμεσα δίχως οι φοιτητές μας να χάσουν ούτε ένα μάθημα. Αυτό ήταν μία μεγάλη επιτυχία και πλέον γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε ξανά και τώρα». Ο ίδιος ωστόσο επανέλαβε την σταθερή θέση των μελών του Τμήματος «ότι τα ουσιαστικά μαθήματα και η πραγματική λειτουργία του πανεπιστημίου είναι δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως». «Αυτή ήταν η θέση μας και πέρυσι, παρότι αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να κάνουμε όλα τα μαθήματα εξ αποστάσεως, αυτή εξακολουθεί να είναι η θέση μας και φέτος» πρόσθεσε για να τονίσει πως «για τον λόγο αυτό, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος, οι κοινές υπουργικές αποφάσεις και φυσικά πάντα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα δια ζώσης».  Άλλωστε υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού, που δεν επιτρέπει το «σπάσιμο» όλων των μαθημάτων σε τμήματα κάτω των 50 φοιτητών και φοιτητριών, επομένως μερίδα των μαθημάτων θα γίνουν εξ αποστάσεως.

«Θα πρέπει να δοθούν πόροι πρώτα και κύρια στον χώρο της υγείας και στον χώρο της εκπαίδευσης»

Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης «η κοινωνική πολιτική έχει να κάνει και με την παρέμβαση του κράτους στον τομέα της υγείας, που μας αφορά άμεσα λόγω της πανδημίας, αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης, επομένως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθούν οι πόροι – πρώτα και κύρια στον χώρο της υγείας – και στον χώρο της εκπαίδευσης ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία όχι απλά να μην υποβαθμιστεί εν μέσω αυτής της κατάστασης, αλλά μόλις αυτή αποτελέσει παρελθόν να μπορέσουμε να την αναβαθμίσουμε». Αυτό, εξήγησε ο ίδιος, «σημαίνει περισσότερες θέσεις για το προσωπικό, τους διδάσκοντες αλλά και το διοικητικό προσωπικό, καθώς και περισσότερους χώρους» καλώντας τις τοπικές αρχές και όσους μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

«Ένα κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής αφορά και στην αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, την επανάληψη της οποίας απευχόμαστε αλλά πιθανότατα θα δούμε στο μέλλον και άρα πρέπει ως κοινωνία και ως επιστήμονες της κοινωνικής πολιτικής να είμαστε προετοιμασμένοι» κατέληξε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.