Θερμη η ανταποκριση στην ημεριδα του ΔΠΘ για την ελληνικη γλωσσα

Συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, η διαδικτυακή ημερίδα «Ελληνική γλώσσα: παρόν, παρελθόν και διδακτικές προκλήσεις» που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Πάνω από 140 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ζουμ ή σε live streaming στο you tube.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Γενικός

Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος και η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αμερική κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ., Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου και η Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago, κ. Αναστασία Γιαννακίδου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της εκδήλωσης.

Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας στον κόσμο

Οι δύο Κεντρικοί Ομιλητές, κ. Διονύσης Γούτσος, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και κ. Ζωή

Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. αναφέρθηκαν στο παρελθόν και το παρόν της Ελληνικής Γλώσσας και την επίδρασή της στον κόσμο.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν δύο ωριαία βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς με τίτλο «Στρατηγικές εκμάθησης για τη διδασκαλία και εκμάθηση της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς» το οποίο παρακολούθησαν 55 εκπαιδευτικοί και «Σχεδιάζοντας διδακτικές ενότητες για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς» το οποίο παρακολούθησαν 35 εκπαιδευτικοί.

Στο τελευταίο μέρος, απόφοιτοι του προγράμματος «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ» που προσφέρει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δ.Π.Θ. παρουσίασαν ολοκληρωμένα διδακτικά σενάρια για τη διδασκαλία της Ελληνικής, τα οποία θα αναρτηθούν σε ειδικό αποθετήριο στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΣυνΜορΦωΣη (http://synmorphose.gr/index.php/el/) και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Το βιντεοσκοπημένο 1ο και 2ο μέρος της εκδήλωσης μπορεί να παρακολουθήσει κανείς

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.