Τακτικο μελος της Ακαδημιας Αθηνων ο Χριστοφορος Χαραλαμπακης

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΠΚΑ και Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ καταλαμβάνει την έδρα της Ελληνικής Γλωσσολογίας

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είναι πλέον ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, μιας και η Ολομέλεια της Ακαδημίας τον εξέλεξε ομόφωνα στις 20 Οκτωβρίου.

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Ισόβιο μέλος και Πρόεδρος (2019) του Ριζαρείου Ιδρύματος.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς η έδρα της ελληνικής γλωσσολογίας, που καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, παρέμενε κενή από το 1941, όταν και πέθανε ο προκάτοχός του, και πατέρας της ελληνικής γλωσσολογίας, Γεώργιος Χατζιδάκις.

Η εκλογή του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη αποτελεί αναγνώριση και ύψιστη επιβράβευση του εντυπωσιακού σε ποσότητα και ποιότητα έργου του σε ποικίλους κλάδους της γλωσσολογίας, με επίκεντρο τη διαλεκτολογία, τη λεξικογραφία, την εκπαιδευτική γλωσσολογία, τη γλώσσα και το ύφος νεοελλήνων λογοτεχνών.

Αποκορύφωμα του επιστημονικού του έργου είναι η σύνταξη και επιμέλεια του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας που του είχε αναθέσει, το 2003, η Ακαδημία Αθηνών, και το οποίο είχε παρουσιαστεί και στην Κομοτηνή.

Ο κ. Χαραλαμπάκης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής φιλολογίας τον Νοέμβριο του 2017, κερδίζοντας με την μετριοφροσύνη, ευγένεια αλλά και ευγνωμοσύνη του όλους τους παριστάμενους.

Μπορείτε να διαβάσετε για την τελετή και αν δείτε την ομιλία του νέου Μέλους της Ακαδημίας εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.