Στους Κ.Ζαφειρη, Α.Μαρκου, Ν.Μαχα-Μπιζουμη, Ε.Γκανιατσου και Α. Μακριδου τα φετινα βραβεια αριστειας της ΣΚΑΣ

Απονεμήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του τρίτου τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας της ΣΚΑΣ

Ο τρίτος τόμος της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που είναι αφιερωμένος στη δράση της Σχολής και των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν στα τρία μέχρι τώρα τμήματά της κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Ιουνίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, σε μια εκδήλωση τη διοργάνωση της οποίας είχε η ΣΚΑΣ σε συνεργασία με τον «Παρατηρητή της Θράκης» και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει», με την υποστήριξη του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μια εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν και τα φετινά βραβεία αριστείας της ΣΚΑΣ για το ακαδημαϊκό έτος που ολοκληρώνεται και τα οποία φέτος αφορούσαν κυρίως στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, τις ειδικεύσεις δηλαδή της Ιστορίας και της Ανθρωπολογίας.

Μαρία Μιχαλοπούλου

«Το ΔΠΘ έχει την ανάγκη να λειτουργεί διεπιστημονικά, διατμηματικά και μέσα από συνεργασίες των καθηγητών του, και όλο αυτό να το μεταδίδει στους φοιτητές αλλά και την κοινωνία»

Την εκδήλωση συντόνισε η επιμελήτρια εκδόσεων κ.Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους των Πρυτανικών αρχών απηύθυνε η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, η οποία κάλεσε τους παρευρισκομένους να αναλογιστούν όλα όσα, ως μέλη του Ιδρύματος και της Σχολής, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να πετύχουν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, αλλά κυρίως τα όσα θα φέρει η επόμενη χρονιά, ευχόμενη να είναι ακόμα πιο παραγωγική.

Αναφερόμενη και στις διοικητικές αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές συνολικά του Πανεπιστημίου που πλέον θα αποτελείται από επτά Σχολές, η ίδια επεσήμανε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ «το ΔΠΘ έχει την ανάγκη να λειτουργεί διεπιστημονικά, διατμηματικά και μέσα από συνεργασίες των καθηγητών του και όλο αυτό να το μεταδίδει στους φοιτητές αλλά και την ίδια την κοινωνία».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ Μανόλης Βαρβούνης και η συντονίστρια της εκδήλωσης, επιμελήτρια εκδόσεων Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

Μανόλης Βαρβούνης

«Σταθερός ο προσανατολισμός της ΣΚΑΣ σε επίπεδο ερευνητικό στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής»

Τον λόγο ακολούθως έλαβε ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κ. Μανόλης Βαρβούνης ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων της Σχολής για το ακαδημαϊκό έτος που ολοκληρώνεται, από την έκδοση της επετηρίδας, τις αναγορεύσεις καθηγητών, όπως και τις συμμετοχές τους σε διεθνείς και όχι μόνο διοργανώσεις, για να υπογραμμίσει πως «η ΣΚΑΣ κινείται γενικώς στο πλαίσιο της ανάπτυξης των νεοελληνικών σπουδών, παράλληλα με τα υπόλοιπα αντικείμενα των τμημάτων της» και με σταθερό προσανατολισμό στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, σε επίπεδο ερευνητικό.

Για τα συνέδρια στα οποία τα μέλη της ΣΚΑΣ συμμετείχαν με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά για την Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, όπως άλλωστε καταγράφονται και στην επιστημονική επετηρίδα αναφέρθηκε ακολούθως στην εισήγησή του ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Θανάσης Κούγκουλος, [Δείτε ολόκληρη την εισήγησή του εδώ] για να δώσει τον λόγο στον κ. Ιωάννη Κιορίδη, Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που μίλησε αναλυτικότερα για τον τρίτο τόμο της επετηρίδας, τη συγκρότηση και τα περιεχόμενά του.

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στα βραβεία αριστείας που η ΣΚΑΣ έχει καθιερώσει για τα μέλη του ακαδημαϊκού της προσωπικού και τα οποία φέτος απονεμήθηκαν στους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζαφείρη, Αικατερίνη Μάρκου, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη και Ελισάβετ Γκανιάτσου, καθώς και στη φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Άννα Μακρίδου.

Της επίδοσης των βραβείων δια χειρός του κ.Βαρβούνη, προηγήθηκε η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας κ.Ευθύμιου Λαμπρίδη, ο οποίος παρουσίασε τα τιμώμενα πρόσωπα.

Ο «αθόρυβος» Κωνσταντίνος Ζαφείρης

Ξεκινώντας από το Βραβείο Διακεκριμένων Επιδόσεων και Έρευνας στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Κωνσταντίνο Ζαφείρη, έναν «αθόρυβο» όπως τον χαρακτήρισε επιστήμονα, που μπορεί κανείς να μην ακούει συχνά τι κάνει επιστημονικά, με τι ασχολείται και τι μελετά, αλλά «δουλεύει κάθε ημέρα» για να υπογραμμίσει πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που συνεχίζει να αγαπά τη δημογραφία όπως την πρώτη ημέρα, ενώ με τα χρόνια το έργο του γίνεται πιο συμπαγές και αποκτά μεγαλύτερο βάθος και εξωστρέφεια.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τα χέρια της κ. Μιχαλοπούλου, ο κ.Ζαφείρης, θέλησε να αναφερθεί στη συνολική δουλειά των συναδέλφων του, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, ενώ έκανε ειδική μνεία στον κ. Λαμπρίδη, ευχαριστώντας τον για την πρότασή του να τιμηθεί. Ο ίδιος έκλεισε ευχόμενος «να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε όλοι μπροστά, όσα πιο καλά και στέρεα μπορούμε», για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «η επιστήμη δεν είναι θέμα ταχύτητας αλλά θέμα επιμονής και συνεχούς προσπάθειας».

Η «αφιερωμένη» στους φοιτητές της Αικατερίνη Μάρκου

Το Βραβείο Διδακτικής Ικανότητας και Προσφοράς Εκπαιδευτικού Έργου απονεμήθηκε στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ.Αικατερίνη Μάρκου, για την οποία ο κ.Λαμπρίδης υπογράμμισε την ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη που επιδεικνύει για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της.

Σε αυτούς άλλωστε και η ίδια αφιέρωσε το βραβείο που παρέλαβε από τα χέρια της προέδρου του ΤΕΦ κ. Μαρίας Τζιάτζη, τονίζοντας πως «η διδασκαλία είναι μια επικοινωνιακή δράση και διαδικασία, ως εκ τούτου σε αυτήν δεν είμαι μόνη υπάρχουν συμμετέχοντες οι φοιτητές μας και άρα αυτονόητα το βραβείο αυτό το αφιερώνω σε αυτούς».

Η με εκρηκτικό ενθουσιασμό και δοτικότητα για την τοπική κοινωνία Νάντια Μαχά-Μπιζούμη

Το Βραβείο Αναγνώρισης, Επιρροής, Κοινωνικού Έργου και Προσφοράς κατόπιν πρότασης και του Δήμου Κομοτηνής απονεμήθηκε ακολούθως στην Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, ένα βραβείο που συνέπεσε με την εξέλιξή της και στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο της κ. Μπιζούμη, ο κ. Λαμπρίδης στάθηκε στον εκρηκτικό, όπως τον χαρακτήρισε, ενθουσιασμό που επιδεικνύει από την πρώτη ημέρα της διδασκαλίας της έως και σήμερα, για να τονίσει πως «έχει δώσει χρώμα στη σχέση του Τμήματος με την τοπική κοινωνία», ανταποκρινόμενη σε κάθε κάλεσμα που της γίνεται.

Η ίδια εμφανώς συγκινημένη αφιέρωσε το βραβείο που παρέλαβε από τα χέρια του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννη Κυριαζή, στον πατέρα της, που έχει φύγει από την ζωή για να τονίσει πως στο πρόσωπο τόσο της ίδιας όσο και των συναδέλφων της κ.κ. Ζαφείρη και Μάρκου «και στη σημερινή αναγνώριση του έργου μας, αποτυπώνεται η δυναμική παρουσία των ανθρωπιστικών σπουδών και αναδεικνύεται η αναγκαιότητά τους σε έναν κόσμο που κάθε ημέρα γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπος ολοένα και πιο βίαιος».

Όπως ανέφερε «πρωτίστως διδάσκουμε στους φοιτητές μας ένα ισχυρό αξιακό σύστημα που διέπεται από ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, αλληλοσεβασμό, κατανόηση και αγάπη για τον συνάνθρωπό μας», δεσμευόμενη τέλος πως θα συνεχίσει να εργάζεται με το ίδιο πάθος για τη σύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, με τελικό στόχο την αποτελεσματική και δημιουργική προσφορά προς αυτήν και την διατήρηση και συνέχεια της αλληλεπίδρασης την οποία το ΔΠΘ υποστηρίζει σθεναρά.

Η εξαιρετική νέα επιστημόνισσα Ελισάβετ Γκανιάτσου

Το Βραβείο Διακεκριμένων Επιδόσεων Φοιτητών, Νέων Επιστημόνων και Αποφοίτων απονεμήθηκε στη Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Ελισάβετ Γκανιάτσου, η οποία και το παρέλαβε από τα χέρια της Καθηγήτριάς της και διευθύντριας του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας κ. Χριστίνας Παπαγεωργοπούλου η οποία μίλησε με τα θερμότερα λόγια  για την ίδια και το ήδη κατατεθειμένο έργο της. Ένα έργο στο οποίο αναφέρθηκε πρώτα και ο κ. Λαμπρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια «εξαιρετική περίπτωση νέας επιστημόνισσας» με πάμπολλες διακρίσεις και αναγνώριση.

Η «πρωτεύσασα» των φοιτητών Άννα Μακρίδου

Τέλος, το Βραβείο ακαδημαϊκής επίδοσης φοιτητή απονεμήθηκε στη φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κ. Άννα Μακρίδου, η οποία και κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος όπως υπογραμμίστηκε είχε και τις καλύτερες επιδόσεις.

Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Γιάννης Ντεληγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦ ΔΠΘ και επικεφαλής της επιτροπής που συστάθηκε για την εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών της νέας μονοτμηματικής Σχολής, ήτοι του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΤΑΣ) η οποία συναποτελείται – τακτικοί και αναπληρωματικοί- από τη Μαρία Δημάση, τον Γιώργο Τσομή, τον Ευθύμιο Λαμπρίδη και την Ελπίδα Βόγλη

Οι παρευρισκόμενοι

Πέραν των προαναφερθέντων, στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής Πατέρας Βαλάντης Δήμου, η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο κ. Γιάννης Ντεληγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής που συστάθηκε για την εκπόνηση του προγράμματος Σπουδών του νέου μονοτμηματικού τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών(ΤΑΣ), ο Καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) κ. Δημήτρης Γουλιμάρης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Βάλια Κράββα,  ο γραμματέα του Συλλόγου Ηπειρωτών ν.Ροδόπης κ. Αργύρης Μπίστας κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.