Σεμιναριο στο Ευρωπαικο Πολιτιστικο Κεντρο των Δελφων  διοργανωσε το Τμημα Κοινωνικης Εργασιας του ΔΠΘ

Περισσότεροι από εξήντα επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα το παρακολούθησαν

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Σεμινάριο / Forum Νέων Ερευνητών  με θέμα: «Σχολική Κοινωνική Εργασία και Συμβουλευτική με οικογένειες παιδιά και νέους», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών  (Delphi European Cultural Centre) από τις 3 – 6 Νοεμβρίου 2022. Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση: ένταξη ετεροτήτων»  και του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική» (Συμβουλευτική Ψυχολογία – Συμβουλευτική Κοινωνική Εργασία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση) το οποίο υλοποιείται από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Εκπαίδευσης), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ψυχολογίας), υπό το συντονισμό  της κ. Καλλινικάκη, Θεανώ (Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ και Διευθύντρια του ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας «Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση : Ένταξη Ετεροτήτων» ) και της  κ. Κανδυλάκη Αγάπη, Καθηγήτριας Τμ. Κοινωνικής Εργασίας και Διευθύντριας του Διιδρυματικού ΠΜΣ στη «Συμβουλευτική»).

Το Σεμινάριο/ Forum Νέων Ερευνητών πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη  του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής – 1ης ΥΠΕ Αττικής προς τιμήν του κ. Δημητρίου Καραγιάννη, Παιδοψυχιάτρου – Οικογενειακού θεραπευτή, Διδάκτορος του ΔΠΘ.

Πέντε επίκαιρες βασικές θεματικές

Μελέτες και έρευνες  και βιωματικά εργαστήρια παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του τριημέρου από Διδάσκοντες – Διδάσκουσες και μέλη ΔΕΠ των δύο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και προσκεκλημένα μέλη ΔΕΠ: του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,  της  Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του School of Social Work and Behavioral Sciences,  του Springfield College, Northampton, Mass.  Παράλληλα, εργασίες παρουσίασαν δέκα απόφοιτοι και απόφοιτες των δύο ΠΜΣ καθώς και μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής.

Οι παρουσιάσεις εστίασαν σε πέντε επίκαιρες βασικές θεματικές:

Α. Εκπαίδευση – Προσβασιμότητα –Συμπερίληψη,

Β. Πρόσφυγες – Ασυνόδευτοι ανήλικοι, Μετανάστες και Μειονότητες: Ένταξη στο σχολικό περιβάλλον,

Γ. Τραύμα – Δυναμικά οικογένειας – Θεραπευτική Σχέση,

Δ. Τέχνη και Δημιουργικότητα στη σχολική κοινωνική εργασία σε «δύσκολους καιρούς»: Πηγή ανθεκτικότητας

Ε. Έμφυλη Βία και Σεξουαλική Κακοποίηση

Το σεμινάριο παρακολούθησαν διά ζώσης εξήντα επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα προαναφερόμενα ΠΜΣ ως μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και μια μικρή ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας από το ΔΠΘ και το ΠΑΔΑ. Ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας για να συζητήσουν μαζί με τους διοργανωτές και τους μετέχοντες τις δυνατότητες και τις προοπτικές για την Αναγνώριση της Εξειδίκευσης στη Σχολική Κοινωνική Εργασία.

Το τριήμερο έκλεισε με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο των Δελφών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.