Πυρα απο τον συλλογο διοικητικου προσωπικου του ΔΠΘ προς τη διοικηση του Τμηματος Παρευξεινιων

«“Στιγματίζονται”» διοικητικοί υπάλληλοι και επιρρίπτονται ξεκάθαρα και με προσβλητικό τρόπο ευθύνες σε αυτούς»

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στα όσα (θεωρεί πως) καταλόγισαν στη γραμματεία του τμήματος υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους (οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου) η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, εξέδωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΔΠΘ «Ο Βιζυηνός», θεωρώντας ότι «“στιγματίζονται” διοικητικοί υπάλληλοι και επιρρίπτονται ξεκάθαρα και με προσβλητικό τρόπο ευθύνες σε αυτούς».

Με την ευκαιρία μάλιστα ο σύλλογος ξεκαθαρίζει πως «έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινων αντοχών, δουλεύοντας εξαντλητικά και πολλές φορές πέραν του ωραρίου εργασίας, προς όφελος του Ιδρύματος και αντιμετωπίζοντας συχνά την απαξίωση άλλων κλάδων του προσωπικού του Δ.Π.Θ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΔΠΘ είναι η εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Κομοτηνής, όπως επισυνάπτεται, ότι η Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Προέδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Πανεπιστημίου μας, υπέβαλαν την παραίτησης τους από τα διοικητικά τους καθήκοντα, για λόγους που ανάγονται στα συνεχιζόμενα προβλήματα ανεπάρκειας και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η γραμματεία του Τμήματος. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα: «ο λόγος της παραίτησης μας είναι ότι πλέον δε μπορούμε να συνεργαστούμε με τη γραμματεία μας αποτελεσματικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν επιρρίπτουμε ευθύνες ότι κάποιος δεν προσπάθησε επισημαίνοντας το τεράστιο ζήτημα της ανεπάρκειας της γραμματείας που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος».

Αναρωτιόμαστε γιατί θέλησαν να δημοσιοποιήσουν στον Τύπο την παραίτησή τους θίγοντας τους υπηρετούντες το Πανεπιστήμιο: διοικητικούς υπαλλήλους
καθώς και τη διοίκηση του. Ο θεσμικός ρόλος της εκάστοτε διοίκησης θα πρέπει να είναι η επίτευξη της μέγιστης αποδοτικότητας του κάθε υπαλλήλου και το μέλημά της η διατήρηση ενός ειρηνικού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζομένους. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι «στιγματίζονται» διοικητικοί υπάλληλοι και επιρρίπτονται ξεκάθαρα και με προσβλητικό τρόπο ευθύνες σε αυτούς, για θέματα των οποίων η επίλυση είναι αποκλειστικώς υποχρέωση της διοίκησης του τμήματος, υπό οποιαδήποτε μορφή ασκείται αυτή.

Η αποδοτικότητα ενός υπαλλήλου διασφαλίζεται με απλές αλλά όχι πάντα δεδομένες προϋποθέσεις. Διασφαλίζεται με την ορθολογική τους τοποθέτηση στην κατάλληλη διοικητική θέση και με την παροχή ενός εύλογου χρονικού διαστήματος ώστε να εκπαιδευτεί στις νέες του υποχρεώσεις, από τον αποχωρήσαντα υπάλληλο, όπως αυτός έχει ορισθεί από τη διοίκηση, όπως πολλές φορές επισημάναμε. Ενισχύεται δε στην περίπτωση που ο υπάλληλος τοποθετείται σε θέση για την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον. Αναρωτιόμαστε πόσες από αυτές τις συνθήκες πληρούνταν σε αυτήν την περίπτωση.

Επίσης νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε το εξής: στο εν λόγω Τμήμα έχει
υπηρετήσει πλήθος υπαλλήλων οι οποίοι αποχώρησαν από το τμήμα με αίτηση τους και σε ύστερη φάση τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Έκδηλα λοιπόν απέχουν πολύ από το να κρίνονται ανεπαρκείς. Ειδικά δε οι προϊστάμενοι γραμματειών έχουν αποδείξει την αξία τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο ΔΠΘ και για αυτό το λόγο αναλάβανε θέση ευθύνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Δ.Π.Θ. «Ο ΒΙΖΥΗΝΟΣ» επιφυλάσσεται πως θα προβεί σε κάθε απαραίτητη έννομη ενέργεια για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, όχι μόνο για τις εν λόγω εργαζόμενες, αλλά για το σύνολο του υπηρετούντος Διοικητικού Προσωπικού του Δ.Π.Θ., το οποίο προσβάλλεται από τις δηλώσεις της Πρόεδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι το Διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινων αντοχών, δουλεύοντας εξαντλητικά και πολλές φορές πέραν του ωραρίου εργασίας, προς όφελος του Ιδρύματος και αντιμετωπίζοντας συχνά την απαξίωση άλλων κλάδων του προσωπικού του Δ.Π.Θ.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.