Πολυ μεγαλυτερο θεμα απο ο,τι γνωριζει το ευρυ κοινο τα εγκληματα με χρηση τοξικων ουσιων

Ημερίδα με αφορμή το βιβλίο της Α. Συκιώτου «Εγκληματολογία και Τοξικολογία: Προσέγγιση δύο επιστημών με αφορμή τα δηλητήριο και τις δηλητηριάσεις» στη Νομική Κομοτηνής

Για Εγκλήματα με χρήση τοξικών ουσιών, συζήτησαν καθηγητές και φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών και το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ την Τρίτη 28 Μαρτίου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας κ. Αθανασίας Συκιώτου, «Εγκληματολογία και Τοξικολογία: Προσέγγιση δύο επιστημών με αφορμή τα δηλητήριο και τις δηλητηριάσεις».

Με αυτό το πρωτότυπο έργο επιτυγχάνεται η προσέγγιση των επιστημών της Εγκληματολογίας και της Τοξικολογίας για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, αναδεικνύοντας την αλληλένδετη σχέση τους και παρουσιάζοντας τις βασικότερες εγκληματολογικές, νομικές και ιατρικές οπτικές γύρω από τα δηλητήρια και τις δηλητηριάσεις τόσο κατά ανθρώπων, όσο και κατά ζώων. Μέσω του βιβλίου καταδεικνύεται τελικά το τεράστιο εύρος της θεματικής, καθώς προσεγγίζονται θέματα όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, τα τοξικά απόβλητα, τα πειράματα σε ζώα κ.α.

Ενώνονται οι δύο επιστήμες

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην Πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο οποίος προλόγισε και το βιβλίο, που τόνισε πως αποτέλεσε χαρά και τιμή του να προλογίσει το βιβλίο της κ. Συκιώτου, η οποία υπηρετεί επί μακρόν το γνωστικό αντικείμενο της Εγκληματολογίας, πετυχαίνει με το πόνημά της την προσέγγιση των επιστημών της Εγκληματολογίας και της Τοξικολογίας, αναδεικνύοντας την αλληλένδετή σχέση τους και πραγματεύεται, με αφορμή τα δηλητήρια και τις δηλητηριάσεις, τις εγκληματολογικές, νομικές και ιατρικές οπτικές τους.

Πέρα από την προσέγγιση των δύο επιστημών, τόνισε, το έργο συνενώνει τομείς και ζητήματα, που φαινομενικά δεν συνδέονται μεταξύ τους και εξετάζονται για πρώτη φορά υπό το πρίσμα της Εγκληματολογίας.

Πολύ ευρύτερο ζήτημα οι δηλητηριάσεις

Από την πλευρά της η κ. Συκιώτου τόνισε πως η ημερίδα, και το βιβλίο της το οποίο συνδέεται με αυτή, πραγματεύεται ένα θέμα το οποίο την ενδιέφερε για πολλά χρόνια, και τελικά υπήρξαν αφορμές και υποθέσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα που άπτονται των δηλητηρίων.

Ήθελε δε να διερευνήσει στην αρχή τις ιδιότητες, πέρα των ναρκωτικών που μας είναι γνωστές, και τοξικών ουσιών που υπάρχουν στο περιβάλλον μας και την καθημερινότητά μας, αλλά δεν γνωρίζουμε την τοξικότητά τους.

Μέσα από τις ιδιότητες των τοξικών ουσιών αυτών, θέλησε να διερευνήσει αν υφίστανται και τα στερεότυπα, και ποια η σχέση της τοξικότητας με την επιθετικότητα και την εγκληματική συμπεριφορά.

Αποδείχθηκε μέσα από την έρευνα ότι είναι στερεότυπο ότι τα δηλητήρια τα χρησιμοποιούν μόνο οι γυναίκες, με τους άντρες να είναι πολύ περισσότεροι, ιδιαίτερα στις ζωοκτονίες. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο «πόλεμος» της κατασκοπείας, όπου τα δηλητήρια και οι τοξικές ουσίες χρησιμοποιούνται συστηματικά.

Αυτό που την εξέπληξε στην έρευνά της, είναι ότι πρόκειται για ευρύτατο αντικείμενο, και οι υποθέσεις δηλητηριάσεων από μεμονωμένους δράστες είναι εξαιρετικά λίγες. Και αυτό γιατί έχουμε μια ποικιλία εγκληματικών δράσεων, αλλά και δραστών, που μπορεί να είναι φυσικά ή και νομικά πρόσωπα.

Οι μεμονωμένοι δράστες λοιπόν είναι πολύ λίγοι, με τις περισσότερες δηλητηριάσεις να λαμβάνουν χώρα από βιομηχανίες και εργοστάσια που μολύνουν το περιβάλλον, και κατ’ επέκταση όσους ζουν σε αυτό. Ακόμα και κράτη μπορεί να προκαλούν δηλητηριάσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πολέμων, με την κ. Συκιώτου να τονίζει πως κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων χρησιμοποιήθηκαν 190 χιλιάδες τόνοι τοξικών ουσιών.

Αυτό που προκύπτει είναι οι διάσπαρτες διατάξεις στη νομοθεσία, που αλληλοκαλύπτονται, αυτοαναιρούνται μεταξύ τοξικών ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά ανθρώπων, ζώων, στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι ο έλεγχος σε αυτή την πολυδαίδαλη νομοθεσία, για αυτό και η κ. Συκιώτου κατέληξε πως θα πρέπει να υπάρξει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, έλεγχος, αλλά και ενημέρωση του κοινού για τις τοξικές ουσίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.