Συμβολο ειρηνης, ανεκτικοτητας και ευημεριας η ελια που φυτεψε ο Μαργαριτης Σχοινας στο προαυλιο της πρυτανειας ΔΠΘ

«Μοντέλο κοινωνίας με υψηλό αξιακό πρόσημο απόλυτα συμβατό με τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής η Θράκη και ειδικά η Κομοτηνή»

Συμβολική φύτευση ελιάς στον περιβάλλοντα χώρο της Πρυτανείας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ρίζες της Ευρώπης» που διοργανώθηκε από το Europe Direct ΑΜΘ,  παρουσία αρχών, εκπροσώπων της κοινωνίας, και μαθητών σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Τον κ. Σχοινά, ο οποίος αργότερα αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, υποδέχτηκε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ενώ πριν την τελετή τον προσφώνησε η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ και υπεύθυνη του Europe Direct ΑΜΘ, που τόνισε ότι εντός των μικρών ορίων της Θράκης, πολιτισμοί, γλώσσες, θρησκείες, ήθη και έθιμα εναλλάσσονται και συμπληρώνουν, δημιουργώντας ένα μοναδικό και πολύτιμο ψηφιδωτό.

Το ΔΠΘ, τόνισε, αποτελεί το χώρο που ενώνει επιστήμες και ανθρώπους, παραδόσεις και καινοτομία και αυτή με την εξέλιξη, και σε αυτό το σημείο συναντιέται η ΕΕ με το πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα το γραφείο πληροφόρησης Europe Direct.

Ένα παράδειγμα για όλη την Ευρώπη η Θράκη

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε πως αν του ζητούσαν να δείξει στο χάρτη της Ευρώπης μια περιοχή στην οποία τέμνονται μεγάλα ευρωπαϊκά διακυβεύματα, ενεργειακά, υποδομών, γεωπολιτικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, ένα μοντέλο κοινωνίας με υψηλό αξιακό πρόσημο απόλυτα συμβατό με τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αυτή θα ήταν η Θράκη, και ειδικά η Κομοτηνή.

Στάθηκε πάντως στον συμβολισμό της φύτευσης μιας ελιάς, η οποία είναι το ωραιότερο σύμβολο ειρήνης, ανεκτικότητας, ευημερίας. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ιδιαίτερη σχέση που έχει με το Europe Direct στην ΑΜΘ, σημειώνοντας πως η ελιά θα είναι το πιο απτό δείγμα αυτής της βαθιάς σχέσης.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σημείωσε πως προσέρχονται σε αυτές τις εκλογές με αυτοπεποίθησή, για να δείξουν μια Ευρώπη που στάθηκε όρθια στις δύσκολες στιγμές της κρίσης, στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία 5 χρόνια, την πανδημία, τον πόλεμο, τις υβριδικές επιθέσεις, τις κρίσεις στο μεταναστευτικό, όμως στάθηκε όρθια σε αυτή την περίοδο, έχοντας δουλέψει σε μια Ευρώπη των λύσεων πάνω σε μια Ευρώπη των κρίσεων, και τώρα είναι η ώρα του δημοκρατικού απολογισμού, με τους πολίτες να καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, και στη συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ θα αποσαφηνίσουν τις πολιτικές προτεραιότητες για τον καινούριο κύκλο που ανοίγεται.

«Είναι μια μεγάλη, δημοκρατική ευκαιρία που πρέπει να δούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνάντησε και μαθητές από το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο της Κομοτηνής, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.