Ποιο ειναι το νεο πολιτικο περιβαλλον μετα τις εκλογες της 21ης Μαιου;

Μια ιδιαίτερα επίκαιρη εκδήλωση από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ, για το σκηνικό που διαμορφώνεται και την πορεία προς τις επόμενες

Το ακόμα ρευστό πολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα συνεχίσει να αλλάζει μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Το νέο πολιτικό περιβάλλον μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου» που έλαβε χώρα την Πέμπτη 25 Μαΐου στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Παυλίδης» της ΠΕ Ροδόπης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τις δημοσκοπήσεις και την κοινή γνώμη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αναλύθηκε ο πολιτικός λόγος των αρχηγών, το νέο κομματικό και πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε αλλά και το τι έπεται των εκλογών της 21ης Μάϊου, και ουσιαστικά και των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος τόνισε πως όποιος ασχολείται με το κομμάτι της διοίκησης, ξέρει πως αυτό επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση, και βλέπει πως μετά τις εκλογές ο Ελληνικός λαός δημιούργησε ένα πλαίσιο προσδοκίας, και ανάγκης να γνωρίζει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τι θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Τμήματος κ. Κώστας Δικαίος τόνισε πως η Πολιτική Επιστήμη είναι μια ζώσα επιστήμη σε άμεση σχέση με το πολιτικό περιβάλλον, και δεν μπορεί να είναι έξω από την πολιτική πραγματικότητα, με την οποία είναι σε συνεχή διάλογο. Έτσι και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και με την πολιτική, αλλά και με το πανεπιστήμιο, την τοπική κοινωνία και τη Θράκη, όπως κάνει με αυτή την ημερίδα.

Μια εκδήλωση που αφορά την πανελλαδική επικαιρότητα

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας αποτελούνταν από τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Κώστα Ελευθερίου και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γιώργο Σιάκα.

Όπως τόνισε ο κ. Ελευθερίου, το Τμήμα Πολιτικής επιστήμης είναι ένα από τα πιο καινούρια τμήματα του πανεπιστημίου, και είχαν αποφασίσει πως μετά τις εκλογές θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια δημόσια εκδήλωση από το Τμήμα, για να γίνει μια συζήτηση επάνω στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Καθορίστηκε να γίνει μετά τις πρώτες εκλογές, και διαμορφώθηκε μια ομάδα ανθρώπων που συμμετείχε στη διοργάνωση, αποτελούμενη από τους δύο καθηγητές αλλά και αρκετούς φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι δούλεψαν ως εθελοντές, και αρκετοί συνάδερφοι από άλλα τμήματα του ΔΠΘ και τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έδωσαν το παρών σε αυτή.

Με αυτό τον τρόπο οι μελλοντικοί πολιτικοί επιστήμονες αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με ζητήματα που αφορούν την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μιας και οι εκλογές είναι ένα πολιτικό γεγονός που συγκεντρώνει τις συζητήσεις και υπάρχει η απαίτηση οι πολιτικοί επιστήμονες να εκφέρουν τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Για αυτό και έχουν καλέσει σημαντικούς πολιτικούς επιστήμονες της εγχώριας επιστήμης, που θα καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις τους. «Δίνουμε την δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με ένα κομμάτι της σκέψης που αναπτύσσεται στη χώρα» ανέφερε. Έτσι δείχνουν πως πλέον και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ μπορεί να τοποθετηθεί για ζητήματα που έχουν πανελλαδική επικαιρότητα, και να βγει έξω από τα σύνορα της Θράκης.

Τι συνέβη με τις δημοσκοπήσεις

Για τις δημοσκοπήσεις, και τις τάσεις που σχηματίζονται μετά από τις εκλογές, μίλησε ο κ. Πέτρος Ιωαννίδης, από την AboutPeople, που αναφερόμενος στην μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις δημοσκοπήσεις και την ακρίβειά τους, μετά και την απόκλιση από τα ποσοστά ιδίως σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως κατ’ αρχήν στις εκλογές δεν κρίνονται οι δημοσκόποι, αλλά τα κόμματα, και κατά δεύτερο πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προβλεπτικά εργαλεία, αλλά αποτυπώνουν τάσεις της στιγμής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό που συνέβη ήταν ένας μεγάλος σεισμός, που δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί, όμως έβλεπαν τις τάσεις ότι έρχεται μια μεγάλη νίκη για την ΝΔ. Αυτό που είδαν ήταν πως ο μεν κόσμος της ΝΔ πάει να ψηφίσει με την λογική της ενισχυμένης αναλογικής, γιατί του έλεγε ο κ. Μητσοτάκης να πάνε για την αυτοδυναμία, ενώ οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων ψήφισαν με την λογική της απλής αναλογικής. Εκεί εντοπίζει και το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η απλή αναλογική του δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα στο αποτέλεσμα που ήταν πολύ δυσάρεστο για αυτόν.

Έχει πάντως την πεποίθηση πως σε αυτές τις εκλογές θα είναι ευκολότερο το έργο των δημοσκόπων, μιας και είναι πολύ πρόσφατη η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, και οι πολίτες θα θυμούνται τι ψήφισαν σε αυτές.

Παράλληλα κάθε εκλογική αναμέτρηση τούς επιτρέπουν να προσαρμόσουν τα εργαλεία τους και να προχωρήσουν σε βελτιώσεις στη μεθοδολογία και τελικά στις προβλέψεις τους.

Οι δεύτερες εκλογές θα κρίνουν αν οδηγούμαστε στο μοντέλο του κυρίαρχου κόμματος

Από τις τελευταίες εκλογές φάνηκε πως αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ένα μοντέλο που στην Πολιτική Επιστήμη ονομάζεται το μοντέλο του κυρίαρχου κόμματος, σημείωσε ο Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ κ. Νίκος Μαραντζίδης, όπου ένα κόμμα κυριαρχεί, και η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά ασθενική για να αποτελέσει εναλλακτική λύση.

Το κόμμα αυτό μπορεί να κυριαρχεί είτε μόνο του, είτε σε συνεργασίες με άλλα κόμματα όταν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα είναι η Ιταλική Χριστιανοδημοκρατία από το 1945 μέχρι το 1990, και η Σουηδική Σοσιαλδημοκρατία από το 1930 μέχρι το 1990.

Υπό αυτή την έννοια, το σύστημα φαίνεται να κατευθύνεται προς τα εκεί, όμως θα πρέπει να περιμένουμε τις δεύτερες εκλογές, και αν θα «διορθώσει» το εκλογικό ποσοστό.

Ο κ. Μαραντζίδης δεν πιστεύει πως θα δούμε δραματικές αλλαγές οποιουδήποτε τύπου, όπως δραματική αλλαγή στη σειρά των κομμάτων, ή δραματική άνοδο ή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, και το ίδιο με τη ΝΔ, λόγω και της εγγύτητας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων μεταξύ τους.

«Δεν είμαστε όπως το 2012, που ήταν δύο κόμματα πολύ κοντά αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο και υπήρχε μια τεράστια δεξαμενή από κόμματα εκτός βουλής» επεσήμανε ο ίδιος για να προσθέσει ότι με την πιθανότητα εισόδου ακόμα 2 κομμάτων στη Βουλή, ενισχύεται η τάση να μην υπάρξουν δραματικές αλλαγές, αλλά μια αναδιανομή μεταξύ των κομμάτων.

Ήδη άλλωστε η έκπληξη της πρώτης κάλπης, προϊδεάζει πως όλα θα μείνουν ανοιχτά για την δεύτερη, ώστε να δούμε τι θα προκύψει.

Η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει διαβρωθεί

Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα, σημείωσε, είναι πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια, μια διάβρωση όχι ανεπαίσθητη αλλά σημαντική, και κατά τη γνώμη του επηρεάζει την εκλογική βούληση των πολιτών.

Μπορεί κάποια κόμματα να χρησιμοποιούν αυτό το φαινόμενο ως βολική εξήγηση, όμως από την άλλη δεν πρέπει ως πολίτες να κάνουμε τα στραβά μάτια. «Έχουμε μια πρωτοφανή συνθήκη ευθυγράμμισης των ΜΜΕ με την κυβέρνηση, που παράγει ειδήσεις και φυσιογνωμία διαλόγου, που δεν είναι κανονικός για μια φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» ανέφερε.

Το τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, θεωρεί πως είδαμε στην Τουρκία, όπου ενώ πολλοί εκτιμούσαν πως θα έχανε ο Ερντογάν, τελικά παρά τους σεισμούς και την οικονομική κρίση και την αντίθεσή της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ερντογάν ήταν έντονη. Παρόλα αυτά παρέμεινε ο κυρίαρχος παίχτης, με τον κ. Μαραντζίδη να τονίζει πως αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.