Πληγη και για τη Θρακη η αρχαιοκαπηλια

Συνολικά 282 παραβατικές συμπεριφορές λαθρανασκαφής καταγράφηκαν σε αυτή από το 1976 έως το 2009 - Το μείζον θέμα της αρχαιοκαπηλίας ανέδειξε ημερίδα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

Τις ιστορικές αλλά και τις σύγχρονες διαστάσεις του προβλήματος της αρχαιοκαπηλίας, που αποτελεί τη μάστιγα της Ελλάδας ακόμα πριν από την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, και πλέον συνδέεται με το διεθνές έγκλημα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ψηλάφισαν οι σύνεδροι της διημερίδας με θέμα «Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική πολιτική  και νομική διαχείριση» που διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Sciacca το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ακούστηκε πως στη Θράκη, όταν αποτελούσε μια ενιαία χωρικά Εφορία, την ΙΘ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, από το 1976 έως το 2009 εντοπίστηκαν συνολικά 282 παραβατικές δραστηριότητες, με τη μερίδα του λέοντος να εντοπίζεται στην Ξάνθη, με 192 παραβατικές δραστηριότητες.
 
 

Στόχος η ευαισθητοποίηση 

Η διημερίδα είχε σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους Έλληνες, αλλά και γενικότερα την παγκόσμια κοινή γνώμη, σημείωσε η Γενική Γραμματέας των βραβείων Sciacca κ. Βίκυ Μπαφατάκη, για αυτό και ήρθαν πολύ σημαντικοί καλεσμένοι σε αυτή.
 
Έτσι συμμετείχε από τις ΗΠΑ ο Matthew Bogdanos, ο οποίος είναι αναπληρωτής εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη και συνταγματάρχης Πεζοναυτών, έχοντας τιμηθεί για τον αγώνα του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, και ο κ. Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος και παραγωγός της «Μηχανής του Χρόνου» που έχει αφιερώσει εκπομπές σε θέματα αρχαιοκαπηλίας.
 
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και γενικά μαζί με το ΔΠΘ κάνουμε πολύ ωραία πράγματα» ανέφερε η κ. Μπαφατάκη, σημειώνοντας πως παγκοσμίως η αρχαιοκαπηλία είναι το τρίτο σε όγκο έγκλημα παγκοσμίως, μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα, ξεπερνώντας και το trafficking.
 
Έτσι στον βωμό πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων η αρχαιοκαπηλία χρησιμοποιείται για να καλυφθούν πάρα πολλά θέματα. Δυστυχώς οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολλά για τα θέματα της αρχαιοκαπηλίας, γιατί, όπως εκτίμησε η κ. Μπαφατάκη, ελάχιστα έρχονται στην επιφάνεια, λόγω του γεγονότος ότι τα ΜΜΕ δεν είναι ευαισθητοποιημένα σε αυτό το θέμα..
 
Για αυτό θεωρεί πως θα πρέπει να γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε τα νέα παιδιά να ενημερωθούν τι σημαίνει πολιτισμός, γονιδιακή ρίζα και  αγάπη για την πατρίδα.
 
 

Εθνική και Παγκόσμια η ζημιά 

Τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας που κατέγραψαν σε δύο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Η κλεμμένη Ελλάδα», παρουσίασε στο κοινό ο κ. Χρίστος Βασιλόπουλος, σημειώνοντας πως ονομάστηκε έτσι γιατί είναι η Ελλάδα που κλάπηκε από τους ξένους της εποχής εκείνης, που εμφανίστηκαν ως αρχαιολάτρες, κάποιοι ίσως και «φιλέλληνες» αρπάζοντας πολλές αρχαιότητες που σήμερα κοσμούν τα Ευρωπαϊκά μουσεία, σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και αλλού.
 
Η κορυφαία υπόθεση που φώτισαν ήταν η αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, αλλά και αυτών του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, που κατέληξαν στους Βαυαρούς, ενώ η ίδια συμμορία λεηλάτησε τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία, και μια σειρά από παρόμοιες υποθέσεις όπως η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου, οι Μαγεμένες της Σαλονίκης και η λίγο γνωστή αρπαγή μιας ακόμα Καρυάτιδας από την Ελευσίνα.
 
Όμως οι περισσότεροι αρχαιοκάπηλοι δεν έδρασαν μόνοι τους στη χώρα μας, ανέφερε, και ενώ αρχικά είχαν την συνεργασία των Οθωμανών που αδιαφορούσαν για τις ελληνικές αρχαιότητες, αυτές που σήμερα με προπαγάνδα λένε ότι είναι δικές τους στη Μικρά Ασία, στα νεότερα χρόνια υπήρξε συνεργασία με τοπικούς πληθυσμούς «είτε από άγνοια των ίδιων τι συναλλάσσονται είτε από την οικονομική ανάγκη να βγάλουν κάποια χρήματα».
 
Γι’ αυτό θεωρεί πως είναι η δουλειά των τηλεοπτικών εκπομπών και της δημοσιογραφίας, να φωτίζουν την πολιτιστική αξία των αγαθών, ώστε να μην έχει καμία αμφιβολία όποιος συνεργάζεται με τον αρχαιοκάπηλο ότι κάνει μια ζημιά όχι μόνον τοπική, αλλά εθνική και παγκόσμια ζημιά, μιας και πρόκειται για πολιτιστικά αγαθά πολύ μεγάλης αξίας.
 
 

Παρουσία σημαντικών επιστημόνων 

Την παρουσία μερικών από τους καλύτερους επιστήμονες στο πεδίο αυτό στο συνέδριο εξήρε ο κ. Andrew Farrington, που ήταν ένας εκ των διοργανωτών της εκ μέρους του ΔΠΘ, όπως ο κ. Mathew Bogdanos, αναφέροντας πως η αρχαιοκαπηλία αποτελεί ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα, τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη τη Θράκη και τον κόσμο.
 
Άλλωστε σκοπός της διημερίδας είναι να γίνει πιο γνωστό το θέμα της αρχαιοκαπηλίας για αυτό κράτησαν το επίπεδο της συζήτησης όσο πιο προσβάσιμο γινόταν, ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν σε περισσότερους ακροατές. 

Πληγή η αρχαιοκαπηλία στη Θράκη 

Τα δεδομένα από όλη τη Θράκη, όταν αποτελούσε μια ενιαία χωρική εφορία, την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, παρουσίασε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, που επικεντρώθηκε στα Άβδηρα και τις παραβάσεις που έχουν εντοπίσει εκεί, απότοκο των μυθευμάτων ότι υπάρχουν περιουσίες τους τάφους των αρχαίων Αβδήρων.
 
Όπως σημείωσε, στις λαθρανασκαφές το μερίδιο του λέοντος έχει η Ξάνθη, όπου από το 1976 έως το 2009 έχουν καταγραφεί 192 παραβατικές δραστηριότητες σε σύνολο 282 σε όλους τους νομούς της Θράκης.
 
Η ίδια σημείωσε πως ο τρόπος προστασίας της αρχαίας κληρονομιάς είναι η εκπαίδευση, για αυτό και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στο μουσείο των Αβδήρων κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.