Πιο αδυναμο το Δικαιο της Προστασιας του Καταναλωτη σημερα;
Από μεγάλη επιτυχία στέφτηκε το Επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «30 χρόνια εφαρμογής του Ν 2251/1994 για την Προστασία του Καταναλωτή: Απολογισμός και Προοπτικές» που διοργάνωσαν στην Κομοτηνή η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή και η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., με πρωτοβουλία του Τομέα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου, το οποίο εντάχθηκε και στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 ετών της Νομικής Κομοτηνής.
Το συνέδριο έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 ετών από την υπογραφή του Ν. 2251/1994, με τον κ. Δημήτρη Αυγητίδη, Καθηγητή και Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, να τονίζει πως έγινε στην Κομοτηνή γιατί ο εμπνευστής της σύνταξης του Νόμου, ο καθηγητής κ. Γιάννης Σχινάς, διετέλεσε καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής και Πρύτανης του ΔΠΘ, ενώ καθηγήτρια σε αυτή ήταν και η κ. Ελίζα Αλεξανδρίδου, που είχε δημιουργήσει τον προγενέστερο νόμο, επάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο 2251.
Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Φίλιππος Δωρής, ο οποίος για πολλά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του και στη Νομική Κομοτηνής, μιλώντας για το δίκαιο προστασίας του Καταναλωτή στην ημεδαπή έννομη τάξη με αφορμή τα 30 χρόνια από την ψήφιση του Νόμου 2251/1994.
Το Συνέδριο στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία, με συμμετοχή καθηγητών και από τις τρεις νομικές σχολές της χώρας, αλλά και πολλών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Κομοτηνής και στις δύο μέρες των εργασιών του.

Το Ενωσιακό Δίκαιο περιόρισε την εμβέλεια του νόμου
Από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, που παρουσίασε στο τέλος του Συνεδρίου ο κ. Δημήτρης Σπυράκος, συνάγεται η διαπίστωση ότι ενώ το Δίκαιο της Προστασίας του Καταναλωτή ξεκίνησε με πολύ καλές βάσεις, από πλευράς πολιτικής Δικαίου, ως ένα Δίκαιο το οποίο υπερασπίζει τον αδύναμο σε μια συμβατική σχέση, το Ενωσιακό δίκαιο (το δίκαιο της ΕΕ) είναι αυτό που έχει περιορίσει σημαντικά την εμβέλειά του, θέτοντας ουσιαστικά όρια στο ποιος μπορεί να επικαλεστεί την προστασία του Νόμου, και περιορίζοντάς το εξαιρετικά σε σχέση με την προγενέστερη φάση.
Κατά το συνέδριο αναφέρθηκε πως η ανάγκη προσαρμογής του Εθνικού νομοθέτη με το Ενωσιακό Δίκαιο, μαζί με τις πολιτικές επιλογές που περιορίζουν την εμβέλεια του Νόμου για την Προστασία του Καταναλωτή, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Από το Συνέδριο διαφάνηκε πως υπάρχουν περιθώρια διαπλαστικής ερμηνείας των γενικών ρητρών δικαίου το οποίο περιλαμβάνει το Δίκαιό μας και κυρίως ο Αστικός μας Κώδικας, προς την κατεύθυνση του αδύναμου συναλλασσόμενου, με τρόπο ώστε να συμπληρωθεί από την εφαρμογή των γενικών διατάξεων, μέχρι να υπάρξει και μια πρωτοβουλία της Ένωσης σε Ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση σε Ελληνικό Δίκαιο, που θα αποκαταστήσει αυτή την οπισθοχώρηση η οποία έγινε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
