Παρουσιαση του τιμητικου τομου για τον Ομοτιμο Καθηγητη του ΔΠΘ Γεωργιο Θ. Χατζηκωνσταντινου

Με τίτλο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΣ», σε επιμέλεια Σπυρίδωνα Ρουκανά

Όπου, μέσω του τιμωμένου, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα  του «δασκάλου», που καθοδηγεί και διαπαιδαγωγεί επιστήμονες-ολοκληρωμένες προσωπικότητες, και στη σύγχρονη ακαδημαϊκή πραγματικότητα 

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ-ΕΓΝΑΤΙΑ της Αλεξανδρούπολης,  ο  τιμητικός  τόμος για τον Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Οικονομική Θεωρία – Αναζητώντας και διαπιστώνοντας»,  παρουσία του τιμώμενου, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου,  με θέμα  «Συνδυασμένες Μεταφορές: Καινοτομίες στον προγραμματισμό, τη διαχείριση, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη λήψη αποφάσεων», που διοργάνωσε  το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ.

Ευάγγελος Δρυμπέτας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ

«Ο καθηγητής Χατζηκωνσταντίνου δημιούργησε το Τμήμα εκ του μηδενός»

Για τον τόμο, σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης,  μίλησε πρώτος ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του  ΔΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεισφορά του καθηγητή Χατζηκωνσταντίνου στο τότε ΔΟΣΑ, σημειώνοντας ότι  δημιούργησε το Τμήμα εκ του μηδενός, ενθυμούμενος τα μαθήματα της πρώτης φουρνιάς φοιτητών  που γινόταν σε καρέκλες σκηνοθέτη. Συνοδοιπόρος του κ. Χατζηκωνσταντίνου από τα χρόνια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Παρίσι ο κ. Δρυμπέτας τόνισε τη συνεισφορά του ως δασκάλου, καθώς και το σημαντικότερο, την ακαδημαϊκή παράδοση που κατέλειπε στο Τμήμα το οποίο, παρόλη τη συνταξιοδότηση του Καθηγητή είναι σε διαρκή διάλογο τιμής με το πρόσωπό του και το έργο του. Ο κ. Δρυμπέτας θύμισε έτσι την τελετή ομοτιμοποίησης του Γ. Χατζηκωνσταντίνου το 2016, την ονομασία αμφιθεάτρου της Σχολής με το όνομά του το 2018, για να έλθει στην τρίτη εκδήλωση απόδοσης τιμής, τον τιμητικό τόμο, στον οποίο φιλοξενούνται 36  συνολικά επιστημονικές εργασίες.  


Ο Ευάγγελος Δρυμπέτας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ,  που συνεργάστηκε στενά με τον τιμώμενο και του απέδωσε τη μεταβίβαση του ακαδημαϊκού ήθους που σφυρηλατήθηκε  στο Τμήμα επί ημερών του και πέρασε από γενιά σε γενιά. Σ’ αυτή τη μεταβίβαση εν είδει  άτυπης συμφωνίας διδασκόντων – φοιτητώνοι τοίχοι  του Τμήματος δεν ασχήμισαν  ποτέ με συνθήματα και κάθε είδους μηνύματα

Παντελής Σκλιάς,  Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Νεάπολις της Πάφου Κύπρου

«Ο τιμώμενος δεν απέκλειε ποτέ κανένα»

Ακολούθως τον λόγο έλαβε  ο κ.Παντελής Σκλιάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις της  Πάφου Κύπρου,  ο οποίος επίσης αναφέρθηκε προσωπικά και συγκινημένα στον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου,  στον οποίο απέδωσε την προσωπική του πορεία του στην επιστήμη και την ακαδημαϊκή  καριέρα —κατέχει σήμερα τη θέση  πρυτάνεως—, κι αυτό γιατί ο τιμώμενος δεν απέκλειε ποτέ κανένα, ανεξαρτήτως από την  κοινωνική του θέση. Στη θητεία του στο Τμήμα πλάι στον κ. Χατζηκωνσταντίνου, απέδωσε και τη μαθητεία του στον διάλογο και την ανεκτικότητα, που οδηγούσαν σε ομόφωνες αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις του Τμήματος, θυμίζοντας  και τη «θεραπευτική χρήση» στον κατευνασμό των πνευμάτων  από τον τιμώμενο  ανεκδότων  που έφερναν το γέλιο και τη συνεννόηση.  Απέδωσε επίσης  στον τιμώμενο την προτροπή της αγάπης και της δοτικότητας προς τους ανθρώπους, αρχές που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύουν και στα «παιδιά» τους, τους σημερινούς φοιτητές τους.   



Ο Παντελής Σκλιάς,  Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Νεάπολις της  Πάφου Κύπρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δοτικότητα και την αλληλεγγύη  του τιμώμενου και  θυμήθηκε, περιγράφοντάς την με χιούμορ, την ορμητική νεότητά τους ως διδασκόντων  στο τότε  ΔΟΣΑ

Σπυρίδων Ρουκανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά,  και επιμελητής του τόμου

«Θα μπορούσα  να επιμεληθώ και  1000 τόμους για τον «Δάσκαλό» μου»

Ακολούθησε ο κ. Σπυρίδων Ρουκανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του  Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά  και επιμελητής του τιμητικού τόμου, που είναι  ιδιαίτερα σημαντικός  για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει  τις απόψεις  των επιστημόνων  οικονομικής θεωρίας για  τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία,  φαινομένων όπως  η κλιματική αλλαγή, ο  covid-19, η παγκοσμιοποίηση και  οι επιπτώσεις της στη δημοκρατία και τον συνδικαλισμό κ.ά. Ο κ. Σπυρίδων Ρουκανάς, ο οποίος όπως ανέφερε και 1000 τόμους θα μπορούσε να επιμεληθεί για τον «Δάσκαλό» του, για  την αγάπη, την αφοσίωση,  τα γνωστικά εφόδια και, κυρίως,  το απόθεμα ακαδημαϊκού ήθους που  μετέγγισε στους φοιτητές του.

Νικόλαος Βαρσακέλης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών  Επιστημών ΑΠΘ

«Η πρωτοπορία  της  θεωρίας της πολυπλοκότητας και της εντροπίας»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε  ο κ. Νικόλαος Βαρσακέλης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και πρ. αντιπρύτανης, ο οποίος αναφέρθηκε  στην επιστημονική συνεισφορά του τιμώμενου, μαθητή του επιφανούς γάλλου οικονομολόγου René Passet,  μέσω  της  «ρηξικέλευθης»  θεωρίας της πολυπλοκότητας και της εντροπίας στο πεδίο της  οικονομίας  που πρωτοεισήγαγε στην ελληνική οικονομική επιστήμη, επιτρέποντας  διάφορες μεταγενέστερες  διεπιστημονικού χαρακτήρα επεξεργασίες.




Ο Νικόλαος Βαρσακέλης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών ΑΠΘ   και πρ. αντιπρύτανης ΑΠΘ στο βήμα αναφερόμενος στο επιστημονικό έργο του τιμώμενου

Κωνσταντίνος Χαζάκης, Πρόεδρος του  Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ

«Η  γενιά των οραμάτων και των ονείρων που υπηρέτησε ο Γ. Χατζηκωνσταντίνου  έθετε την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου»

Τέλος, τον λόγο έλαβε   ο κ. Κωνσταντίνος Χαζάκης, Πρόεδρος  Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, ο οποίος εστίασε στο προφίλ του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου στο Αμφιθέατρο κι εκτός, σμιλεύοντας με έναν μοναδικό τρόπο το αξιοζήλευτο προφίλ του κλασικού «δασκάλου», που αποσκοπεί να μεταλαμπαδεύσει στους φοιτητές του ολοκληρωμένη παιδεία, εστιασμένη στον άνθρωπο και όχι στις αφαιρέσεις των τεχνικών. Ο κ. Χαζάκης μίλησε για τη γενιά των οραμάτων και των ονείρων που υπηρέτησε ο Γ. Χατζηκωνσταντίνου  που έθετε την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου, πραγματικότητα,  η οποία, όπως ανέφερε, εύχεται να επανέλθει.

Το χαρακτηριστικό της βραδιάς η συγκίνηση, ο λυγμικός λόγος του φοιτητή του και νυν πανεπιστημιακού Σπυρίδωνα Ρουκανά εκ των πρώτων φοιτητών του τότε ΔΟΣΑ, το 1999, που αμεταμφίεστα εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη προς τον δάσκαλό του, συνεπαίρνοντας  όλους όσους χρωστούν στους δασκάλους τους το ευ ζην, πράγμα σύνηθες τα χρόνια προ νεοφιλελεύθερης μετανεωτερικότητας.



Ο Κωνσταντίνος Χαζάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και τρίτος από δεξιά στο πάνελ,  ο αναπληρωτής καθηγητής και επιμελητής του τόμου Σπυρίδων Ρουκανάς

Ακολούθησε η ομιλία του τιμώμενου Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου, η οποία φιλοξενείται ως έχει, εδώ.

Οι παρευρεθέντες

Να σημειώσουμε ότι παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης του τιμητικού τόμου ήταν ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέκος Πολυχρονίδης, ο πρ. πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, οι Κομοτηναίοι φίλοι του Καθηγητή κ. Σταύρος Τσάγκος και Δαμιανός Σταθάκης, ο γραμματέας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ κ. Χρήστος Νάκος, ο γιος του τιμώμενου, Μάριος, οι συμμετέχοντες στη διημερίδα επιστήμονες, η κ. Αγγελική Γιαννακίδου του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, η κ. Άννα Μυκονίου- Δρυμπέτα κ.ά.      

Ακολούθησε δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθηγητής κ. Δ. Δημητρίου ευχαρίστησε τους χορηγούς της Διημερίδας, καθέναν ξεχωριστά, επιδίδοντάς τους αναμνηστικά δώρα προερχόμενα από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Στο δείπνο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του δήμου, και, μεταξύ άλλων, και  ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.