Ορκωμοσια στην Νομικη Κομοτηνης

Συνολικά 148 απόφοιτοι της Νομικής Κομοτηνής ορκίστηκαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.

Λόγω του αριθμού των αποφοίτων, έλαβαν χώρα δύο τελετές ορκωμοσίας, με τον όρκο να αναγιγνώσκουν ο κ. Παύλος Κολιόπουλος με βαθμολογία 9,145 στην πρώτη και ο κ. Γιώργος Κανιμάς με βαθμολογία 8,639 στη δεύτερη.

Στον αποχαιρετισμό του προς τους φοιτητές ο Κοσμήτορας κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν σε αυτή την ύψιστη ακαδημαϊκή τελετή να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, εκεί που βίωσαν τέσσερα και παραπάνω χρόνια σπουδών.

Τόνισε δε πως από τη στιγμή που οι συνάδερφοί του τον εξέλεξαν Κοσμήτορα, προσπάθησε να προσδώσει στην τελετή την αναγκαία ακαδημαϊκότητα, και να αποκλείσει από αυτή εικόνες που για σειρά ετών προσομοίαζαν με γήπεδο.

Η τελετή αποφοίτησης, τόνισε, είναι μια στιγμή μετάβασης, με τους φοιτητές να γίνονται πολίτες εντεταλμένοι να υπηρετούν το δίκαιο και τη δικαιοσύνη ως λειτουργοί ή συλλειτουργοί της, να προστατεύουν τον αδύναμο από την αυθαιρεσία στην οποία τείνει κάθε είδους εξουσία, να επιδεικνύουν δημοκρατικό ήθος και σεβασμό στο κράτος δικαίου, χωρίς επιφυλάξεις και όσα το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησαν θέλησε να τους ενσταλάξει.

Στην εποχή μας, τόνισε είμαστε συνηθισμένοι σε ευκολότερα αισθήματα και πιο επιφανειακές απολαύσεις, τείνουμε να εξορίσουμε από τη ζωή μας τη σοβαρότητα, και παντού πρέπει να κυριαρχεί η διασκέδαση, το ξεφάντωμα, το πανηγύρι και εφευρίσκουμε συνεχώς πιο θορυβώδεις ή ακραίες διασκεδάσεις.

«Ας μάθουμε να διακρίνουμε την τελετή από το καρναβάλι, την σεμνή γιορτή από τα καλλιστεία, το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο από το γήπεδο, την χαρά από την επίδειξη, την αυτοεκτίμηση από το ναρκισσισμό» προέτρεψε ο κοσμήτορας, τονίζοντας πως αν δεν μάθουν να ξεχωρίζουν μεταξύ τους τις καταστάσεις, τους τόπους και τους χρόνους, και αν δεν τηρούμε τις διαχωριστικές γραμμές, ισοπεδώνουμε τα αισθήματα και την ίδια τη ζωή μας.

Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις οι τελετές ορκωμοσίας

Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις στις τελετές ορκωμοσίας του Τμήματος, με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στην Νομική Κομοτηνής πριν από μία εβδομάδα, με μία εξαίρεση, μιας και μία απόφοιτος, όταν ο Κοσμήτορας αναφέρθηκε στην μη πραγματοποίηση της ορκωμοσίας στο χώρο της νομικής, φώναξε πως «δεν θα έπρεπε να φωνάξετε την αστυνομία τότε» και πως «το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές», χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.