Δυναμωνει συνεχως το Τμημα Εργοθεραπειας

Στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, υποδέχεται τους νέους του φοιτητές επεκτείνοντας τις δυνατότητες και τις δράσεις του

Άλματα μπροστά κάνει το Τμήμα Εργοθεραπείας της Κομοτηνής, το οποίο παρότι μετρά μόλις τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, έχει ήδη βρει τον βηματισμό του, και αγναντεύει το μέλλον με αισιοδοξία.

Το Τμήμα υποδέχτηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου τους πρωτοετείς φοιτητές του, με τα στελέχη του Τμήματος να παρουσιάζουν σε αυτούς τις υποδομές, τους χώρους του αλλά και τους έδωσαν μια γεύση από το πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσουν τον επόμενο χρόνο.

Το παρών έδωσαν πέρα από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, εργοθεραπευτές της περιοχής που έχουν στενή επαφή με αυτό, όπως και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργοθεραπευτών Ελλάδας κ. Κυριακή Κεραμιώτου, αλλά και πολλά μέλη Συλλόγων της περιοχής που αξιοποιούν την παρουσία του Τμήματος σε αυτή, όπως ο Σύλλογος Περπατώ, ο Σύλλογος Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Αξίζω», ο ΔΑΔΑΑ και άλλοι.

Ένας κόσμος με κέντρο τον άνθρωπο

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος τους συνεχάρη για την είσοδό τους στη Σχολή, και να τονίσει πως μέριμνα όλων είναι να εμφυσήσουν μέσα τους την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Αυτοί άλλωστε θα στέκονται αύριο δίπλα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, και πολλή αγάπη για αυτό που επέλεξαν να κάνουν.

Θεωρεί πως έχουν ήδη αυτή τη βάση μέσα τους, επιλέγοντας αυτή τη σχολή, ενώ επισήμανε πως είναι εδώ όλοι μαζί για να οικοδομήσουν ένα κόσμο με ακόμα περισσότερη αξία, που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο.

Συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των φοιτητών το Τμήμα

Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Ευάγγελος Μπεμπέτσος ξεκίνησε με μια ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνοντας πως πήγε πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν, μιας και ο ενθουσιασμός τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους φοιτητές φάνηκε από την αρχή.

Το Τμήμα παρόλο που είναι νέο έκανε πολλά δρώμενα, με κορυφαίο το πρώτο τους συνέδριο, και πατώντας επάνω στις βάσεις που τέθηκαν την πρώτη τους χρονιά, προχωρούν στην δεύτερη, υποδεχόμενοι τους νέους φοιτητές τους.

Είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε, πως το Τμήμα δεν είχε κενές θέσεις που δείχνει ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο όσο αφορά την οριοθέτηση του Τμήματος στο μυαλό των παιδιών ανά την Ελλάδα, μιας και οι φοιτητές τους δεν προέρχονται μόνο από την γύρω περιοχή, αλλά από όλη την Ελλάδα, ακόμα και αυτές που έχουν ανάλογα Τμήματα, όπως η Αθήνα και η Πτολεμαΐδα.

Ελπίζουν δε πως το Τμήμα μεγαλώνοντας, θα αρχίσει να αναδεικνύει και άλλα κομμάτια του, με νέες δράσεις και κατευθύνσεις που θα υλοποιήσουν με την βοήθεια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των φοιτητών τους.

Η στελέχωση του Τμήματος είναι ικανοποιητική, έχοντας ήδη τέσσερα μέλη ΔΕΠ καθώς και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και μέλος ΕΔΙΠ, και έτσι πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά το διδακτικό, επιστημονικό, και ερευνητικό κομμάτι του Τμήματος.

Ευελπιστούν όμως πως η στελέχωση θα ενισχυθεί ακόμα περεταίρω το επόμενο διάστημα, όσο θα αυξάνονται και οι φοιτητές τους και το έργο τους.

Κλειδί η περιέργεια και η συμμετοχή

Τους φοιτητές υποδέχτηκε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Ψηφιακής Μετάβασης του ΔΠΘ κ. Γεώργιος Συρακούλης, ο οποίος τόνισε πως το Τμήμα τους έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο, σε μια σχολή που χαρακτηρίζεται από κίνηση, δραστηριότητα, συμμετοχή και συνεργασία.

Μέσα από την πορεία τους στο Τμήμα και το Πανεπιστήμιο θα γνωρίσουν πολλά καινούρια πράγματα, για αυτό και θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις, να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις που διεξάγονται, εντός και εκτός του ΔΠΘ, και να μην διστάσουν να δοκιμάσουν πράγματα που δεν τα έχουν ξαναδοκιμάσει.

Υπηρετώντας τον άνθρωπο

Τα συγχαρητήριά του γιατί έκαναν σκοπό της ζωής τους να υπηρετήσουν τον άνθρωπο έδωσε ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΕ κ. Ευάγγελος Αλμπανίδης, ο οποίος τους ζήτησε να χαρούν την εμπειρία του πανεπιστημίου, μιας και ανοίγουν ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή τους.

Δεν θα αποκτήσουν απλώς γνώσεις και δεξιότητες για να υπηρετούν τον άνθρωπο, αλλά και εμπειρίες και κυρίως θα γνωρίσουν νέους ανθρώπους με τους οποίους θα συνδεθούν μια ολόκληρη ζωή.

Η σημασία της Εργοθεραπείας

Στην Εργοθεραπεία καλωσόρισε τους φοιτητές η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών κ. Κυριακή Κεραμιώτου, τονίζοντας πως δεν ξεκινούν μόνο τις σπουδές τους, αλλά και ένα τρόπο να βλέπουν τον άνθρωπο, και σιγά σιγά θα ανακαλύψουν πως η Εργοθεραπεία δεν ξεκινά από τη διάγνωση, αλλά ένα ερώτημα: Τι είναι σημαντικό για αυτό τον άνθρωπο; Δηλαδή τι θέλει να κάνει στη ζωή του, και όχι τι μπορεί να κάνει στη ζωή του.

Αυτή είναι μια από τις ομορφότερες πλευρές του επαγγέλματός τους, τόνισε, μιας και δεν ασχολούνται με το τι μπορεί να κάνει κάποιος, αλλά αναζητούν μαζί τους τον τρόπο που θα μπορέσει να συμμετέχει ξανά στη ζωή του, να κάνει πράγματα που έχουν σημασία για αυτόν.

Καλωσόρισμα από τον τοπική αυτοδιοίκηση

Εκ μέρους της Περιφέρειας ΑΜΘ ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς καλωσόρισε τους νέους φοιτητές και τους ευχήθηκε μια γόνιμη και δημιουργική ακαδημαϊκή πορεία, με υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στην επίτευξη των στόχων τους.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης ευχήθηκε ένα δημιουργικό και πετυχημένο ακαδημαϊκό έτος, τονίζοντας πως ο Δήμος βρίσκεται πάντα κοντά στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τους ζήτησε δε να μην κλειστούν μέσα, αλλά να γνωρίσουν την πόλη και την ιστορία της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.