Ορκιστηκαν 57 αποφοιτοι του Τμηματος Πολιτικης Επιστημης

Πρώτη ορκωμοσία φοιτητών που εισάχθηκαν στο Τμήμα μετά την επανίδρυσή του ως ανεξάρτητο

Ορκίστηκαν το πρωί της Τρίτης 11 Ιουλίου οι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ στην Κομοτηνή, ανάμεσά στους οποίους ήταν και οι πρώτοι που εισήχθηκαν στο νεοσυσταθέν Τμήμα το Σεπτέμβριο του 2019.

Στην τελετή, υπό το βλέμμα συγγενών και φίλων, έδωσαν τον νενομισμένο όρκο, αποτελώντας δε και μια υπόσχεση για το μέλλον του Τμήματος, το οποίο έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την αυτονομία, και πρόσφατα έλαβε και την θετική αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ.

Τον όρκο ανέγνωσε ο κ. Ιωάννης Πουρνάρας, ενώ τα πτυχία έδωσαν ο Πρύτανης κ. Φώτης Μάρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος, που αφυπηρετεί τον Αύγουστο, κ. Ιωάννης Μπέκας και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Δικαίος.

Ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών

Μιλώντας στους νέους πτυχιούχους, ο Πρύτανης κ. Μάρης τόνισε πως με αυτή την ορκωμοσία ολοκληρώνεται ένας κύκλος πολλών ενεργειών, με την διάθεση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, για να μπορέσουν οι φοιτητές να λάβουν ένα πιστοποιημένο πτυχίο, του οποίου οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι δεξιότητες είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις ανάγκες παγκοσμίως και τα διεθνή στάνταρτ.

Η προσπάθεια αυτή έρχεται να υποστηριχθεί από πλάνο ενεργειών που έχουν να κάνουν τόσο με τα ακαδημαϊκά θέματα όσο και με τα θέματα των υποδομών, γιατί πιστεύουν στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, και είναι στρατηγική τους επιλογή να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Σήμερα ανοίγεται ένας καινούριο κόσμος, τόνισε, και τους ζήτησε να προσπαθούν και να έχουν αντοχές σε αυτή την προσπάθεια, επισημαίνοντας πως εξαρτάται από τους ίδιους το δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Ευχαρίστησε δε τον κ. Μπέκα, καθηγητής της Νομικής, που ανέλαβε την Διοίκηση του νεοσύστατου Τμήματος και το βοήθησε να κάνει τα κρίσιμα πρώτα του βήματα, και αφυπηρετεί τον Αύγουστο,

Ο ίδιος ο κ. Μπέκας, σημείωσε πως το ότι τελειώνει αυτός ο κύκλος στο ΔΠΘ, δεν σημαίνει πως θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το πανεπιστήμιο, τόσο οι φοιτητές, που αποφοιτούν, όσο και ο ίδιος, που αφυπηρετεί.

Τους ζήτησε δε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που πήραν κριτικά, ώστε να προχωρήσουν και να συνεισφέρουν στην πολιτική επιστήμη, ενώ τους συμβούλεψε να φροντίσουν να χαρούν αυτό που κάνουν, και τα μικρά και τα μεγάλα, ώστε να αποφύγουν, αυτό που έλεγε ο Δημόκριτος: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος».

Μια σκυτάλη για το μέλλον

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος κ. Δικαίος εξέφρασε την περηφάνια του που με την συνδρομή των συναδέλφων του, και ίσως και την δική του, κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια σημαντική προσπάθεια απόκτησης γνώσης και κριτικής αποτίμησής της.

«Αυτή είναι μια μέρα μεγάλης χαράς, αλλά και μικρής λύπης. Χαράς για την ολοκλήρωση μίας προσπάθειας, και λύπης για την αποχώρηση από την πόλη για την οποία κλαις την μέρα που έρχεσαι και την μέρα που φεύγεις».

Χαράς και λύπης διότι γυρνούν μια σελίδα, ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ζωή τους, χρόνια που ίσως θα έπρεπε να είναι τα πιο όμορφα, τα πιο δραστήρια, τα πιο ανέμελα αλλά και πιο υπεύθυνα την ίδια στιγμή, τής ζωής σας.

Στην φοιτητική ανεμελιά χτίζουν οι νέοι το μέλλον τους, αλλά ένα μέρος τους το στέρησε η πανδημία, ανάμεσα στο δεύτερο και το τέταρτο εξάμηνο, όμως ακόμα και διαδικτυακά η αμοιβαία αγάπη και στήριξη καθηγητή και φοιτητή δεν τελειώνει ποτέ είναι περισσότερο δυνατή από έναν ιό και μια πανδημία.

«Σας δίνουμε αυτό που δεν είναι απλώς ένα πτυχίο, είναι κάτι περισσότερο: είναι μια σκυτάλη που θα την προχωρήσετε εσείς στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους γονείς και όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, και κάλεσε και το κοινό να κάνει το ίδιο, ο κ. Δικαίος ζήτησε από τους αποφοίτους να σκεφτούν πως και οι νέοι επιστήμονες έχουν όχι μόνον χαρές, αλλά και υποχρεώσεις στην επιστήμη τους, στην πατρίδα, στους δικούς τους, αλλά και στον κόσμο όλο, στην ανθρωπότητα που κάποια στιγμή πρέπει η γενιά τους να κάνει και να δει καλύτερο, ομορφότερο, ειρηνικό και ελεύθερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.