Με «ισχυρη παρουσια» στο 7ο Ευρωπαικο Συνεδριο Νεοελληνικων Σπουδων η Σχολη Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων ΔΠΘ

Μανόλης Βαρβούνης: «Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο συνέδριο που καλύπτει όλους τους τομείς των νεοελληνικών σπουδών με εκατοντάδες συνέδρους»

Ξεκινάει τη Δευτέρα το 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη. Στη μεγαλύτερη παγκοσμίως διοργάνωση στον τομέα των νεοελληνικών σπουδών, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, η παρουσία του ΔΠΘ θα είναι ισχυρή αφού στην επιστημονική του επιτροπή συμμετέχουν τόσο ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης, όσο και η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Η συνεδριακή συμμετοχή της Σχολής

Μιλώντας μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Βαρβούνης επεσήμανε πως είναι  «είναι  ένα πάρα πολύ μεγάλο συνέδριο που καλύπτει όλους τους τομείς των νεοελληνικών σπουδών  με εκατοντάδες συνέδρους, τα πρακτικά του βγαίνουν ηλεκτρονικά και είναι  τουλάχιστον 4-5 τόμοι κάθε φορά. Φέτος γίνεται στη Βιέννη, το έχει αναλάβει το εκεί πανεπιστήμιο και η Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών της Βιέννης. Πλούσια είναι η συμμετοχή και από το Δημοκρίτειο. Πολλοί συνάδελφοι από τη σχολή έχουν δηλώσει και  παίρνουν μέρος με ανακοινώσεις τους».

Η συμμετοχή του ΔΠΘ και της Σχολής σε επιστημονικές συνεδριακές διοργανώσεις, όπως εξήγησε ο Κοσμήτορας θα συνεχιστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με το συνέδριο Θασιακών Σπουδών, «στο οποίο επίσης συμμετέχουν  πάρα πολλοί συνάδελφοι από το Δημοκρίτειο,  και ειδικά από τη σχολή μας». Πρόκειται άλλωστε για διοργάνωση που εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίζει η Σχολή του ΔΠΘ, όπως έσπευσε να θυμίσει ο ίδιος.

Δράσεις για τα 50 χρόνια του ΔΠΘ

Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σχεδιάζει όμως και δράσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του ΔΠΘ. Έτσι όπως έκανε γνωστό ο κ. Βαρβούνης ο τρίτος τόμος της επετηρίδας της Σχολής, που τώρα ετοιμάζεται, θα είναι αφιερωμένος στα 50 χρόνια του πανεπιστημίου, ενώ σχεδιάζεται από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας σε συνεργασία με τον καθηγήτρια του Τμήματος κ. Ελπίδα Βόγλη, ένα συνέδριο για την επιστημονική πορεία του Δημοκριτείου, στα 50 χρόνια της λειτουργίας του. Πρόκειται για συνέδριο που θα λάβει χώρα πριν την παρέλευση του έτους.

«Προσπαθήσουμε συσπειρωμένοι γύρω από το πανεπιστήμιό μας να το αναδείξουμε ως ένα βασικό πόλο ανάπτυξης της Θράκης και της περιφέρειας» τόνισε ο Κοσμήτορας λίγο πριν το κλείσιμο της συνομιλίας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις «κενές θέσεις» εισακτέων στα Τμήματα της Σχολής, επεσήμανε πως «είναι κάτι που ήδη μας απασχολεί», αναγνωρίζοντας πως «θα πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις». Όμως αυτές όπως έσπευσε να εξηγήσει «θα  γίνουν μετά από συμφωνίες, συνεργασίες και βέβαια σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.