Μανολης Γ. Βαρβουνης, «Η εκδοση επιστημονικης περιοδικης εκδοσης ειναι πρωτευουσας σημασιας για μια πανεπιστημιακη Σχολη»

Με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης Επιστημονικής Επετηρίδας της ΣΚΑΣ, αφιερωμένης στην Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή

Είναι γνωστό πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διακρίνεται για τους πολυπράγμονες καθηγητές του, οι οποίοι εκτός από μαθήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, συμμετοχές σε ερευνητικές κοινότητες και συνέδρια και πολλά πολλά ακόμη, δεν ξεχνούν να τιμούν τους άξιους συναδέλφους τους. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι και η έκδοση της πρώτης Επιστημονικής Επετηρίδας της ΣΚΑΣ με τίτλο  «Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Γλωσσανθοί – Μελέτες αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή» (εκδ. ΔΠΘ, ΣΚΑΣ, Ηρόδοτος, 2022), σε επιμέλεια της κ. Ζωής Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Καθηγήτριας ΤΕΦ/ΔΠΘ, του κ. Νίκου Μαθιουδάκη, επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, της κ. Μαρίας Μητσιάκη, Επίκουρης Καθηγήτριας ΤΕΦ/ΔΠΘ και του κ. Ασημάκη Φλιάτουρα, Επίκουρου Καθηγητή ΤΕΦ/ΔΠΘ.

Η Επετηρίδα αυτή, όπως έχουμε σχολιάσει και στο παρελθόν, είναι αφιερωμένη στην Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΘ, κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, κυκλοφόρησε με αφορμή τη συνταξιοδότησή της και την ομοτιμοποίησή της τον Σεπτέμβριο του 2021, και παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή στο τέλος του Μαΐου (βλ. σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Για την κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή και την κορυφαία συμβολή της στο πανεπιστήμιο και τον τόπο μας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιμελητές του τόμου: «Η τιμώμενη, τη στιγμή της αφυπηρέτησής της, υπήρξε το αρχαιότερο μέλος του ΔΠΘ, “αυτόπτης μάρτυρας” της ιστορίας του Ιδρύματος, καθώς υπηρέτησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επί 45 συναπτά έτη, δηλαδή σχεδόν από την ίδρυσή του έως και τον Αύγουστο του 2021. Κατά το διάστημα της σταδιοδρομίας της, αποτέλεσε βασικό παράγοντα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και εξωστρέφειας, καθώς με τις πλούσιες δράσεις της (διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων) κατάφερε να φέρει διακεκριμένους επιστήμονες της αλλοδαπής και της ημεδαπής, οι οποίοι γνώρισαν το Πανεπιστήμιο και έγιναν κατόπιν πρεσβευτές του, ενώ, παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να γνωρίσουν λαμπρά ονόματα της επιστήμης. Κατά τη θητεία της ως Κοσμητόρισσας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, διακρίθηκε για την πλούσια δράση της στην καταγραφή, διάσωση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Θράκης, όπως αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά εκδόσεων που χρηματοδότησε η ΣΚΑΣ και επιμελήθηκε η ίδια, αλλά και εκδηλώσεων».

Μανόλης Γ. Βαρβούνης, «Η Επετηρίδα μας ξεκινά με αναφορά στην ιστορία και στην ακαδημαϊκή φυσιογνωμία της Σχολής»

Ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ/ΔΠΘ και Καθηγητής του ΤΙΕ/ΔΠΘ κ. Μανόλης Γ. Βαρβούνης προλογίζει την πρώτη Επιστημονική Επετηρίδα της ΣΚΑΣ, τονίζοντας πως: «η έκδοση επιστημονικής περιοδικής έκδοσης είναι πρωτεύουσας σημασίας για μια πανεπιστημιακή Σχολή, δεδομένου ότι όχι μόνο αποτελεί βήμα επιστημονικής έκφρασης των μελών της, αλλά συνιστά και επιλογή καθοριστική για τη διαμόρφωση ενός ακαδημαϊκού τοπίου επιστημονικών συνεργειών, που με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τη μορφοποίηση του “πνεύματος της Σχολής”, διά του οποίου επέρχεται η ομογενοποίηση και ο συντονισμός των ερευνητικών και ακαδημαϊκών δράσεων των Τμημάτων που τη συγκροτούν. […]

Με βάση αυτή την αρχή, προχωρούμε λοιπόν στην έκδοση του μετά χείρας πρώτου τόμου της “Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών” του ΔΠΘ. Και είναι ασφαλώς ευχής έργο το γεγονός ότι ο πρώτος αυτός τόμος αποτελεί τιμητικό αφιέρωμα στην προκάτοχό μου Κοσμήτορα της Σχολής, την ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή. Με τον τρόπο αυτό η Επετηρίδα μας ξεκινά με αναφορά στην ιστορία και στην ακαδημαϊκή φυσιογνωμία της Σχολής, και αυτό θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. […]

Ελπίζουμε ότι η έκδοση θα συνεχιστεί και με επόμενους τόμους του επιστημονικού περιοδικού μας, έναν κατά ακαδημαϊκό έτος. Κι αυτό επειδή η Σχολή μας διαθέτει ικανότατο επιστημονικό προσωπικό και στα Τμήματά της προάγεται η έρευνα, με πολλά και ποικίλα ερευνητικά προγράμματα. […] Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξεί να συνομιλήσει επιστημονικά με ανάλογα περιοδικά ομοειδών Σχολών σε πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, ενώ με την πρόβλεψη της δημοσίευσης μελετών και στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες απευθύνεται επίσης στο διεθνές επιστημονικό κοινό των ομοτέχνων μας, στα πλαίσια του απαραίτητου για το σύγχρονο ακαδημαϊκό τοπίο επιστημονικού κοσμοπολιτισμού, που εσχάτως προσδιορίζεται ως “διεθνοποίηση”».

Οι εισηγητές της Επετηρίδας

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει 24 κείμενα που παρατίθενται σε αλφαβητική σειρά και καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα. Σημειωτέον πως στον τόμο αυτόν δεν γράφουν μόνο ακαδημαϊκοί και ερευνητές από το Δημοκρίτειο, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια, όπως τα ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΑΠ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Αναλυτικότερα φιλοξενούνται οι ακόλουθες εισηγήσεις:

  1. Μαρία Αγαθοπούλου και Μαρία Μανάρα (ΑΠΘ), «Στρατηγικές εκπαιδευτικών στη διδασκαλία της μητρικής και ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης»
  2. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (ΑΠΘ), «“Δέντρο” και “Καρπός” από ονομασιοκεντρική προσέγγιση. Θεωρία  – Διαχρονία – Διδασκαλία»
  3. Μανώλης Γ. Βαρβούνης (ΔΠΘ), «Παροιμιακές φράσεις και παραφράσεις εκκλησιαστικών κειμένων: ορισμένες περιπτώσεις»
  4. Ελπίδα Κ. Βόγλη (ΔΠΘ), «Ετεροτοπίες και διασπορά: η ελληνική περίπτωση (1922-1967)»
  5. Ζωή Γαβριηλίδου, Μαρία Μητσιάκη, Λυδία Μίτιτς, Αθηνά Κρομμύδα και Αναστάσιος Κουλαρμάνης (ΔΠΘ), «Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα ως πολιτισμικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ»
  6. Αναστασία Γιαννακίδου (University of Chicago, Center for Hellenic Studies), «Χειριστική γλώσσα και αληθειακή εκτροπή»
  7. Vassilis Dalkavoukis (ΔΠΘ), “Towards Ethnography of the Social Anthropologists: Reflecting notes upon the ‘nomadism οf social anthropologists’ in contemporary Greece”
  8. Αγγελική Ευθυμίου (ΔΠΘ), «Παρασυνθετικά ρήματα στην κοινή νεοελληνική»
  9. Ευαγγελία Θωμαδάκη (ΔΠΘ), «Σχετικά με τον όρο “προτακτικά”»
  10.  Σπύρος Κιοσσές (ΔΠΘ), «Ο λογοτεχνικός γραμματισμός: από τον επαρκή στον πολυμήχανο αναγνώστη»
  11. Παναγιώτης Κ. Κρίμπας (ΔΠΘ), «Ευρωγλωσσολογία, Νεοελληνική Γλώσσα και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση»
  12. Χριστίνα Μάρκου (ΔΠΘ), «Γλωσσικός Δανεισμός και διαγλωσσικά ψευδο-ομότυπα: η περίπτωση των ελληνικών δανείων στη βουλγαρική»
  13. Νίκος Μαυρέλος (ΔΠΘ), «Η χρήση αστικής ελληνικής σε κείμενα του Διαφωτισμού (β΄ μισό 18ου – αρχές 19ου αι.): Παραδείγματα και μια πρώτη ταξινομική καταγραφή»
  14. Αθανάσιος Μιχάλης (ΔΠΘ), «Οι ρυθμιστικοί κανόνες της γλωσσικής χρήσης: αντιφάσεις, δυσαρμονία με τη γλωσσική χρήση και πηγή επικοινωνιακής σύγχυσης»
  15. Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής (ΔΠΘ), «“Καπνόν αποθρώσκουσες εστίες” στο μικρό Σαμμακόβι της Παρευξείνιας Θράκης»
  16. Ελεονώρα Ναξίδου (ΔΠΘ), «Πανεπιστήμιο και Τοπική Κοινωνία στην εποχή του Covid-19: Η περίπτωση του ΔΠΘ στην Κομοτηνή»
  17. Smaro Nikolaidou-Arampatzi (ΔΠΘ), “Presence and Absence of Dionysus Odes od Pindar and Bacchylides”
  18. Μανόλης Γ. Σέργης (ΔΠΘ), «Το σκίτσο του εξωφύλλου της 7ης Δεκεμβρίου 2020 του περιοδικού “The New Yorker”, το σχετικό με την πανδημία Covid-19 (με το βλέμμα ενός “ξένου” λαογράφου)»
  19. Μαρία Τζακώστα και Δημήτρης Σιμήρης (Πανεπιστήμιο Κρήτης & Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), «Αναπροσδιορίζοντας τα όρια γλωσσών και διαλέκτων»
  20. Μαρία Τζιάτζη (ΔΠΘ), «Σημαίνοντα και σημαινόμενα στον Μιχαήλ Χωνιάτη»
  21. Νικολέτα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), «Ανα-σημασιολογήσεις και νεολογισμοί σε εποχές κρίσης»
  22. Γεώργιος Π. Τσομής (ΔΠΘ), «Η πρόσληψη του μύθου του θανάτου του Πάρη και της Οινώνης στη μονόπρακτη τραγωδία του Άγγλου ποιητή Robert Laurence Binyon, “Paris and Oenome” (1904)»
  23. Ασημάκης Φλιάτουρας (ΔΠΘ), «Διαφορές λόγιας και διαλεκτικής/λαϊκής ορολογίας»
  24. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (ΕΚΠΑ), «Περιγράφοντας την πραγματική χρήση της γλώσσας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.