Κορωνοιος: Ευκαιρια εξαλειψης η πεδιο ενισχυσης των κοινωνικων ανισοτητων;

Ο κορωνοϊός ως δημιουργός και αφυπνιστικός παράγοντας ενίσχυσης των κοινωνικών ανισοτήτων

«Κοινωνικό Παρατηρητήριο So Covid-19 Microscope»

Γράφουν οι Ειρήνη Καραμιχάλη Γεωργία Καραμπά, Όλγα Σακατζή, Γεώργιος Γκογκομήτρος Γεώργιος Κατσαβός Μαρίνα Κεδρά Μάρθα Δάγκου, Αλεξάνδρα Αλεξανδράτου, Σταύρος Παρασκευαΐδης*

Εάν επιχειρήσει κάποιος μια αναδρομή στους δύο προηγούμενους μήνες, εύκολα θα διαπιστώσει πως πλην της θλιβερής πραγματικότητας των θανάτων, λόγω του κορωνοϊού, πολλές είναι και οι ανισότητες που προέκυψαν στον τομέα της απασχόλησης. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο της ελληνικής επικράτειας η απειλή του κορωνοϊού, το κράτος υιοθέτησε ως μέθοδο πρόληψης το πολυαναφερόμενο “lockdown”. Η πολιτική αυτή καταδεικνύει και τονίζει σε σημαντικό βαθμό τις ανισότητες που υφιστάμεθα στην Ελλάδα του σήμερα.

Η κρίση της πανδημίας διαχώρισε την ελληνική επιχειρηματικότητα σε δύο κατηγορίες

Μια σημαντική ανισότητα εξ αυτών που γεννήθηκε τις μέρες της πανδημίας αφορά την εκτόξευση των κερδών του κλάδου των τροφίμων (supermarkets) και των ειδών πρώτης ανάγκης, στους οποίους η ζήτηση και τα κέρδη πολλαπλασιάστηκαν. Εν αντιθέσει, στην άλλη όψη του νομίσματος, βρίσκεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων, όπου  τα έσοδά τους είτε μειώθηκαν είτε ήταν ανύπαρκτα, λόγω διακοπής της λειτουργίας τους από το κράτος, αλλά και υπό την απειλή μόνιμου λουκέτου.

Ανισότητα εμφανίστηκε και στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις κατάφεραν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω διαδικτύου (e-shop), ενώ άλλες υστέρησαν σε αυτόν τον τομέα, είτε επειδή δεν υπήρχε η τεχνογνωσία, είτε επειδή δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα, είτε ακόμα και επειδή δεν υπήρχαν τα αναγκαία αντανακλαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, ένας ακόμα κλάδος που δεν έμεινε ανεπηρέαστος

Περνώντας στη σκοπιά των υπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων, θα παρατηρήσουμε πως και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν σημεία τα οποία αξίζει να εξετάσουμε. Συγκεκριμένα, διάκριση αντιμετώπισαν και οι καλλιτέχνες, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές κτλ. Ειδικότερα, οι ανωτέρω επαγγελματίες ανέστειλαν κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα από τις αρχές Μαρτίου και μετά την άρση του lockdown, ενώ οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιελάμβαναν ουσιαστικά τους καλλιτέχνες στην εποχή μετά τον κορωνοϊό. Η ελλιπής μέριμνα του κράτους για αυτήν την κοινωνική ομάδα οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος υποστήριξης των συμφερόντων των καλλιτεχνών με τίτλο “Support Art Workers”.

Τέλος, ακόμη και το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» ενέχει στοιχεία ανισότητας, αφού όλοι οι άνθρωποι δεν βιώνουν τις ίδιες συνθήκες στον προσωπικό τους χώρο. Με άλλα λόγια, είναι πολύ διαφορετικό να διανύει ένα πρόσωπο τις ημέρες της καραντίνας σε μια πολυτελή οικία απολαμβάνοντας οικονομικές ανέσεις και δεδομένα οικιακής πολυτέλειας και από την άλλη πλευρά, ένα πρόσωπο να συμβιώνει με άλλα μέλη της οικογένειάς του μέσα σε λίγα τετραγωνικά λόγω οικονομικής ένδειας. Άραγε είναι τόσο εύκολο για όλους τους επαγγελματίες και εργαζομένους να «Μένουμε σπίτι» και να απέχουμε από τις εργασιακές και λοιπές μας δραστηριότητες; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον κάθε εργαζόμενο; Θα μπορέσει ο εργατικός τομέας να τις ξεπεράσει ή θα γυρίσουμε σε εποχές οικονομικής κρίσης; Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο μέσος Έλληνας τήρησε ευλαβικά τα μέτρα και απέφυγε τον κίνδυνο μαζικής εξάπλωσης. Ωστόσο, η εμπείρια που αποκομίσαμε όλοι απο τον εγκλεισμό πρέπει να τροφοδοτήσει την κρίση μας και να την προετοιμάσει για τα αποτελέσματα που θα φανούν το επόμενο διάστημα.

*Oι Ειρήνη Καραμιχάλη Γεωργία Καραμπά, Όλγα Σακατζή, Γεώργιος Γκογκομήτρος Γεώργιος Κατσαβός Μαρίνα Κεδρά Μάρθα Δάγκου, Αλεξάνδρα Αλεξανδράτου, Σταύρος Παρασκευαΐδης είναι προπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ. Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνική προστασία» και συγκεκριμένα στο project «Κοινωνικό Παρατηρητήριο So Covid-19 Microscope», με υπεύθυνο καθηγητή τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, το εαρινό εξάμηνο του 2020. Η έρευνα της συγκεκριμένης ομάδας επικεντρώθηκε στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.