Γ. Τσιγαρας: «Το τμημα εχει μπει σε νεες ακαδημαικες βασεις και ακολουθει τις προκλησεις των καιρων»

«Στόχοι μας είναι να ανοίξουμε το πανεπιστήμιο στα νέα ακαδημαϊκά δεδομένα να ανταποκριθεί σε αυτά και να συνεχίσουμε το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία»

Γιώργος Τσιγάρας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Την πρώτη του συνέντευξη με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρέθεσε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Γιώργος Τσιγάρας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος αναδείχθηκε Πρόεδρος στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία της Δευτέρας στα Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντά του από την 1η του προσεχή Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των συναδέλφων του για την «ομόθυμη» ψήφο τους, για να τονίσει πως τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, αποτέλεσαν πρόσκληση ευρύτερα για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την κοινωνία αλλά και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. «Αυτό είναι το πρώτο, το βασικό πρόβλημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και στη συνέχεια το τμήμα μας, αντιμετωπίζει ήδη με σύνεση και με βάση τις υγειονομικές οδηγίες. Είναι μια δυσκολία, αλλά αυτή τη δυσκολία έδειξε το Δημοκρίτειο ότι μπορεί να τη φέρει εις πέρας και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε με βάση τα αποτελέσματα τα οποία θα έχουμε από τα υγειονομικά δεδομένα».

Ο κ. Τσιγάρας αναφέρθηκε στην συντεταγμένη προσπάθεια που ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010, με πρόεδρο τον κ.Κώστα Χατζόπουλο και εν συνεχεία με τον κ. Μανώλη Βαρβούνη, κάνοντας το Τμήμα να «γυρίσει σελίδα».  «Το τμήμα έχει μπει σε νέες ακαδημαϊκές βάσεις και ακολουθεί τις προκλήσεις των καιρών» συμπλήρωσε γνωστοποιώντας πως «οι στόχοι μας είναι να ανοίξουμε το πανεπιστήμιο στα νέα δεδομένα τα ακαδημαϊκά, να ανταποκριθεί σε αυτά και να συνεχίσουμε το άνοιγμα που έχουμε κάνει εδώ και μερικά χρόνια στην τοπική κοινωνία». «Το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία» συνέχισε «δεν μπορεί να είναι παρά μόνο επιστημονικό, ερευνητικό και να αφορά και στην συνεργασία με τους τοπικούς φορείς με τα ακαδημαϊκά θέματα».

Η συνέχεια και η περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών, γνωστοποιώντας μάλιστα την επικείμενη συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το ΔΠΘ για την διεξαγωγή συνεδρίου το επόμενο έτος με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, για να εξηγήσει ωστόσο στον προγραμματισμό του Τμήματος εμπεριέχονται συνέδρια, ημερίδες, συνεργασίες αλλά και η αναβάθμιση και προσαρμογή των προπτυχιακών σπουδών στη νέα πραγματικότητα.

«Το ΠΜΣ “Σπουδές στην Τοπική Ιστορία” απαύγασμα της φυσιογνωμίας του Τμήματος»

Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικότερα και στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις», ένα «απαύγασμα της φυσιογνωμίας του Τμήματος αλλά και ένας ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο βλέπει το Τμήμα την συνεργασία με την τοπική κοινωνία, αρχικά σε ερευνητικό επίπεδο» όπως τόνισε. 

«Το μεταπτυχιακό αυτό ιδρύθηκε με τη σκέψη ότι είμαστε ένα Τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θεωρούμε ότι μέσα στις ερευνητικές μας “υποχρεώσεις” είναι και η έρευνα του τόπου στον οποίο βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Αυτό δεν είναι μια εντολή, δεν είναι μια ερευνητική υποχρέωση των συναδέλφων» εξήγησε κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα «σπουδή στην τοπική ιστορία».

«Είναι ένα πρόγραμμα σπουδή στην τοπική ιστορία γενικώς, αλλά εστιάζει το ερευνητικό ενδιαφέρον στην Ιστορία, τη Λαογραφία, την Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης, στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, τη Βιολογική Ανθρωπολογία, τη Δημογραφία, την Ανθρωπογεωγραφία, αλλά και τη διδακτική της ιστορίας, με βάση την τοπική ιστορία» συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό «όλη αυτή η διεπιστημονικότητα του τμήματός, των συναδέλφων και τη επιστημονική, και όχι μόνο, συνεργασία που υπάρχει».

Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ, του ΕΑΠ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ακόμη και των ΤΕΙ, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΕ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελείται από τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα και απόφοιτοί του έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου τους, από τον τίτλο σπουδών, με το αντικείμενο της απασχόλησης των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην έως τώρα πορεία του το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των φοιτητών, πορεία η οποία όπως εξήγησε ο ίδιος «ευελπιστούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.