Με μεγαλη επιτυχια πραγματοποιηθηκε το φετινο Legal Debate της ELSA Komotini

Στο «μικροσκόπιο» το θέμα της παρένθετης μητρότητας

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Τμήματος Κομοτηνής -γνωστή και ως ELSA Komotini-, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία Αγώνα Νομικής Επιχειρηματολογίας (Legal Debate) με θέμα «Υπέρ ή Κατά της Παρένθετης Μητρότητας». Ο Αγώνας έλαβε χώρα στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, στις αίθουσες του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, υπό την Αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, οι διαγωνιζόμενες ομάδες είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν με νομικά επιχειρήματα και να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτό το μείζον κοινωνικό και νομικό θέμα.

Τι είναι ο Αγώνας Νομικής Επιχειρηματολογίας

Ο Αγώνας Νομικής Επιχειρηματολογίας (Legal Debate) αποτελεί καθιερωμένη διοργάνωση του σωματείου. Στο Legal Debate διαγωνίζονται 2 αντίπαλες ομάδες με 4 συμμετέχοντες η κάθε μία. Αμφότερες οι αντίπαλες ομάδες απαρτίζονται από φοιτητές από όλα τα έτη της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Κάθε ομάδα, κατόπιν νομικής έρευνας και προετοιμασίας των επιχειρημάτων της, λαμβάνει θέση είτε υπέρ είτε κατά ενός ζητήματος και παρουσιάζει αναλυτικά τη νομική της επιχειρηματολογία και την ορθότητα των επιχειρημάτων της. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Legal Debate, την επιχειρηματολογία των 2 ομάδων παρακολουθεί η Κριτική Επιτροπή η οποία και αποφασίζει μετά το πέρας του Legal Debate, για το ποια ομάδα κατόρθωσε να επιχειρηματολογήσει καλύτερα.

Τη φετινή χρονιά, ως θεματική του Αγώνα Νομικής Επιχειρηματολογίας επιλέχθηκε το ζήτημα της Παρένθετης Μητρότητας, ένα σύγχρονο κοινωνικό θέμα το οποίο αφορά άμεσα το Οικογενειακό Δίκαιο και έχει προεκτάσεις στους διαφόρους κλάδους του τομέα του Αστικού Δικαίου. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείτο από τους διακεκριμένους νομικούς Χαρίκλεια Τζελέπη, Βασιλική Βαρσαμάκη και Χαλντούν Σόρτογλου, οι οποίοι, με την εμπειρία στον τομέα του Αστικού Δικαίου συνετέλεσαν στο να στεφθεί με επιτυχία για μία ακόμη συνεχόμενη χρονιά ο Αγώνας Νομικής Επιχειρηματολογίας της ELSA Komotini.

Οι ομάδες

Η Α’ Ομάδα (υπέρ) αποτελούνταν από τους/τις φοιτητές/τριες: Παραβάντη Ιωάννα, Μαραγκουδάκης Γιώργος, Νέλλη Τρίμη, Πούλιου Αναστασία.

Η Β’ Ομάδα (κατά) αποτελούνταν από τις φοιτήτριες: Νάσια Κακαβά, Κωνσταντίνα Στρατή, Πελαγία Τριχάκη και Βασιλική Ραφαέλλα Σερέπα.

Με μικρή διαφορά νικήτρια αναδείχθηκε η Β’ Ομάδα, η οποία επιχειρηματολογούσε κατά της παρένθετης μητρότητας.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Διαγωνισμού ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κα. Βιργινία Περάκη, η οποία ήταν αρμόδια για την προετοιμασία των συμμετεχόντων και διασφάλισε το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του αγώνα.

Σημαντικός υποστηρικτής του Legal Debate ήταν η Νομική Βιβλιοθήκη, η οποία παρείχε ως έπαθλο στη νικήτρια ομάδα, νομικά συγγράμματα με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στην ίδρυση και κατάργηση της συγγένειας».

To Legal Debate χορήγησαν ο φούρνος «Λεχούδης», το Αρτοζαχαροπλαστείο «Meliriton» αλλά και ο σταθερός συνεργάτης της ELSA Komotini όλα αυτά τα χρόνια, τα «Coffee Island» Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.