Επιστροφη στα εδρανα για τον Γιωργο Χατζηκωνσταντινου

Ως επίτιμος καλεσμένος στην ορκωμοσία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

«Το Οικονομικό Σύστημα έχει ένα τελικό σκοπό, την ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών, και τίποτα περισσότερο από αυτό» τόνισε προς τους αποφοίτους

Την παράδοση της παρουσίας ενός επιτίμου καλεσμένου, ο οποίος μιλά στους νέους αποφοίτους του για την οικονομική επιστήμη, τήρησε για ακόμα μια φορά το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στην ορκωμοσία που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου.

Αυτή τη φορά καλεσμένος ήταν ένα ξεχωριστό πρόσωπο, ο κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος, που αποτέλεσε ένα από τους στυλοβάτες του στα πρώτα, δύσκολα χρόνια της δημιουργίας και ύπαρξής του, ως Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, και συνεχίζει να βρίσκεται κοντά σε αυτό παρά τα χρόνια που πέρασαν.

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, παρομοίασε τον εαυτό του με τα ιερά άλογα της Ακρόπολης, που κουβαλούσαν από την Πεντέλη το μάρμαρο για να χτιστεί, που όταν γερνούσαν, οι Αρχαίοι Αθηναίοι τα θεωρούσαν ιερά, και τα φρόντιζαν έως το θάνατο, αλλά ακόμα και στη σύνταξή τους, τα άλογα, έκαναν το ίδιο δρομολόγιο, αν και όχι φορτωμένα, μέχρι να πεθάνουν.

«Να και εγώ σαν ένα γέρικο άλογο, που κάνω το δρομολόγιο, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΔΠΘ, σπίτι και το αντίστροφο» ανέφερε, ευχαριστώντας τη διοίκηση του Τμήματος και του Πανεπιστημίου που του έδωσαν την ευκαιρία να βρεθεί ξανά μπροστά σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο.

Κοινωνική επιστήμη τα Οικονομικά

Απευθυνόμενος στους νέους απόφοιτους, εξαιτίας των οποίων βρέθηκε όλος αυτός ο κόσμος εκεί, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε πως έχουν κατακτήσει ένα εργαλείο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο για να καλλιεργήσουν την επιστήμη της Οικονομικής, που έχει ακόμα πολύ δρόμο για όλους τους. «Εγέρασα και ούτε τα μισά δεν διάβασα από αυτά που έπρεπε να διαβάσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως έχουν επιλέξει μια επιστήμη η οποία είναι ιδιάζουσα και δύσκολη, που κανονικά θα πρέπει να εντάσσεται στο χώρο των λεγομένων κοινωνικών επιστημών, εντούτοις διατηρεί θύλακες μέσα στους οποίους μπορεί να καλλιεργήσει το μαθηματικό εργαλείο, ποσοτικές μεθόδους ανάλυσης, και να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της επιστήμης αυτής, που διακρίνεται από το γεγονός ότι στο πλαίσιό της υπάρχουν ρεύματα οικονομικής σκέψης τα οποία συγκρούονται. Κατά καιρούς μέσα από τη σύγκρουση αυτή, κάποιο ρεύμα σκέψης κυριαρχεί, έως ότου ένα άλλα ρεύμα πάρει τη θέση του.

Η επιστήμη αυτή είναι δύσκολη, επισήμανε, γιατί έχει να κάνει με το εσώτερο περιεχόμενο της ανθρώπινης πράξης, αλλά ταυτόχρονα με την ερμηνεία ενός οικονομικού συστήματος, για το οποίο πρέπει κανείς να ψάξει τον τελικό στόχο και σκοπό του.

Προσωπική του άποψη, αν και παραδέχτηκε πως υπάρχει αντίλογος σε αυτό, είναι ότι «το Οικονομικό Σύστημα έχει ένα τελικό σκοπό, την ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών, και τίποτα περισσότερο από αυτό» ανέφερε.

Η ευτυχία βρίσκεται στο μυαλό και την καρδιά

Το πτυχίο τους, τόνισε, δεν θα πάψουν να το θεωρούν εργαλείο, το οποίο θα τους οδηγήσει στην ευτυχία, η οποία είναι και ο τελικός στόχος. Αυτή δεν βρίσκεται στο καλάθι του σουπερμάρκετ, ούτε στην ωραία μάρκα του αυτοκινήτου, αλλά στο μυαλό και στην καρδιά.

«Θα πρέπει να σεβαστούμε τη ζωή, του κάθε ανθρώπου, αλλά και πέρα από την ανθρώπινη ζωή, τη μεγαλύτερη σημασία έχει η υπόθεση της ζωής στον πλανήτη, για οποιοδήποτε έμβιο ον υπάρχει σε αυτόν» σημείωσε, απομακρυνόμενοι από τον ανθρωποκεντρισμό, και αντιμετωπίζοντας τον πλανήτη, μοναδικό στο σύμπαν, ένα κόκκο άμμου όπου μέσα από τα νεκρά σημεία της φύσης αναδύεται η ζωή, και να σεβαστούμε αυτή την ιστορία. «Η ευτυχία των ανθρώπων αναμφίβολα, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής αναμφίβολα, της ζωής και της υπόθεσης του πλανήτη που μας φιλοξενεί» ανέφερε.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου έκλεισε με τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα κοινωνιολόγου και φιλοσόφου, του Κορνήλιου Καστοριάδη, που έλεγε στους φοιτητές του στη Σορβόννη: «Δεσποινίδες και κύριοι, τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή. Αν δεν έχουμε όμως αξίες που να θεωρούμε ότι αξίζουν περισσότερο από τη ζωή, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αγάπη, η αδελφότητα, η ισοτιμία, η δημοκρατία, τότε η ζωή δεν αξίζει τίποτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.