Ευκαιρια για να ανοιχτουν μεσα απο «Βιωματα και Εμπειριες» οι νεοι της Κομοτηνης

Αναζητώντας την κοινωνικοποίηση στον καιρό των social media μέσα από το project «Ζωή είναι» του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ

Πλησιάζουν οι μέρες για το τελικό στάδιο του project «Ζωή είναι» που υλοποιούν τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνική Εργασία στις εξαρτήσεις».
 
Το project ξεκίνησε το προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο ως μία δράση που θα «έμενε» εντός του μαθήματος, ωστόσο η εξέλιξή του και κυρίως η κατανόηση από πλευράς των συμμετεχόντων φοιτητών και φοιτητριών της «οικουμενικότητας» των θεματικών του ενοτήτων, ήτοι αυτών που προκύπτουν από την απάντηση στο ερώτηση «τι είναι ζωή», τους οδήγησαν στην απόφαση να το μοιραστούν με την τοπική κοινωνία και ειδικότερα τους νέους, ηλικίας 16 με 26 ετών, ώστε να αναπτυχθούν ομάδες γόνιμου διαλόγου.
 
Μία από αυτές τις 7 ομάδες, είναι και η Ομάδα «Βιώματα και εμπειρίες», μια ομάδα η οποία ουσιαστικά περικλείει πολλά στοιχεία από τις υπόλοιπες ομάδες του project, όπως σημειώνουν και τα μέλη της, η κ. Κυριακή Τραντάλη και η κ. Ευγενία Μαχαιρίδη, που μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Οι δύο φοιτήτριες μίλησαν για την προσέγγισή τους, αλλά και τι θα μπορέσουν να πάρουν από αυτή την εμπειρία οι νέοι της περιοχής που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
 
Ο λόγος σε αυτές όμως…
 

Καθοριστικά τα βιώματα και οι εμπειρίες

 
ΠτΘ: Συμμετέχετε στο πρόγραμμα του Τμήματός σας Κοινωνικής Εργασίας «Ζωή είναι». Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;
Κ.Τ.: Είναι ένα project το οποίο στο πλαίσιο του μαθήματος Κοινωνικής Εργασίας «Εξαρτήσεις», με καθηγητή τον κ. Χαράλαμπο Πουλόπουλο. Σκοπό έχει να διερευνήσει απόψεις των νέων της Κομοτηνής και της κοινότητας, να φέρει κοντά τους νέους. Στο project συμμετέχουν επτά ομάδες.
 
ΠτΘ: Η δική σας ομάδα έχει θέματα «Βιώματα και εμπειρίες». Πώς ακριβώς προσεγγίζετε αυτό το θέμα; Τι θα κάνετε και πώς θα το εξειδικεύσετε;
Ε.Μ.: Είναι μια έννοια που είναι γενική. Σηκώνει αρκετή συζήτηση γιατί άλλες ομάδες έχουν ως θέματα συναισθήματα, σχέσεις, εξαρτήσεις, κλπ. κι εμείς σκεφτήκαμε πως οι εμπειρίες και τα βιώματα τα περικλείουν όλα αυτά μέσα, οπότε οι νέοι της Κομοτηνής μπορούν να έρθουν να μιλήσουν για την οποιαδήποτε εμπειρία τους ή βίωμά τους.
 
Άλλωστε τα βιώματα αποτελούνται από τις εμπειρίες, είναι κάτι το οποίο μας επηρεάζει στη ζωή μας και προκαλεί ίσως και αλλαγές και διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας. Οι εμπειρίες από την άλλη αποκτώνται μέσω της γνώσης, των δεξιοτήτων και από την παρατήρηση συμπεριφορών και γεγονότων.
 

Ευκαιρία για κοινωνικοποίηση στον καιρό των social media

 
ΠτΘ: Εσείς τι θεωρείτε ότι μπορεί να βγει από αυτή την ομάδα και πώς μπορεί να βοηθήσει και τους φοιτητές, αλλά και την επιστήμη σας;

Ε.Μ.: Ζούμε σε μια εποχή που τα social media είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένα. Όμως ενώ φαίνεται να μας ενώνουν με τον κόσμο, εν τέλει μας απομονώνουν περισσότερο γιατί μπορούμε απλά να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάποιον και να μην πάμε να τον δούμε.
 
Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να κοινωνικοποιηθούν με έναν τρόπο, να έρθουν να μιλήσουν, να συζητήσουν μεταξύ τους, να συζητήσουν μαζί μας είτε για ένα θέμα που τους απασχολεί και είναι ελαφρύ, είτε που είναι βαρύ. Θέλουμε να δούμε πώς βλέπουν τη ζωή και πώς αντιλαμβάνονται ανάλογα με τους στόχους και την ηλικία τους τις εμπειρίες και τα βιώματά τους.
 
Κ.Τ.: Πώς αντιλαμβάνονται στην ουσία τους εαυτούς τους μέσα στην πορεία της ζωής τους. Πώς έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους ως το σημείο της ηλικίας που έχουν φτάσει, τι τους έχει επηρεάσει κριτικά, στην περίπτωση που θέλουν να μιλήσουν για αυτά τα θέματα, και γενικότερα να μοιραστούν εμπειρίες, είτε ευχάριστες, είτε δυσάρεστες.
 
ΠτΘ: Τι θεωρείτε ότι θα μπορέσουν να πάρουν οι νέοι που θα συμμετάσχουν από όλη αυτή την εμπειρία, Τι θα τους προσφέρει;

Κ.Τ.: Η εμπειρία αυτή καθ’ αυτή μπορεί να τους προσφέρει συναισθήματα ανακούφισης. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι με το ίδιο θέμα να συζητήσουν, να προσφέρουν κι αυτοί «λύσεις». Κι αν όχι λύσεις, τη δική τους γνώμη και τη δική τους άποψη και στην ουσία να καταλάβουν ότι όταν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μας πει και την άποψή του τα πράγματα είναι διαφορετικά, αντιμετωπίζεις αυτό που σου συμβαίνει με μεγαλύτερη ευκολία.
 
Ε.Μ.: Να δώσουν την  ευκαιρία στον εαυτό τους να μάθουν κάτι καινούργιο για τους εαυτούς τους που μπορεί να μην το έχουν συνειδητοποιήσει πιο πριν. Μπορεί μέχρι πριν να έρθουν στη δράση αυτή να θεωρούσαν πως δεν μπορούν να μιλήσουν σε πολύ κόσμο, για οτιδήποτε και εν τέλει να δουν ότι μπορούν. Ή μπορεί να μοιραστούν κάτι το οποίο μπορεί να είναι κοινό με κάποιον άλλον και να δουν μια καινούργια οπτική σε αυτό που τους συμβαίνει.
 
Κ.Τ.: Δηλαδή να βάλουν τον φακό από διάφορες οπτικές γωνίες. Να μην το κοιτούν μόνο από τη δική τους οπτική.  Να πάρουν κι άλλες οπτικές, άλλων ανθρώπων που θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν σε όλο αυτό.
 

Σημαντική οργανωτική εμπειρία

 
ΠτΘ: Όσο για εσάς, τι θεωρείτε ότι σας προσέφερε όλη αυτή η εμπειρία και η προσπάθεια στο πλαίσιο του προγράμματος;
 
Ε.Μ.: Σίγουρα έχουμε την ευκαιρία αρχικά να εκτεθούμε γενικότερα, και σαν άτομα και σαν φοιτήτριες. Δηλαδή να μιλήσουμε για ένα σοβαρό θέμα, να στήσουμε όλη αυτή τη δράση η οποία ναι μεν γίνεται με τον αυθορμητισμό της ηλικίας μας και της ιδιότητάς μας, αλλά παραμένει μια σοβαρή δράση και μια δράση που πρέπει να έχει ένα αντίκτυπο.
 
Πρέπει να πάρει κάτι ο άλλος. Δεν θα πάμε εκεί να το πάρουμε ελαφρά το θέμα. Πέρα από αυτό μπορέσαμε να οργανώσουμε κάτι τελείως μόνοι μας, γιατί ουσιαστικά μόνοι μας την κάνουμε σχεδόν όλη αυτή τη διαδικασία.
 
Κ.Τ.: Το  οργανωτικό κομμάτι παίζει σίγουρα ρόλο. Βοηθηθήκαμε βέβαια πάρα πολύ και από τον κ. Πουλόπουλο. Μαθαίνουμε πράγματα για τον εαυτό μας μέσα από αυτό. Αποκτούμε δεξιότητες τις οποίες μπορεί να μην γνωρίζαμε πως κατέχουμε ή δεν θέλαμε να τις φέρουμε στην επιφάνεια, γενικότερα να εκφραστούμε κι εμείς, να δούμε τις απόψεις, αλλά και τις εμπειρίες των νέων της Κομοτηνής, να καταφέρουμε να συνδεθούμε μεταξύ μας σαν κοινότητα γενικότερα. Το πανεπιστήμιο δηλαδή με την Κομοτηνή.
 
ΠτΘ: Τέλος πείτε μας για το πότε και πώς θα γίνει η δράση;
Ε.Μ.: Θα γίνει 1 με 2 Απριλίου. Την 1η Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τρεις ομάδες συζήτησης, και στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες τέσσερις και η ώρα προσέλευσης αποφασίσαμε να είναι στις 7:00 με 7:30 το απόγευμα και από κει και πέρα η κάθε ομάδα φαντάζομαι ότι θα καθορίσει το χρόνο ανάλογα με τη δράση που έχει κάνει.
 
Θα υπάρξει αφισοκόλληση στην Κομοτηνή, με αφίσες που θα έχουν αποκόμματα που θα μπορούν να πάρουν τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα συζήτησης που του προκάλεσε το ενδιαφέρον και θα ήθελε να συζητήσει πάνω σε αυτά τα θέματα, όπου από πίσω τους θα αναγράφονται η ώρα, η μέρα και το πού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.