ΔΠΘ: Το πρωτο συμφωνο συνεργασιας με Πανεπιστημιο της Λιβυης ειναι γεγονος

Ξεκινά άμεσα η συνεργασία της ΣΚΑΣ με τις Σχολές Αρχαιολογίας και Τεχνών του Πανεπιστημίου Elmergib

Το πρώτο σύμφωνο συνεργασίας με πανεπιστήμιο της Λιβύης υπεγράφη την προηγούμενη Παρασκευή, μεταξύ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και των Σχολών Αρχαιολογίας και Τεχνών του Πανεπιστημίου Elmergib.

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κ. Μανώλης Βαρβούνης εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα ο Κοσμήτορας της Σχολής Αρχαιολογίας, Καθηγητής Jamal Elmwaber και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Emhemed Ghomid, βρέθηκαν στην Κομοτηνή για την υπογραφή του συμφώνου, που εμπεριέχει πολλαπλούς τομείς συνεργασίας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου για τις νεοελληνικές σπουδές

Η αρχή αναμένεται να γίνει άμεσα, με την διεξαγωγή ενός διαδικτυακού μαθήματος για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον αραβικό κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Καθηγητής Elmwaber συνοδευόταν από συνάδελφό του από το Πανεπιστήμιο Al-Azhar του Καΐρου, που αποτελεί και το μεγαλύτερο θεολογικό πανεπιστήμιο του Αραβικού κόσμου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ.Βαρβούνης η συνεργασία θα αφορά και σε μια σειρά δράσεων, σε κοινά επιστημονικά αντικείμενα των τμημάτων, οι οποίες εμπεριέχουν μεταξύ άλλων και δράσεις ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών. Πιθανότατα μάλιστα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να υπάρξει αντιπροσωπεία καθηγητών του ΔΠΘ που θα επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής.

Ανοίγει ο δρόμος προς την Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου

Μιλώντας για τη σημαντική του συμφώνου αυτού ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ εξήγησε πως «ανοίγει στο ΔΠΘ τον δρόμο και προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου αλλά και των Αραβικών σπουδών γενικότερα» επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν δρόμο «που μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε».

Γιατί όμως τώρα; Όπως εξήγησε ο κ.Βαρβούνης η συνεργασία έρχεται τώρα καθώς μετά και πολλά χρόνια κατά τα οποία η χώρα ήταν αντιμέτωπη με έναν εσωτερικό – εμφύλιο πόλεμο, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχει επέλθει ειρήνευση, ενώ τώρα απέδωσαν και οι συνομιλίες που εδώ και αρκετά χρόνια διεξάγονταν μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η συνεργασία αποτέλεσμα χρόνιων συνομιλιών

Στην επαφή αυτή σημαντική συνεισφορά είχε ο Καθηγητής της ΣΚΑΣ και συγκεκριμένα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Νίκος Μαυρέλος, στον οποίο ο κ. Βαρβούνης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες εξηγώντας πως πέραν όλων των υπολοίπων «ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να προωθήσουμε το σχέδιο και την φιλοδοξία μας, η Κομοτηνή να γίνει κόμβος νεοελληνικών σπουδών στην ευρύτερη περιοχή μας».

Η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει «προσθετικά» και στην αξιολόγηση του ΔΠΘ, καθώς οι διεθνείς συνέργειες και συνεργασίες παίζουν σήμερα σπουδαίο ρόλο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ειδικά για την περιοχή μας, όπου υπάρχει έντονο και το μουσουλμανικό στοιχείο, μπορούν τέτοιες συνεργασίες να λειτουργήσουν προς την προβολή της περιοχής και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της ως μια πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές  τις μορφολογίες και τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του ΔΠΘ, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο συμμαχιών πέρα από τα ήδη γνωστά» τονίζοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αξιόλογα πανεπιστήμια δεν είναι μόνο αυτά της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά κοντά σε αυτά υπάρχουν στην Ανατολή, στην Βόρεια και Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα  με τεράστιο κύρος».

Στρατηγική ανάπτυξη με ισχυρούς ακαδημαϊκούς συμμάχους σε όλον τον κόσμο

Κλείνοντας ο κ.Βαρβούνης επεσήμανε πως το σύνολο των δράσεων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων και των συνεδρίων, των εκδόσεων ακόμα και των συνεργασιών, δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά όπως εξήγησε «τουλάχιστον όσον αφορά στην ΣΚΑΣ αλλά και το πανεπιστήμιο ευρύτερα γίνονται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης ακαδημαϊκής στρατηγικής ανάπτυξης, ώστε να ενισχύσουμε όσο περισσότερο γίνεται και να κάνουμε γνωστό  το πανεπιστήμιό μας, αποκτώντας ισχυρούς ακαδημαϊκούς συμμάχους ανά τον κόσμο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.