Χρησιμος οσο ποτε ο Οδηγος Σπουδων του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας

Βοηθά τους πρωτοετείς να γνωρίσουν το Τμήμα τους

Η παρούσα υγειονομική συγκυρία εκτός από τα εμπεδωμένα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες σε ανθρώπους που διάγουν μεταβατικές περιόδους στη ζωή τους. Μία τέτοια περίπτωση μετάβασης είναι και αυτή των πρωτοετών φοιτητών, που κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον, που παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από αυτό που είχαν συνηθίσει από τα σχολικά τους χρόνια. Η δυσκολία της μετάβασης επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της αναστολής των δια ζώσης μαθημάτων και τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία εξαιτίας της πανδημίας. Επιχειρώντας λοιπόν να εισάγει τους πρωτοετείς φοιτητές κατά το δυνατόν ενδελεχέστερα στο νέο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον  και να τους γνωρίσει τις λειτουργίες του Τμήματος η διοίκησή του, πέρα από την καθιερωμένη εκδήλωση γνωριμίας των πρωτοετών φοιτητών με το Τμήμα, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, εκδίδει ετησίως και έναν οδηγό σπουδών. Χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε, ο φετινός οδηγός παρέχει στους φοιτητές όλες εκείνες τις γνώσεις που χρειάζεται να έχουν για το Τμήμα και τις σπουδές τους.

Το προσωπικό του Τμήματος, τα Εργαστήρια, το πρόγραμμα σπουδών, η πρακτική άσκηση και το πρόγραμμα Erasmus είναι μερικές μόνο θεματικές που περιλαμβάνονται στον Οδηγό του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

To καλωσόρισμα της Προέδρου του Τμήματος, Μαρίας Τζιάτζη, προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Στο καλωσόρισμά της προς τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη σημειώνει πως «το Τμήμα μας (που ιδρύθηκε το 1993) διανύει πλέον την περίοδο της ωριμότητάς του και είναι ένα από τα πιο δραστήρια Φιλολογικά Τμήματα της χώρας μας. Παρέχει ποιοτική και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση που αφορά τους επί μέρους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών και προβάλλει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ως εθνικό πολιτισμικό αγαθό. Εκπαιδεύει με υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια φιλολόγους και διαμορφώνει επιστήμονες ικανούς να προσφέρουν σημαντικό έργο σε τομείς που συνδέονται με την πνευματική παραγωγή της χώρας. Προωθεί τα ιδεώδη του Ανθρωπισμού ως αξίες που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών, το Τμήμα σάς παρέχει ήδη από το 2014, στο πλαίσιο του βασικού πτυχίου, την «παιδαγωγική επάρκεια» (μία από τις τυπικές προϋποθέσεις, για να εργαστείτε στη Δημόσια Εκπαίδευση), αλλά και σας εφοδιάζει με βασικές θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, ώστε αποφοιτώντας να αξιοποιήσετε και εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης. Επίσης, το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), με διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης για τέσσερα έτη, από 29-05-2020 έως 28-05-2024. Στο Τμήμα λειτουργούν, επίσης, τέσσερα Εργαστήρια: Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας, Γλωσσολογίας, Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας και το Εργαστήρι Μελέτης και Έρευνας Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας Hans & Niki Eideneier. Τα Εργαστήρια αυτά με τις δράσεις τους (διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια) θα σας δώσουν ευκαιρίες να διευρύνετε τις γνώσεις σας και να εντρυφήσετε στις αντίστοιχες επιστήμες».

Παράλληλα παρουσιάζοντας μερικές από τις δραστηριότητες του Τμήματος η κ. Τζιάτζη αναφέρει πως «από το 2001 έως σήμερα το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έχει διοργανώσει πάνω από είκοσι διεθνή συνέδρια και ημερίδες, ενώ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ροδόπης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής πραγματοποίησε επιμορφωτικούς κύκλους διαλέξεων και ανοιχτά μαθήματα για το ευρύ κοινό της πόλης στην οποία εδρεύει. Από το 2016 λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο Τμήμα Θερινό Σχολείο με αντικείμενο το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη. Τα θερινά μαθήματα απευθύνονται σε Έλληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλολογίας και προσφέρουν, εκτός από εμβάθυνση των γνώσεων στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους φοιτητές».

«Σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά σε όλες τις δράσεις και την κοινωνική ζωή του Τμήματος, ώστε να αποκομίζετε πολλαπλά επιστημονικά οφέλη και ταυτόχρονα να στηρίζετε με την παρουσία και την εθελοντική δράση σας το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας» προτρέπει κλείνοντας το καλωσόρισμά της η κ. Τζιάτζη για να διαβεβαιώσει πως «όλο το προσωπικό θα είμαστε πάντα δίπλα σας, για να σας ενημερώνουμε και να σας βοηθούμε σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσετε» και να ευχηθεί «καλές σπουδές, ευτυχισμένα, εποικοδομητικά και δημιουργικά χρόνια φοίτησης και ελπίζω, αποφοιτώντας, να γίνετε οι καλύτεροι πρέσβεις του Τμήματός μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Info

Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό σπουδών στο ακόλουθο σύνδεσμο:
https://helit.duth.gr/wp-content/uploads/2020/12/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD-2020-2021.pdf

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.