Απαραιτητη μια κτηνοτροφια πιο φιλικη στα ζωα και το περιβαλλον

Η έρευνα του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ για το θέμα της κακοποίησης των παραγωγικών ζώων, που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση του εργαστηρίου που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής.

Η έρευνα έλαβε χώρα την περίοδο 2023-24, και αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο σκέλος ερευνητικού προγράμματος, με το πρώτο, που αφορούσε την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και δεσποζόμενων, να παρουσιάζεται πριν από 5 χρόνια.

Κρίσιμη η αντίληψη του κοινού για τις συνέπειες της εντατικής κτηνοτροφίας

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ενώ τον  συντονισμό της είχε η κ. Αθανασία Συκιώτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογικών Επιστημών και Διευθύντρια Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών, που αναφέρθηκε στην έρευνά που έγινε.

Η έρευνα, τόνισε, είχε τρεις άξονες, ο πρώτος αφορά τη διερεύνηση των μορφών της κακοποίησης, που είναι πολλές και ευρείες στο πλαίσιο της εντατικής κτηνοτροφίας, και των συνεπειών τους τόσο για τα ίδια τα ζώα, όσο και τον άνθρωπο που τα καταναλώνει, αλλά και ευρύτερα μέσω της βιοσυσσώρευσης και το ίδιο το περιβάλλον.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την ύπαρξη και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, και ο τρίτος την αποτύπωση της γνώμης του κοινού που έγινε μέσω ερωτηματολογίου, με κλειστές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο, με το δείγμα να μην είναι μεγάλο, αλλά να είναι ενδεικτικό για ένα τέτοιο θέμα, με 290 άτομα να συμμετέχουν ανώνυμα.

Εκπροσωπήθηκαν όλες οι γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, με μεγαλύτερο δείγμα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άντρες, αποτελώντας το 75,2% του δείγματος.

Το 65% των ερωτηθέντων ήταν από 18 έως 25, 16% 26 έως 35 και μικρότερα στη συνέχεια.

Τα πορίσματα της έρευνας, όπως έχει τονίσει, επιβεβαιώνουν όσα καταγράφονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για  την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο  φιλικής  για τα ζώα και για το περιβάλλον κτηνοτροφίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα πορίσματα παρουσίασαν τα μέλη του εργαστηρίου που επεξεργάστηκαν το υλικό της έρευνας, Ευτυχία Κεραμυδά, Μαρία-Λουίζα Ριζοπούλου, Μαρία Χαλβατζή και Πέγκυ Παναγοπούλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (92%) θεωρεί ότι τα παραγωγικά ζώα υφίστανται κακοποίηση στις μονάδες εκτροφής. Σύμφωνα με την αντίληψη του κοινού κυρίαρχη θέση έχουν τα βοοειδή, ακολουθούν τα πουλερικά και οι χοίροι, ενώ τα αιγοπρόβατα και τα ιπποειδή θεωρούν πως κακοποιούνται λιγότερο.

Το κοινό ερωτήθηκε για τις συμπεριφορές που θεωρούνται κακοποίηση, με πρώτη τη χορήγηση χημικών ουσιών για την αύξηση  της παραγωγής, τον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης και τις επεμβάσεις για τη διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι συμμετέχοντες σε βαθμό 41% έχουν δει ζώα να βρίσκονται σε αυτές τις καταστάσεις, όμως μόνο το 35% εξ αυτών ανέφερε το περιστατικό.

Υψηλό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων, 98%, που γνωρίζει πως η διατροφή των ζώων επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων, το 91% γνωρίζει πως ορμόνες και φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα επηρεάζουν τον άνθρωπο, με την πλειοψηφία να συνδέει την χορήγηση τοξικών ουσιών στα ζώα με την εμφάνιση καρκίνου, δηλητηρίασης και νευρικών ανωμαλιών.

Ειδικά για την γνώση της χρήσης αντιβιοτικών στις μονάδες εκτροφής για την αποφυγή των ασθενειών στα ζώα, το 44% απάντησε θετικά, και πως η χρήση τους καθιστά πιο ανθεκτικούς τους ιούς.

Ειδικά για την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν για το κριτήριο που επιλέγουν ένα προϊόν, με τους περισσότερους να απαντούν τον τρόπο εκτροφής (συστηματοποιημένη μονάδα ή ελεύθερης βοσκής) και να ακολουθούν η τιμή και η διαφήμιση.

Η πλειοψηφία γνωρίζει πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, ενώ το 92% απάντησε ότι η εντατική κτηνοτροφία έχει σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον.

Όσο για το αν γνωρίζουν ότι υφίσταται νομοθεσία που να προβλέπει ποινές για την κακοποίηση των παραγωγικών ζώων ή που να προστατεύει τα ζώα, μόλις το 55% απάντησε ναι.

Το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα παραγωγικά ζώα διακατέχονται από αισθήματα φόβου και αγωνίας, και το 92% θεωρεί ότι έχουν και αυτά συναισθήματα όπως οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα την έρευνας, καταδεικνύεται ότι ενώ οι μορφές της άμεσης κακοποίησης των παραγωγικών ζώων, όπως τραυματισμός, ή υποσιτισμός, είναι εμφανείς, αυτό που δεν είναι ορατό είναι η έμμεση κακοποίηση μέσω των χημικών ουσιών που χορηγούνται για τη βελτίωση της παραγωγής που τελικά όμως έχει αντίκτυπο στον άνθρωπο προκαλώντας σοβαρότατες συνέπειες, όπως καρκίνο και γενετικές διαταραχές, αλλά και στο περιβάλλον μέσω της βιοσυσσώρευσης.

Πιέσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας

Για τις επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη μίλησε η κ. Μαρία Κοντού, Επίκ. Καθηγήτρια Πρωτεϊνικής Χημείας του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τις Ερευνητικές Δραστηριότητες του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ σε θέματα Ευζωίας των Παραγωγικών Ζώων μίλησε η κ. Ευαγγελία Σωσσίδου, Δρ Κτηνιατρικής, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης/ Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ για το νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ και τις προσπάθειες για την βελτίωσή του μίλησε η κ. Όλγα Κήκου, Δρ Κοινωνιολογίας, Διευθύντρια Προάσπισης (Director of Advocacy) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για το Δίκαιο και την Πολιτική σχετικά με τα Ζώα (European Institute of Animal Law and Policy).

Όπως ανέφερε, η ΕΕ είναι 1η σε εξαγωγές ζώντων ζώων, 1η σε εξαγωγές ζωικών προϊόντων, 4η σε εισαγωγές, οπότε κάθε βελτίωση της νομοθεσίας έχει διεθνή αντίκτυπο.

Κάθε χρόνο στην ΕΕ θανατώνονται 9 δις παραγωγικά ζώα, και 200-300 δις θαλάσσια ζώα εκτροφείων. Ανάμεσα στα αρνητικά της εντατικής Κτηνοτροφίας είναι η υψηλή πυκνότητα και συνωστισμός, κακές συνθήκες υγιεινής και κακή ποιότητα αέρα, έλλειψη χώρου ανά άτομο για να κινείται ελεύθερα, εκτροφή σε κλουβιά, έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο, έλλειψη δυνατότητας εκτέλεσης φυσικών συμπεριφορών, επώδυνες επεμβάσεις χωρίς κτηνιατρική φροντίδα, πρόωρος απογαλακτισμός των νεαρών ζώων, γενετική επιλογή για υψηλή παραγωγή και ενίοτε, αναγκαστική σίτιση (πάπιες, χήνες) ή απόσυρση τροφής (κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής για αναπαραγωγή).

Το Ινστιτούτο, τόνισε, μαζί με άλλους φορείς, είχε πιέσει για να προχωρήσει η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από το προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο, όμως τελικά θεωρεί πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τα λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων είχαν σαν αποτέλεσμα αυτές αν μην τεθούν σε ψηφοφορία, ενώ και η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου δεν προδιαθέτουν ότι θα προχωρήσουν οι προτάσεις αυτή την πενταετία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.