Ανοιγεται περα απο την Ελλαδα η Νομικη Σχολη του ΔΠΘ

Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιράνων για τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος Εγκληματολογίας

Αθανασία Συκιώτου: «Μας ενδιαφέρει τέτοιου είδους προγράμματα να αποσκοπούν σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη»

Μνημόνιο συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιράνων για τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος Εγκληματολογίας υπέγραψε η Νομική Σχολή του ΔΠΘ, το οποίο χρηματοδότησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το Μνημόνιο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Απριλίου στην Αίθουσα τελετών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, παρουσία κλιμακίου αποτελούμενου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τιράνων, καθηγητή της Νομικής κ. Artan Hoxha, την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Τιράνων κ. Dorina Hoxha και τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα κ. Jonad Bara, τη Λέκτορας Ποινικού Τμήματος, Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Τιράνων κ. Ela Kerka και τους εκπροσώπους του Γραφείου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, την Δρ Alba Jorganxhi, Υπεύθυνη Προγράμματος, Γραφείο ΟΑΣΕ στην Αλβανία και την κ. Kristina Doko, Βοηθός Προγράμματος, Γραφείο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.

Από την πλευρά του ΔΠΘ έδωσαν το παρών ο Πρύτανης κ Φώτης Μάρης, ο Κοσμήτορας της Νομικής κ. Μιχάλης Χρισομάλλης, ο Πρόεδρος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής Σχολής ΔΠΘ Καθηγητής κ. Γιάννης Μπέκας και η κ. Αθανασία Συκιώτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

Καλύτερη παιδεία αλλά και διακρατική αντιμετώπιση του εγκλήματος

Η συνεργασία των δύο Νομικών Σχολών στον τομέα της Εγκληματολογίας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, μέσα από τον ΟΑΣΕ, σημείωσε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας κ. Αθανασία Συκιώτου, που συνέδραμε στην δημιουργία του μεταπτυχιακού.

«Τέτοιου είδους συνεργασίες, πέρα από τον σκοπό της εμβάθυνσης στην εγκληματολογική επιστήμη αυτή καθεαυτή, έχουν και περαιτέρω σκοπούς» επεσήμανε η ίδια εξηγώντας:

Πρώτα από όλα, να επιμορφώσουν τους αυριανούς δικαστικούς λειτουργούς, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το έγκλημα, ιδίως το διακρατικό, κάτι που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος για την περιοχή μας για την πάταξη  του εγκληματικού φαινομένου, δεδομένου ότι ένα άρτιο πρόγραμμα εμβάθυνσης στις εγκληματολογικές επιστήμες δίνει τα απαιτούμενα εφόδια σε αυτούς.

Επιπλέον, έχει ένα ακόμη σκοπό. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διακήρυξη της Ντόχα, που υιοθετήθηκε στο 13ο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη, η παιδεία πρέπει να έχει απώτερο στόχο την προαγωγή της Δικαιοσύνης στην κοινωνία, καθώς και τη δημιουργία ενός πλαισίου νομιμότητας, επιδιώκοντας την πρόληψη εγκλήματος και της διαφθοράς.

«Μας ενδιαφέρει τέτοιου είδους προγράμματα να αποσκοπούν σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε η κ. Συκιώτου, τονίζοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή μας, με στόχο περισσότερη δικαιοσύνη και ασφάλεια στην περιοχή μέσα και από την προαγωγή της ελεύθερης σκέψης.

Άλλωστε η Νομική Σχολή Κομοτηνής είναι πάντα ανοιχτή σε συνεργασίες, σε όλες τις ποινικοεγκληματολογικές επιστήμες αλλά και άλλους τομείς της Νομικής επιστήμης και όχι μόνο.

Θεωρεί δε πως θα μπορούσε το εγχείρημα να επεκταθεί και σε όλη την περιοχή των Βαλκάνιων, μια και είναι απαραίτητες οι πρωτοβουλίες συνεργασίας που θα έχουν ως στόχο την καλύτερη παιδεία, αλλά και τη μείωση του εγκλήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.