Ανοιγει τα φτερα του το Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου

Έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια από το Συνέδριο που φέτος κλείνει 33 χρόνια προσφοράς τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και την τοπική κοινότητα

Επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικό, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της αθλητικής επιστήμης αλλά και χαράζοντας νέους δρόμους σε αυτή το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που θα πραγματοποιηθεί για 33η χρονιά στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής από τις 23 έως τις 25 Μαΐου.

Η φετινή διοργάνωση έχει ως θεματικό άξονα την «Καινοτομία στην Αθλητική Τεχνολογία και Επιστήμη» με περισσότερες από 350 ανακοινώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Αθλητικής Επιστήμης, τόσο σε επίπεδο ερευνητικών μελετών όσο και εφαρμοσμένων πρακτικών.

Για πρώτη χρονιά, το Συνέδριο προσφέρει τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρουσίασης εργασιών, ενώ παράλληλα θα είναι εφικτή και η διαδικτυακή παρακολούθηση μέρους των δράσεών του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους επιστήμονες και ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν και να γνωρίσουν το Συνέδριο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, στρογγυλές τράπεζες με επίκαιρη θεματολογία, καθώς και σημαντικές παράλληλες δράσεις που αναδεικνύουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους το Φεστιβάλ Υγείας, το Φεστιβάλ Μπύρας, παρουσιάσεις επιστημονικών βιβλίων και η εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαΐου, από τις 09:00 έως τις 12:00, στην αίθουσα χορού του Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Κεντρική Ομιλήτρια θα είναι η Ολυμπιονίκης της Δισκοβολίας, Αναστασία Κελεσίδου, ενώ εξ αποστάσεως χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας παράλληλα την καινοτόμο πρωτοβουλία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός e-Kouros», τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία καταγράφει όλα τα μετρήσιμα μεγέθη του ελληνικού αθλητισμού.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 20:00 στο Αμφιθέατρο «Γ. Παπαδριέλλης» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Στο πλαίσιο της Τελετής, θα απονεμηθεί το «Βραβείο Νίκος Σαμαράς» στην κ. Εβίνα Μάλτση, για τη συνολική προσφορά της στον χώρο του αθλητισμού και την εξέχουσα πορεία της στο ελληνικό και διεθνές μπάσκετ.

Τιμητικές βραβεύσεις θα λάβουν επίσης οι Μαρία Πρεβολαράκη και Κωνσταντίνος Θάνος, για τη συμβολή τους στο άθλημα της πάλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τη Συνάντηση των Ιδρυματικά Υπευθύνων και των Γραφείων Πρακτικής Άσκησης της χώρας, συμβάλλοντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Για τη διοργάνωση του συνεδρίου μίλησαν την Παρασκευή 16 Μαΐου οι διοργανωτές του, ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΕ κ. Ευάγγελος Αλμπανίδης, η Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ κ. Βασιλική Δέρρη και η Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Γεωργία Υφαντίδου.

Ένα Συνέδριο που συνεχίζει να εξελίσσεται

«Αν μου έλεγε κάποιος το μακρινό 1993 ότι το Συνέδριο θα έφτανε μέχρι σήμερα στην 33η του διοργάνωση, δεν θα τον πίστευα» σημείωσε ο κ. Αλμπανίδης, τονίζοντας πως δεν θα πίστευε πως θα μπορούσε να διατηρήσει την ικμάδα, τη ζωντάνια, την ελκυστικότητά και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα που είχε τα πρώτα χρόνια της γέννησής του.

Τόνισε δε πως το συνέδριο απέδειξε πως έχει τη δύναμη να εξελίσσεται, να μεταπλάθεται και να εκπλήσσει με τις καινοτομίες του, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχουν πολλά συνέδρια στη χώρα μας που να διεξάγονται αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια, και να έχουν αναδείξει ως ελκυστικό τόπο συνάντησης και επιστημονικού διαλόγου σε μια περιφερειακή πόλη, την Κομοτηνή, στις εσχατιές της Ελλάδος.

«Κάθε χρόνο, εδώ στην Κομοτηνή, δίνουν το παρών επιστήμονες της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, νέοι και παλιοί, στο Μαγιάτικό τους ραντεβού» σημείωσε, τονίζοντας πως νιώθει υπερήφανος γιατί κάποιοι, εδώ και 33 χρόνια, διδάσκοντες και διδάσκουσες, δημιουργούν και εκπλήσσουν.

Χάρη στο συνέδριο, ενεργοποιούνται συνάδελφοι, αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες, που συμμετέχουν εθελοντικά και συμβάλλουν- συνδράμουν στη διοργάνωσή του συνεδρίου. Νιώθει δε χαρούμενος για την συμπόρευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, και χάρη στο συνέδριο αναπτύσσουν καινούρια δίκτυα συνεργασίας, όπως φέτος με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ομοσπονδίες και άλλους.

Παράλληλα το συνέδριο αποτελεί πηγή έμπνευσης και λειτουργίας Πολιτιστικών δρωμένων, και δίνει βήμα στους νέους ερευνητές για να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες. «Το συνέδριο μας παραμένει πολυεπίπεδο, ακμαιότατο και καινοτόμο» σημείωσε.

Νέες συνεργασίες αναδεικνύονται από το Συνέδριο

Στη διαχρονικότητα και τις συνεργασίες που προάγει το Συνέδριο στάθηκε η κ. Δέρρη, αναφέροντας πως φέτος συνεχίζουν με πολλές καινοτομίες, σε μια νέα αποστολή που ταιριάζει με την πολιτική του ΔΠΘ, με συνεργασίες με διεθνείς και εθνικούς επιστημονικούς φορείς, τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την υγεία, την επικαιροποίηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας και τη καλύτερη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα Emerge, με τη διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετέχουν ΤΕΦΑΑ από την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Σλοβακία, την Ιρλανδία τη Γαλλία και την Ελλάδα που αφορούν τα προγράμματα σπουδών και τις δράσεις με την κοινωνία, ώστε να βρουν διόδους επικοινωνίας και συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ μέσα από την οποία προβάλλουν την διεπιστημονικότητα και την έρευνα, ενώ θα αναδείξουν και τη συμμετοχή τους στην Εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, με το φεστιβάλ Υγείας στο οποίο θα συμμετάσχουν παιδιά από όλη την Περιφέρεια.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το προπτυχιακό πρόγραμμα που ξεκινούν με το πανεπιστήμιο Helwan της Αιγύπτου δείχνουν πως διευρύνεται η εξωστρέφεια τους, με συμμετοχή τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της κοινωνίας της Θράκης.

Ένα συνέδριο όλων

Το συνέδριο δεν είναι μόνο του ΤΕΦΑΑ, αλλά όλης της πόλης της Περιφέρειας και της χώρας, σημείωσε η κ. Υφαντίδου, που τόνισε πως το συνέδριο έχει ανοίξει τα φτερά του και αναπτύσσεται συνεχώς και ανοίγει και νέες συνεργασίας, με εταίρους από διάφορες χώρες.

Αφού αναφέρθηκε στην τελετή έναρξης, την κεντρική ομιλία και τις βραβεύσεις, τόνισε πως θα έχουν 11 στρογγυλές τράπεζες και 16 σεμινάρια, ενώ έκανε ειδική μνεία στις παράλληλες δράσεις όπως η αιμοδοσία, το Φεστιβάλ Υγείας, το Φεστιβάλ Μπύρας.

«Είναι ένα Συνέδριο όλων, ανοίγει τα φτερά του σε όλο τον πληθυσμό, για να φέρουμε κοντά γονείς, κατοίκους της περιοχής. Ετοιμαζόμαστε, σας θέλουμε όλους μαζί μας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η προσπάθεια αυτή έχει φέρει πολλά στην πόλη, μεταξύ των οποίων και επισκέπτες, μιας και ενημερώθηκαν από τα ξενοδοχεία πως έχουν sold out στην πόλη εξαιτίας του συνεδρίου.

Υπήρξε βέβαια μια ανησυχία για την προσέλευση δια ζώσης μιας και φέτος οι εργασίες γίνονται με υβριδικό τρόπο, και συμμετοχή μέσω του διαδικτύου, όμως αυτό τους βοήθησε να αυξήσουν τους συμμετέχοντες που θα γνωρίσουν τη δουλειά που γίνεται και αποτελούν δυνητικά επισκέπτες σε επόμενα συνέδρια στην Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.