3η Διεθνης Εβδομαδα Επιμορφωσης διοικητικου και ακαδημαικου προσωπικου  στο ΔΠΘ

Συμμετέχουν περίπου 25 μέλη προσωπικού από 12 Πανεπιστήμια 7 χωρών

Tο Γραφείο Erasmus+ του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου 2023 την 3η Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης του ΔΠΘ (3rd DUTH International Week). Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο εντατικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά με φυσική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη (το 2021 έγινε διαδικτυακά) και αποσκοπεί στην επιμόρφωση διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στην Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης συμμετέχουν περίπου 25 μέλη προσωπικού από 12 Πανεπιστήμια 7 χωρών, (Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία). Το πρόγραμμα της Διεθνούς Εβδομάδας που έχει τίτλο “Towards gender inclusive campuses and university curricula” περιλαμβάνει δραστηριότητες επιμόρφωσης στον άξονα της συμπερίληψης στο ακαδημαϊκό περιβάλλον των Πανεπιστημίων, και δίνει ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης διεθνούς συνεργασίας.

Καθώς η μορφή του προγράμματος είναι μεικτή, περιλαμβάνει δηλαδή και διαδικτυακή συνεργασία και δραστηριότητες με φυσική παρουσία, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας και εισαγωγής στο θέμα, με δραστηριότητες «προθέρμανσης».

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε πρώτα η Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Συντονίστρια του προγράμματος Erasmus+ από το 2011 έως το 2019, και στη συνέχεια η νυν συντονίστρια του προγράμματος, η Καθηγήτρια Μαριρένα Γρηγορίου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων & Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΔΠΘ και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Καθηγήτρια Σεβαστή Χατζηφωτίου έκανε την εισαγωγή στο θέμα της συνάντησης, και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευαίσθητου και συμπεριληπτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και μιας κουλτούρας αλληλοκατανόησης και σεβασμού για τους συναδέλφους καθηγητές, υπαλλήλους, ερευνητές και βέβαια για τους φοιτητές. Προϊδέασε για τα θέματα που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν στρατηγικές που θα οδηγήσουν στη αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, και τελικά στη συμπερίληψη. Με ένα μίνι βιωματικό εργαστήριο κατάφερε να σπάσει τον πάγο, αφού όλοι τελικά πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν στα θέματα που τέθηκαν.

Τέλος, οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να μιλήσουν Ελληνικά, στο πρώτο μάθημα «επιβίωσης» που πρόσφερε με απολαυστικό τρόπο η Ζωή Ιωαννίδου, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 στην Αλεξανδρούπολη.

Η Διεθνής Εβδομάδα του ΔΠΘ που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του προγράμματος Erasmus+, θα φιλοξενηθεί στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης που παραχώρησε η ΠΕ Έβρου. Δεν φιλοδοξεί μόνο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Φιλοδοξεί επίσης να προβάλλει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε διεθνές επίπεδο και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του. Παράλληλα θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και κατανόηση με τους εταίρους του, να ενισχυθούν οι υφιστάμενες συνεργασίες του αλλά και να αναπτυχθούν νέες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.