e-νημέρωση για τα κουνούπια

30.07.2020 10:59

Η καινοτόμα εφαρμογή «Mosquito Vision» τέθηκε σε λειτουργία και παρέχει άμεση ενημέρωση για το επίπεδο όχλησης σε οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Την ώρα που οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι αυξημένοι λόγω ζέστης και υγρασίας και η όχληση έχει φτάσει στο μέγιστο βαθμό, πλήττοντας πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, η «Mosquito Vision» (η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Οικοανάπτυξη ΑΕ) δίνει στους χρήστες ένα ψηφιακό… όπλο, ώστε να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και για την πρόληψη των συνθηκών κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες.

«Η εφαρμογή υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Αφορά τους οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στόχος της είναι η εύκολη και άμεση ενημέρωση των πολιτών ώστε να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και για την πρόληψη των συνθηκών κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες» ανέφερε ο Δρ. Βιολογίας και εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη, Σπύρος Μουρελάτος.

Η εφαρμογή «Mosquito Vision», που μπορεί να κατεβεί, μέσω της διεύθυνσης https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision, περιλαμβάνει: πρόβλεψη όχλησης για επτά ημέρες που ανανεώνεται καθημερινά, οδηγίες προφύλαξης και καταπολέμησης, καθώς και παραπομπή για επικοινωνία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς

Όπως εξήγησε ο κ. Μουρελάτος, πρόκειται για την πρώτη, σε διεθνές επίπεδο, εφαρμογή που ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το επίπεδο όχλησης. Αποτελεί δε προϊόν του ερευνητικού έργου διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας 2018-2020.

Καθημερινή πρόβλεψη για 1.000 και πλέον οικισμούς

Κύριο και κυρίως καινοτόμο χαρακτηριστικό της εφαρμογής, είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα καθημερινής πρόβλεψης για 1.000 και πλέον οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ όπως είπε, ο εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης είναι εύχρηστη, σύγχρονη και διαδραστική και πλέον, από τις 27 Ιουλίου θα αναπτυχθεί και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτη.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της «Mosquito Vision» o κ. Μουρελάτος εξήγησε ότι η εφαρμογή αξιοποιεί το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ενώ καθημερινά παράγεται πενθήμερη πρόβλεψη για τους πληθυσμούς κουνουπιών τόσο για τη βραδινή όσο και τη νυχτερινή περίοδο. Η πρόβλεψη, όπως είπε, γίνεται επί τη βάσει μετεωρολογικών προβλέψεων χωρικής ανάλυσης 2x2 χιλιομέτρων, τις οποίες παρέχει ο Τομέας Μετεωρολογίας Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέτρα προστασίας

Στο πλαίσιο της πρόβλεψης, αναφορικά με το επίπεδο όχλησης από τα κουνούπια σε κάθε έναν από τους οικισμούς, οι κάτοικοι, επαγγελματίες τουρισμού, αλλά και επισκέπτες θα μπορούν στο εξής να είναι ενήμεροι και να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Επίσης, η εφαρμογή είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για τους αρμόδιους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών. Υπενθυμίζεται ότι η «Mosquito Vision» είναι ανοιχτή για όλους όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για το επίπεδο της όχλησης, αν δηλαδή είναι μεγάλη, μικρή, μέτρια ή μηδενική.

Κ. Μακεδονία: Λιγότερα αναμένονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Μικρός εκτιμάται ότι θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που θα εμφανιστούν στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη κυκλοφορίας του ιού.

Παρά το συναγερμό που σήμανε μετά τα δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε Ξάνθη και Καρδίτσα, η Κεντρική Μακεδονία παραμένει… καθαρή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φέτος το φαινόμενο καθυστέρησε σημαντικά, εξαιτίας της δροσερής άνοιξης, που σημαίνει ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν στην Κεντρική Μακεδονία.

«Εκτιμώ ότι φέτος θα είμαστε κάτω από 40 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, αριθμός που καταγράφηκε πέρυσι και επιπλέον πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται τα κρούσματα στην περιοχή» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο Δρ. Βιολογίας, Σ. Μουρελάτος.

Η περιφέρεια, όπως είπε, δεν είναι σε αυτή τη φάση σε «κόκκινο» συναγερμό, καθώς σε σχέση με πέρυσι υπάρχει καθυστέρηση δυο εβδομάδων στην εμφάνιση κρουσμάτων. «Από τις αιμοληψίες σε 200 κοτόπουλα μόλις ένα βγήκε θετικό, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο» υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.

Ριπές όχλησης

Στο μέγιστο φτάνει το τελευταίο διάστημα η όχληση από τα κουνούπια στην πόλη και την περιφέρεια, η οποία ωστόσο παραμένει σε χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα και μεταφέρεται από τους ορυζώνες της πεδιάδας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες πρόκειται για ριπές όχλησης που έρχονται λόγω των δυτικών και νοτιοδυτικών ανέμων και φτάνουν έως τη Μηχανιώνα, πλήττοντας κυρίως την παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο την Καλαμαριά και την Περαία.

«Έχουμε μεταφερόμενη όχληση από την πεδιάδα όπου αναπτύσσονται οι ορυζώνες και μιλάμε για ριπές όχλησης που φτάνουν έως τη άλλη άκρη των ανατολικών ακτών της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Μουρελάτος, και πρόσθεσε ότι στο αστικό δομημένο και κοινόχρηστο περιβάλλον είναι απολύτως ελεγχόμενη. Μάλιστα έκανε γνωστό πως επί πέντε μέρες το μήνα ψεκάζονται τα 20.000 φρεάτια σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. «Δεν αξιολογείται ως σοβαρή η όχληση που υπάρχει, καθώς φέτος είναι σε μέτρια έως χαμηλά επίπεδα» σημείωσε ο ίδιος αποδίδοντας το γεγονός στη μεγάλη αστάθεια του καιρού τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: makthes.gr

 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine