Υπεγραφη η συμβαση υποπαραχωρησης για την αξιοποιηση του λιμενα Καβαλας

Υπεγράφη η σύμβαση υποπαραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β», μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ ΥΠΟ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία συστάθηκε από την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», που αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Μάιο 2022 στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως το μοντέλο της υποπαραχώρησης είχε προωθηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ επέμεινε στην πώληση του 67% των μετοχών του, μέσω διαγωνισμού, ο οποίος όμως ναυάγησε πριν από ένα χρόνο.

Με τη σύμβαση που υπεγράφη για το λιμάνι της Καβάλας, ο επενδυτής αναλαμβάνει για 40 έτη το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του συγκεκριμένου λιμένα. Η κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Black Summit Financial Group – EFA Group, έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σειρά επενδύσεων για την αναβάθμιση του λιμανιού.

Πέρα από το εφάπαξ τίμημα, συνολικής ονομαστικής αξίας 33,9 εκατ. ευρώ, ο υπο-παραχωρησιούχος θα επενδύσει 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με την πρόταση προμελέτης κτιρίων στέγασης υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αλλά και τις προδιαγραφές της σύμβασης υπο-παραχώρησης.

Επιπλέον, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης. Τέλος, οι περαιτέρω επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο υπο-παραχωρησιούχος αφορούν προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές – ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως «με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα της Καβάλας “Φίλιππος Β”, την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πως «η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης είναι ένα μεγάλο άλμα. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα».

   O διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, Άγγελος Βλάχος, σημείωσε πως «για την ΟΛΚ ΑΕ η σημερινή είναι μία ημέρα χαράς και δικαίωσης για όλους όσοι – στελέχη και συνεργάτες – συνέδραμαν τη σύνθετη αυτή διαδικασία σε άψογο συντονισμό με τον μέτοχο. Συγχρόνως, η υπογραφή αυτή συνιστά ορόσημο όχι μόνο για την πόλη της Καβάλας, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.