Σωτηρης Κοκκινοπουλος: «Μια επιτυχια της Εθνικης μπορει να φερει εκρηξη στον αριθμο των παιδιων που ασχολουνται με το μπασκετ»

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε για θέματα που έχουν να κάνουν με τη νέα γενιά που ασχολείται με το μπάσκετ, με το ρόλο των γονέων αλλά και το προ-ολυμπιακό τουρνουά

Ο Σωτήρης Κοκκινόπουλος είναι γνωστός στο κοινό της Κομοτηνής από το πέρασμα του από τον πάγκο της ΑΕ Κομοτηνής. Πλέον βρίσκεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολείται με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ ενώ είναι και στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Εφήβων. 

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο «Αθλητικό Μαγκαζίνο» του Ράδιο Παρατηρητής για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ, για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και γενικότερα για θέματα της καθημερινότητας στο άθλημα.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Σε πολύ καλό δρόμο και άλλη εποχή το Αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ»

ΠτΘ: Έχοντας ενεργό ρόλο στο Rising Stars της ΕΟΚ, πώς βλέπεις το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ;

Σ.Κ.: Το αναπτυξιακό έχει μπει σε μια άλλη εποχή.  Εγώ μπήκα φέτος σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι από την πρώτη χρονιά. Οι ιδέες είναι πάρα πολλές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Γενικά υπάρχει μια τάση να πάμε όσο πιο οργανωμένα και όσο πιο πίσω για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Να χαρτογραφήσουμε τα παιδιά από μικρές ηλικίες. Εγώ για να γίνω πιο συγκεκριμένος είμαι προπονητής στην Ένωση Θεσσαλονίκης, στην ΕΚΑΣΘ, που σημαίνει ότι βλέπουμε παιδιά μέχρι το 2011 γεννημένα, απ’ το νόμο Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν άλλοι προπονητές που κάνουν το αντίστοιχο σε όλη την Ελλάδα. Για το Rising Stars είμαι ο συνεργάτης του Μπουσβάρου που είναι επικεφαλής του Βορρά για το αναπτυξιακό. Πλέον η Ομοσπονδία έχει τη δυνατότητα, κεντρικά  να δει παιδιά που παίζουν σε ακριτικές περιοχές και ξεχωρίζουν για το ταλέντο τους. Έχουμε δει παιδιά από όλες τις περιοχές. Υπάρχουν παιδιά από όλες τις ενώσεις του Βορρά και αυτό αφορά το Rising Stars. Έχουμε κι άλλες δράσεις αλλά και την ευθύνη της επικοινωνίας με τα σωματεία.  Ο κάθε προπονητής έχει στην ευθύνη του κάποια σωματεία που πρέπει μέσα στη χρονιά να τα επισκεφτεί, να προσπαθήσει, να βοηθήσει και προπονητικά τους προπονητές των ομάδων βάσει κάποιου playbook. Στο επόμενο διάστημα θα βγει και ένα playbook που θα δοθεί σε όλα τα σωματεία ανά την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και κάποιους προπονητές που ίσως δεν έχουν τις πηγές, απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα για να βελτιώσουν το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν ειδικά στις ακριτικές περιοχές, που εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Τα καθήκοντά μας δεν είναι λίγα καθώς έχουμε μεγάλη ευθύνη. Αυτό είπα κι εγώ όταν μου έκαναν την πρόταση και επιλέχτηκα σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι διαφορετικό απ’ το να είσαι προπονητής σε ένα σύλλογο. Οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται γιατί εκπροσωπείς τη χώρα σου σε κάθε έκφανση, εκπροσωπούμε την Ελλάδα και την Εθνική ομάδα κατ’ επέκταση. Άρα, κι εμείς δίνουμε μεγάλο βάρος σε ό,τι κάνουμε, με μεγάλη υπευθυνότητα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠτΘ: Πώς βλέπεις την προσπάθεια στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ;

Σ.Κ.: Εγώ επειδή στην προηγούμενη φάση πριν από χρόνια βέβαια είχα συμμετάσχει ως τοπικός προπονητής της Ένωσης και τότε, ήταν διαφορετική διαδικασία . Γίνονταν δράσεις αλλά αυτό που γίνεται τώρα κεντρικά μέσω της Ένωσης είναι κάτι το οποίο εμένα με έχει εντυπωσιάσει.

ΠτΘ: Με δεδομένο πως ζούμε στην εποχή της οθόνης, πόσο δύσκολο είναι να φέρουμε τα παιδιά στο μπάσκετ και τον αθλητισμό;

Σ.Κ.: Πάντα τα παιδιά πήγαιναν στο γήπεδο μετά από μια μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας. Κακά τα ψέματα.  Είτε μιλάμε για το 1987  είτε για 2005 ή για το 2006 πάντα μετά από μια τέτοια επιτυχία κάτι τέτοιο γίνεται μαζικά. Εννοείται ότι τα παιδιά θέλουμε να έρχονται στο γήπεδο. Είναι πιο δύσκολες οι κοινωνικές συνθήκες. Εγώ το βλέπω καθημερινά από την πόλη που ζω και από τις συναναστροφές μου. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα πια στο κομμάτι του τρόπου που μεγαλώνουν τα παιδιά μέσα στις οικογένειές τους. Υπάρχουν φόβοι και ανασφάλειες από τους γονείς και δυστυχώς οι γονείς είναι παρεμβατικοί σε έναν βαθμό που χαλάνε τα όνειρα των παιδιών σε ένα μεγάλο βαθμό, πολλές φορές από τις προσδοκίες τους που μπορεί να μην είναι αντίστοιχες από τις δυνατότητες των παιδιών. Αυτό είναι μια από τις δικές μας δουλειές αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορούμε εμείς να κάνουμε συμβουλευτική γονέων. Υπάρχει κάτι ακόμα που η Ομοσπονδία ξεκίνησε να το πολεμάει δυναμικά από φέτος και έχει να κάνει με τους ατζέντηδες από πολύ μικρές ηλικίες. Για μένα αυτό το φαινόμενο είναι τραγικό. Δεν χρειάζεται ένα παιδί να έχει ατζέντη από τα 13-14 χρονών. Είναι κάτι που με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Η Ομοσπονδία έχει πάρει μέτρα πολύ αυστηρά. Για να μη παρεξηγηθώ, κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Ούτε ο γονέας θέλει να βγάλει χρήματα απ’ το παιδί του. Υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις. Η πρόθεση των γονέων δηλαδή είναι πάντα θετική. Το θέμα είναι ότι επειδή το μπάσκετ είναι άθλημα λαϊκό, που ο καθένας νομίζει ότι το ξέρει μέσω της τηλεόρασης, μετά προσπαθεί να μπει σε μια διαδικασία ότι «τα ξέρει όλα». Γενικά υπάρχει αυτή η τάση. Από ένα σημείο και πέρα δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις. Καλό θα ήταν οι γονείς να έχουνε εμπιστοσύνη στους προπονητές. Οι γονείς επιλέγουν ένα σωματείο για την άθληση του παιδιού τους. Άθληση δεν είναι μόνο η φυσική κατάσταση, η φυσική ανάπτυξη του παιδιού μέσα απ’ το σύλλογο. Σαφώς και είναι διαπαιδαγώγηση, σαφώς και είναι οι αρχές.

ΠτΘ: Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι έχουμε το προ-ολυμπιακό τουρνουά, πώς βλέπεις την Εθνική Ελλάδος;

Σ.Κ.:  Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, με δεδομένο πως θα συμμετέχει και ο Γιάννης Αντετοκούμπο αλλά και με την πνοή που έφερε ο coach Σπανούλης,  ο οποίος δείχνει πολύ καλά δείγματα γραφής μέχρι τώρα με την ομάδα και φυσικά και θα έχει την βοήθεια όλων. Από το 2009 που πήραμε το τελευταίο χάλκινο μετάλλιο έχουν περάσει 15 χρόνια. Είναι πολλά. Είναι πολύ σημαντικό εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι μια φάση του προολυμπιακού γίνεται στην Αθήνα θα υπάρχει πολύς κόσμος και μεγάλη διάθεση και θεωρώ ότι όλοι θα θελήσουν να είναι παρόντες στη διαδικασία γιατί μια πρόκριση σε Ολυμπιακούς αγώνες όπως είδαμε και από το πόλο των κοριτσιών, είναι κάτι το διαφορετικό και πάνω απ’ όλα.  Όλοι θα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι έχει επιτυχία στο εγχείρημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.