Ντοκουμεντο: Σαν σημερα το 1929 ξεκινησαν οι εργασιες για την ιδρυση της ΕΠΣ Θρακης

Αρχικά ήταν μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Μακεδονίας – Θράκης

Ήταν 22 Δεκεμβρίου του 1929 όταν εκπρόσωποι των ομάδων της Θράκης συναντήθηκαν με στόχο τη δημιουργία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης.

Σύμφωνα με το φύλλο της «Μακεδονίας» στις 23 Δεκεμβρίου του 1929, μία μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου άρχισαν οι εργασίες για την απόσπαση της Ποδοσφαιρικής Ένωσης των Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Θράκης από την Ένωση Μακεδονίας που άνηκε έως τότε.

Η πρωτοβουλία άνηκε στους εκπροσώπους των ποδοσφαιρικών Σωματείων «Ορφέας», «Ασπίδα», «Άτλας» και «Ελπίδα» Ξάνθης ενώ έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των σωματείων του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και «Ροδόπης» Κομοτηνής.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης αποτελεί συνέχεια της Ένωσης των ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης που ιδρύθηκε το 1928 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το 1931 αποσπάται το διαμέρισμα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την ως άνω Ε.Π.Σ. και ιδρύεται Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης με έδρα την Καβάλα.

Το 1947 αποσπάται το διαμέρισμα Θράκης από την ως άνω Ε.Π.Σ. και ιδρύεται στην Ξάνθη Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (175/4-11-1947 απόφαση Πρωτοδικείου Ξάνθης).

Το 1969 ο Νομός Έβρου που άνηκε αρχικά στην  Ένωση, αποσχίστηκε και αναγνωρίστηκε ως ίδια Ένωση υπό την επωνυμία Ε.Π.Σ. Έβρου

Το 1978 ο Νομός Ξάνθης που άνηκε αρχικά στην  Ένωση, αποσχίστηκε και αναγνωρίστηκε ως ίδια Ένωση υπό την επωνυμία Ε.Π.Σ. Ξάνθης και παρέμεινε η περιοχή του Νομού Ροδόπης με την επωνυμία Ε.Π.Σ. ΘΡΑΚΗΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.