Ετοιμο και ανανεωμενο το ΔΠΘ για το εαρινο εξαμηνο εξ αποστασεως

Ζωή Γαβριηλίδου: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να μπούμε και σε αυτό το εξάμηνο. με εξ αποστάσεως μεθόδους διδασκαλία»

Έτοιμο να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο με την εξ αποστάσεως διδασκαλία τόσο για τα μεταπτυχιακά όσο και για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Η κ. Γαβριηλίδου μίλησε το πρωί της Τρίτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου από το Υπουργείο Παιδείας, όπως επισημαινόταν κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών.

Η απόφαση του Υπουργείο δεν έπιασε εξ απήνης την πανεπιστημιακή κοινότητας, όπως εξήγησε η κ. Γαβριηλίδου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κατέτειναν προς την κατεύθυνση αυτή, γεγονός που οδήγησε το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ αυτών και το ΔΠΘ, να προετοιμαστούν καλύτερα για το εαρινό εξάμηνο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια, το ΔΠΘ ανανέωσε τις πλατφόρμες οι οποίες χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα, επιλέγοντας την πλατφόρμα Microsoft Teams, η οποία είναι πλήρως λειτουργική και με επιπλέον δυνατότητες όπως τα “break out rooms”, που δίνει την δυνατότητα  στους καθηγητές να χωρίζουν τους φοιτητές τους σε ομάδες και σε «διαφορετικά δωμάτια». Πέρα όμως από αυτό, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λειτουργεί και το Γραφείο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, το οποίο μεταξύ άλλων όλο αυτό το διάστημα διεξήγαγε και συνεχίζει να διεξάγει σεμινάρια στο ακαδημαϊκό προσωπικό ώστε να κάνουν το μάθημα πιο διαδραστικό. «Δεν μπαίνουν λοιπόν μόνο οι φοιτητές μας σε πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας αλλά κι εμείς γινόμαστε φοιτητές και διδασκόμαστε πώς να κάνουμε το μάθημά μας καλύτερα» ανέφερε η κ. Γαβριηλίδου χαρακτηριστικά.

Σε εκκρεμότητα τα εργαστηριακών μαθήματα και οι εναλλακτικές

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών, η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ εξήγησε πως «υπήρχε πρόβλεψη για τις κλινικές ασκήσεις και ήταν κλινικές ασκήσεις των φοιτητών του τελευταίου έτους της ιατρικής, οι οποίες γίνανε κανονικά το προηγούμενο εξάμηνο και θα συνεχίσουν και αυτό το εξάμηνο». Όπως εξήγησε οι φοιτητές αυτοί άγγιζαν περίπου τους 120, για να σημειώσει πως υπήρχε κενό στην πρόβλεψη από πλευράς Υπουργείου σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα. Για τον λόγο αυτό το ΔΠΘ συνέστησε στα Τμήματα του, να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα να κάνουν χρήση διαφόρων λογισμικών προσομοίωσης, γεγονός που όπως επισήμανε ωστόσο «δεν ήταν αυτό πάντα εφικτό». «Αυτό είναι μια εκκρεμότητα, και αναμένουμε αν θα υπάρξει κάποια νέα κατεύθυνση, που θα μας καθοδηγήσει ως προς το τι κάνουν με τα εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν ολοκληρώσει το θεωρητικό μέρος της διδασκαλίας και τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει με το πρακτικό» ανέφερε.

Εξ αποστάσεως και η εξεταστική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Ως προς την πρακτική άσκηση των φοιτητών αυτή συνεχίζεται κανονικά, εξ αποστάσεως στους φορείς εκείνους που μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, εξηγώντας πως από την απορροφητικότητα των θέσεων, «φαίνεται  ότι σιγά σιγά υπάρχουν δυνατότητες και να γίνεται η πρακτική άσκηση με μεθόδους τηλεργασίας».

Κληθείσα να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η θερινή εξεταστική η κ. Γαβριηλίδου τόνισε ότι μάλλον και αυτή θα γίνει εξ αποστάσεως, εκτός αν τα δεδομένα και η πορεία των εμβολιασμών επιτρέψουν την «ανατροπή».

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε και σε μία έρευνα που «έτρεξε» το ΔΠΘ κατά την οποία συγκεντρώθηκαν δεδομένα σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών οι οποίοι έδωσαν και πέρασαν το μάθημα στην εξεταστική του περασμένου Ιουνίου, η οποία διεξήχθη με μεθόδους εξ αποστάσεως, και για την προηγούμενη εξεταστική Ιουνίου η οποία είχε γίνει κανονικά. «Τώρα αναλύουμε τα δεδομένα για να έχουμε και εμπειρικά πια αποτελέσματα ως προς το αν τελικά οι φοιτητές “κλέβουν” στην εξ αποστάσεως εξεταστική ή όχι» ανέφερε δηλώνοντας την ανυπομονησία της για τα αποτελέσματα που θα γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό.

Επίσης η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ ενημέρωσε τους φοιτητές ότι με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας «Εύδοξος» για τα διδακτικά συγγράμματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και όσοι φοιτητές και φοιτήτριες για τον οποιαδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να δηλώσουν τα συγγράμματά τους κατά το προηγούμενο εξάμηνο, να το κάνουν τώρα ώστε να τα αποκτήσουν.

«Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ ξανά νομίζω στην διδασκαλία μόνο δια ζώσης»

Κλείνοντας η ιδία ερωτηθείσα σχετικά με το απώτερο μέλλον, αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα για το Πανεπιστήμιο το 2030, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την παγίωση ενός μικτού συστήματος δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας. «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ ξανά νομίζω σε εκείνο το σύστημα που είχαμε μόνο με τη δια ζώσης διδασκαλία» κατέληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.