Αιολικα Παρκα… κατα ριπας

Νέο Αιολικό Πάρκο θα δημιουργηθεί στην Ορεινή Ροδόπη, 650 μέτρα από τον οικισμό της Χλόης

Συνεχίζουν να έρχονται απρόσκοπτα τα αιτήματα για τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στη Ροδόπη, με το τελευταίο να χωροθετείται σχεδόν 500 μέτρα μακριά από τον οικισμό της Χλόης.

Να σημειωθεί πως ήδη στην κορυφογραμμή βόρεια του οικισμού, έχει εγκατασταθεί ένα αιολικό Πάρκο, στη θέση Πατριάχης, ισχύος 46,3 MW.

Το νέο Αιολικό Πάρκο θα έχει συνολική ισχύ 36MW και θα αποτελείται από συνολικά 9 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 4MW έκαστη. Χωροθετείται στις θέσεις «Αμμούδα-Μεγάλη Ράχη-Καπεταναίος», με την θέση εγκατάστασης να βρίσκεται περίπου 39 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Κομοτηνής στα ανατολικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Οι αποστάσεις των γειτονικών οικισμών από τις κοντινότερες προς αυτούς Ανεμογεννήτριες είναι 650 μέτρα από τον οικισμό της Χλόης, 2,5 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Κέχρου και 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Άνω Καμπής.

Επίσης βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Κοιλάδας Φιλιουρή. Να σημειωθεί πως εντός 10 χιλιομέτρων από το αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΕ, χωροθετούνται 3 Αιολικά Πάρκα με άδεια λειτουργίας, συνολικής ισχύος 78,35MW, 2 Αιολικά Πάρκα για τα οποία έχει δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ισχύος 38MW και 11 Αιολικά Πάρκα με άδεια παραγωγής ισχύος 244,9MW.

Οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα

Λόγω της ένταξης της περιοχής εγκατάστασης σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα του δικτύου Natura 2000, εκπονήθηκε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση στην οποία αναλύονται διεξοδικά οι δυνητικές επιπτώσεις στην Ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Δύο πτωματοφάγα είδη (Όρνιο, Μαυρόγυπας) ήταν τα σημαντικότερα είδη που παρατηρήθηκαν τακτικά στην περιοχή έρευνας πεδίου, όπου δραστηριοποιούνται για τροφοληψία. Τα επίπεδα δραστηριότητας, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ήταν χαμηλά ενώ με βάση και τα εκτιμώμενα πιθανά επίπεδα θνησιμότητας ενδέχεται να προκύπτουν μέτριας σημαντικότητας επιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης/ μετριασμού.

Ο Φιδαετός (είδος χαρακτηρισμού) παρατηρήθηκε με αξιόλογο πλήθος διελεύσεων στην περιοχή έρευνας (αναπαραγωγική περίοδος και μετανάστευση) και σε εγγύτητα με τις Ανεμογεννήτριες. Δεν εντοπίστηκε φώλιασμα στην περιοχή, ενώ και τα εκτιμώμενα επίπεδα θνησιμότητας δεν θεωρούνται σημαντικά. Με παρόμοια επίπεδα δραστηριότητας στην περιοχή παρατηρήθηκε και ο Γερακαετός κατά την αναπαραγωγική περίοδο (χαμηλής σημαντικότητας επιπτώσεις), ενώ η παρουσία του Σφηκιάρη ήταν λιγότερο αξιόλογη και εκτιμάται ότι ενδέχεται να προκύψουν ως χαμηλής σημαντικότητας επιπτώσεις.

Τέλος, για τα λοιπά σημαντικά και στρουθιόμορφα είδη (Βλαχοτσίχλονο, Μεσαίος δρυοκολάπτης, Αετομάχος, Δενδροσταρήθρα, Ωχροκελάδα) εκτιμάται ότι ενδέχεται να προκύπτουν αμελητέας σημαντικότητας επιπτώσεις για όλα τα είδη και χαμηλής για τη Δενδροσταρήθρα (αφού είναι είδος που δραστηριοποιείται κατά περιόδους και στο ύψος των πτερωτών, και παρατηρήθηκε και με σε αρκετές θέσεις στην κορυφογραμμή).

Από την έκθεση προτείνεται να εγκατασταθεί σύστημα αποτροπής προσκρούσεων σε επιλεγμένες Ανεμογεννήτριες του ΑΣΠΗΕ (Α/Γ3, Α/Γ8, Α/Γ9), να γίνεται τακτικός έλεγχος του χώρου του σταθμού (εβδομαδιαίου ή και συχνότερου κατά περίπτωση) και απομάκρυνση των νεκρών ζώων (κτηνοτροφικών κυρίως), η παρουσία των οποίων θα μπορούσε να προσελκύσει πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά. Τέλος τονίζεται πως θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα παρακολούθησης της δραστηριότητας ορνιθοπανίδας και της αποτελεσματικότητας των σχετικών όρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.