Κορινα Τσιωνη: «Κραταω απο το 2020 το οτι ενας ιος μπορει να φτασει πολυ μακρια, αλλα εξισου και περισσοτερο μακρια μπορει να φτασει η κατανοηση και η αλληλεγγυη»

Εορταστικά… «Από την Κομοτηνή στον κόσμο όλο…»

Η Κορίνα Τσιώνη είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ. Έχει σπουδάσει την ελληνική νοηματική γλώσσα και έχει δουλέψει στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης. Το 2014 μετακόμισε στο Λονδίνο για τις μεταπτυχιακές της σπουδές, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας, όπου οργανώνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές της χώρας. Κύριο αντικείμενο της εργασίας  είναι η βοήθεια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, άτομα με αναπηρίες και άτομα που έχουν επιβιώσει από ενδοοικογενειακή βία.

ΠτΘ: Πώς ήταν το 2020 για εσάς και τι σας άφησε ως «επιστέγασμα»; Δεδομένης και της πανδημίας του κορωνοϊού που κατέστησε αδύνατη την επιστροφή σας στα πάτρια εδάφη, πώς ήταν οι φετινές γιορτές μακριά από τον τόπο και την οικογένειά σας;
Κ.Τ.: Θεωρώ ότι όσοι επιλέξαμε να ζήσουμε στον εξωτερικό είχαμε δεδομένη την ελευθερία κινήσεων στην Ευρώπη και το ότι ανά πάσα στιγμή με ένα αεροπλάνο θα βρισκόμασταν κοντά στην οικογένεια και τους φίλους μας. Φυσικά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι μια πανδημία θα μας έκλεινε στα σπίτια μας, απομονωμένους και ανίκανους να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας σε ώρες ανάγκης. Το 2020 ξεκινάει όμορφα, περνώντας τις γιορτές και την Πρωτοχρονιά στην Κομοτηνή. Τέσσερις γενιές χαμόγελα, αγκαλιές, φαγητό και κρασί! Τον Φλεβάρη κυκλοφορεί παντού η είδηση ενός θανατηφόρου ιού και ελπίζω να εξαφανιστεί όσο ξαφνικά ξεκίνησε.  Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2020, στο Κάρντιφ όπου ζω, μας ζητάνε να μείνουμε σπίτι. Κλείνει το γραφείο, το γυμναστήριο, οι παμπ, τα μαγαζιά. Ξαφνικά μια βόλτα στη γειτονιά μάς γεμίζει τύψεις. Παίρνουμε τους υπολογιστές στα σπίτια μας και αρχίζουμε να δουλεύουμε από τις κουζίνες μας. Μας λένε ότι θα πάει έτσι όλη η χρονιά.  Περνάνε οι μέρες και οι συχνές βιντεοκλήσεις με Ελλάδα γίνονται καθημερινότητα. Η μαμά και ο μπαμπάς μού λένε να προσέχω. Τους το λέω κι εγώ. Η Ελλάδα τότε έχει χαμηλά νούμερα κρουσμάτων και θανάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο με τα περισσότερα κρούσματα, υιοθετεί την «ανοσία της αγέλης» ως μέθοδο καταπολέμησης του ιού. Η Ουαλία από την άλλη χαράσσει πορεία ανεξάρτητη της Αγγλίας και τα πράγματα εδώ πηγαίνουν καλύτερα. Συνεχίζω να δουλεύω από το σπίτι, αλλά δυσκολεύομαι πια να θυμηθώ τι μέρα είναι, δουλειά και σπίτι έχουν γίνει ένα.  Περνάει η άνοιξη του 2020, με την ελπίδα ενός καλύτερου καλοκαιριού. Το καλοκαίρι αυτό έρχεται και τα πράγματα όντως καλυτερεύουν. Μου λείπει η Ελλάδα πολύ. Καλοκαίρι χωρίς Ελλάδα δε γίνεται.  Ταξιδεύω λοιπόν. Καραντίνα εθελοντική και καλοκαιρινή στην Ελλάδα. Δουλεύω από το σπίτι και κάνω διαλείμματα για βουτιά στη θάλασσα. Οι συνάδελφοι απ’ το Κάρντιφ, μέσα από τις βιντεοκλήσεις μας ενθουσιάζονται με την ομορφιά της περιοχής μας! Γνωρίζοντας ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά για μήνες όλο το καλοκαίρι και χωρίς ελέγχους, περιμένω ένα χειρότερο 2ο κύμα.

Γυρνάω στο Κάρντιφ τον Σεπτέμβρη του 2020, και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Η Ελλάδα σταδιακά αποκτά μεγάλο πρόβλημα με κρούσματα και θανάτους. Ανησυχώ πολύ κάθε μέρα για όλους στην Ελλάδα και για το ότι είμαι τόσο μακριά. Το 2020 μας έχει φυλάξει «grand finale», και ο Νοέμβριος είναι σκληρός, με πολλή ανησυχία και απώλειες. Τα Χριστούγεννα μακριά από τους δικούς μου φέτος είναι αναμενόμενα, αν και ήλπιζα μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα τα καταφέρω να έρθω. Είμαι ευγνώμων που πρόλαβα να δω όλους τους αγαπημένους μου το καλοκαίρι. 

Αυτό που κρατάω από το 2020 το ότι ένας ιός μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, αλλά εξίσου και περισσότερο μακριά μπορεί να φτάσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη. Το 2020 μας έδειξε πόσο κοντά είμαστε ο ένας με τον άλλον, ανεξαρτήτως συνόρων. Έφερε στο φως αδικίες εκατοντάδων χρόνων και μας δίδαξε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, όπου κι αν είμαστε, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, γένους, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας, γλώσσας και χρημάτων.

ΠτΘ: Τι αναμένετε – επιθυμείτε από το 2021;
Κ.Τ.: 
Φυσικά πιστεύω στην επιστήμη και ελπίζω, όπως όλοι, ο ιός να νικηθεί σύντομα, η οικονομία να ανακάμψει, να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να κάνουμε σχέδια. Αλλά, κυρίως, ελπίζω ότι μετά από το 2020 θα αναθεωρήσουμε έμπρακτα τον τρόπο ζωής μας παγκοσμίως. Ευελπιστώ να χτίσουμε τις κοινωνίες μας και τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης με βάση την ισότητα, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη και την αγάπη. Με σεβασμό στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπο, στη φύση και τα ζώα. 

Ευχές για ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2021 λοιπόν, με υγεία και όρεξη για δουλειά και εξέλιξη!

Υ.Γ.: Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή της Κορίνας στο Κάρντιφ μπείτε στο: https://wcva.cymru/team/korina-tsioni/

Περισσότερες συνεντεύξεις ΕΔΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.