Ναι στο Φραγμα Συμβολων απο το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του φράγματος, που θα δώσει λύση στην υδροδότηση της Κομοτηνής

Την έγκρισή του στους περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του Φράγματος των Συμβόλων έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το Φράγμα αποτελεί ένα στόχο πολλών ετών και θεωρείται πως θα μπορέσει, όταν ολοκληρωθεί, να δώσει λύση  στο θέμα της υδροδότησης της πόλης της Κομοτηνής, που μέχρι τώρα εξαρτάται, κυρίως την θερινή περίοδο, από 21 υδρογεωτρήσεις που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις της ευρύτερης πεδινής ζώνης βόρεια της πόλης.

Η συνολική ετήσια ποσότητα νερού που θα λαμβάνεται από το φράγμα για την κάλυψη των αναγκών υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 6.300.000 μ3 /έτος στην αρχή της λειτουργίας με αύξηση στα 7.100.000 μ3/έτος για την επόμενη 20ετία και περίπου 7.900.000.000 μ3/έτος για την επόμενη 40ετία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φράγματος

Το φράγμα, ύψους 58 μέτρων, θα κατασκευαστεί εντός της κοίτης του ρέματος Χιονόρεμα από αργιλικό πυρήνα και θραυστό υλικό εξωτερικά, δημιουργώντας ταμιευτήρα νερού μέγιστης χωρητικότητας 6,5 εκατ. μ3 με επιφάνεια 485 στρεμμάτων.

Το φράγμα συνοδεύεται από έργα οδοποιίας για την πρόσβαση σε αυτό και την παράκαμψη του ταμιευτήρα, το πρόφραγμα, τον αγωγό εκκένωσης και υδροληψίας νερού καθώς και τη διώρυγα φυγής του υπερχειλιστή με μικρό μήκος διευθέτησης του ρέματος.

Το έργο ακόμα περιλαμβάνει οικίσκους για την εγκατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού, καθώς και όργανα παρακολούθησης της συμπεριφοράς του αναχώματος. Το νερό θα οδηγείται μέσω βαρύτητας με τον υφιστάμενο αγωγό μήκους περίπου 6,3 km στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΔΕΥΑΚ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του φράγματος μαζί με τα συνοδά έργα του ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να πρέπει να προέλθει είτε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την περίοδο 2021-27, ή εναλλακτικά από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπ. Εσωτερικών, στο οποίο η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη υποβάλλει αίτηση, ή στο διάδοχό του πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι βασικός παράγοντας για την κατασκευή του φράγματος θα είναι και ο σχεδιαζόμενος αγωγός τροφοδοσίας από το φράγμα Γρατινής στο Υδραγωγείο Κομοτηνής, ο οποίος θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης κατά την κατασκευή του έργου, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαρκέσει 10-15 χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.