Ειδικο Αναπτυξιακο Προγραμμα για την ΑΜ-Θ σχεδιαζει η ΠΕΔ ΑΜ-Θ

Για την ανάπτυξη της Περιφέρειας «σκαλοπάτι – σκαλοπάτι» αρχής γενομένης από την θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα την καταστήσει εφικτή

Βασίλης Μαυρίδης, Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Δήμαρχος Ορεστιάδας: «Αν δεν γίνουν τώρα βήματα για την επίτευξη πολυεπίπεδης διακυβέρνησης δεν θα γίνει ποτέ»

Τον τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» φέρει το ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων και προτάσεων που κατήρτισε η ΠΕΔ ΑΜ-Θ, σε συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη διεκδίκηση της κάλυψης βασικών αναγκών και κυρίως την άμβλυνση των προβλημάτων της Περιφέρειας, επικεντρώνοντας βήμα – βήμα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το πρόγραμμα αυτό είχε προαναγγείλει στην πρόσφατη διαδικτυακή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ΑΜΘ της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ- Θ, Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης, επ’ αφορμής και την Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, που θα αποτελέσει και βασικό πεδίο των διεκδικήσεων.

Όπως και στην τηλεδιάσκεψη αυτή, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ αναφέρθηκε και στο υφιστάμενο χρονικό διάστημα, οι δυσκολίες του οποίου, λόγω κορωνοϊού, λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλων προς την επίτευξη των όσων το πρόγραμμα περιλαμβάνει αλλά και της θεσμοθέτησης μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα δίνει καθοριστικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση έναντι του υφιστάμενου «αθηνοκεντρικού κράτους».

Ο κ. Μαυρίδης  μίλησε για το μοντέλο στο οποίο κατέληξαν το σύνολο των εμπλεκομένων ακολουθώντας μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, που αφορούσε πρωτίστως στην ενημέρωση του συνόλου των δημάρχων και μελών της ΠΕΔ ΑΜ-Θ τόσο σχετικά με την στόχευση όσο και με υλικό που αφορά στα πορίσματα προηγούμενων επιτροπών, όπως αυτό της Επιτροπής Τσουδερού, το Περιφερειακό Χωροταξικό, αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε δεύτερο στάδιο, συνέχισε, καθορίστηκαν οι διαφορετικοί άξονες – πυλώνες ανάπτυξης, διαφορετικοί όπως επεσήμανε για κάθε τομέα, επί των οποίων συλλέχτηκαν οι προτάσεις των μελών από την επεξεργασία των οποίων δημιουργήθηκε το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την ΑΜ-Θ».

«Το κύριο που ζητάμε είναι ότι όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν, ή ένα μέρος αυτών, θα πρέπει εντάσσονται σε μια “ομπρέλα”, την οποία ονομάσαμε “Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”, οι άξονες του οποίου περιλαμβάνουν όχι μόνο σημειακές παρεμβάσεις, αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που πρέπει να γίνουν ώστε να μιλήσουμε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι για την ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μία πολύ δύσκολη εξίσωση, που κατανοούμε ότι για να μπορέσουν πολλά εξ αυτών να λάβουν σάρκα και οστά απαιτούνται πόροι, ωστόσο δίνουμε και πολύ βάρος σε κάποιες ενέργειες που μπορεί να γίνουν χωρίς να χρειάζονται χρήματα». Εξειδικεύοντας περισσότερο στο τελευταίο ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το Α και το Ω, ώστε να ξέρει ο καθένας μας ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και ποια είναι τα δικαιώματά του». «Το δεύτερο, είναι να υπάρχει μια συνεργασία, αλλά όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά σε πραγματικές διαστάσεις, των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης με την διοίκηση μέσα από μικτές επιτροπές και από θεσμικά όργανα τα οποία θα θεσπίσει η πολιτεία, έτσι ώστε μαζί να σχεδιάσουμε την ανάπτυξης της περιφέρειάς μας» ανέφερε.

Οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες κλειδί για την επιτυχία του όποιου σχεδιασμού

«Εμείς θέλουμε να μπουν οι βάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν, θεσμικά πλέον, να έχουν λόγο όλοι οι εκπρόσωποι, είτε πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε δευτέρου, είτε κυβερνητικοί» συμπλήρωσε ώστε «να είναι ξεκαθαρισμένη και η πορεία, αλλά και οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθένα». «Όλες αυτές τις δεκαετίες καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αυτή τη δομή, να δώσει πραγματικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε πρώτου, είτε δευτέρου βαθμού. Ήθελαν μια ζωή να μας κρατάνε δέσμιους των δικών τους επιλογών» υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο πως «κατανοούμε πως σε έναν εθνικό σχεδιασμό η κεντρική διοίκηση έχει τον λόγο, γι’ αυτό άλλωστε ψηφίζουμε κυβέρνηση, ωστόσο για τα τοπικά ζητήματα, δεν γίνεται αν εγώ θέλω να φτιάξω έναν δρόμο μέσα στα όρια του Δήμου μου να πρέπει να περάσω από τέσσερις διαφορετικούς φορείς, είτε αυτοί λέγονται Περιφέρεια, είτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε υπουργεία κ.ο.κ.».

Ο ίδιος πάντως δήλωσε αισιόδοξος και ως προς την ύπαρξη της πολιτικής βούλησης για να σημειώσει ωστόσο πως «αν η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ. Και αν γίνει αυτό, τότε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κάθε στόχου και σχεδίου θα βρεθούν».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ΑΜ-Θ ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ μίλησε για μία χρονοβόρα διαδικασία χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα θέτοντας ωστόσο ως ορόσημο σε πρώτη φάση την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.