Εγκυκλιος του Υπουργειου Παιδειας για τη διδασκαλια της Ιστοριας στην εκπαιδευση

«Γνωρίζω τον τόπο μου, δεν ξεχνώ την κατεχόμενη γη μου και διεκδικώ την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μου»

Μία ακόμη σχολική χρονιά αρχίζει με ένα μεγάλο τμήμα της πατρίδας μας να εξακολουθεί να είναι κατεχόμενο. Το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, διανύουμε τον 46ο χρόνο κατοχής της μισής γης μας, ατσαλώνει την αποφασιστικότητα και την πίστη μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μας, τόσο κατά την περίοδο των πρώτων χρόνων της προσφυγιάς όσο και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, υπήρξε πολυδιάστατος και ιδιαίτερα σημαντικός.

Η σημασία του ρόλου αυτού τίθεται κάθε χρονιά στο επίκεντρο, μέσα από την προώθηση του μόνιμου στόχου: «Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ». Οι κύριες παράμετροι του συγκεκριμένου στόχου είναι τρεις:

(α) Γνωρίζω τον τόπο μου,

(β) Δεν Ξεχνώ την κατεχόμενη γη μου και (γ) Διεκδικώ την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μου. Αναλυτική περιγραφή καθεμίας παραμέτρου ακολουθεί στη συνέχεια:

(α) Γνωρίζω τον τόπο μου: Η στόχευση αυτή τονίζει την αναγκαιότητα οι μαθητές/μαθήτριές μας να γνωρίσουν την ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους, τους μύθους, τα ήθη και έθιμα των διάφορων περιοχών του τόπου μας, τόσο των ελεύθερων περιοχών όσο και της κατεχόμενης πατρίδας μας.

(β) Δεν Ξεχνώ την κατεχόμενη γη μου: Κυρίαρχη θέση στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα έχει η προσπάθεια της διατήρησης άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων χωριών και πόλεών μας. Η κατεχόμενη γη μας θα πρέπει να ζωντανέψει στα μάτια των παιδιών, με την ανάπτυξη προγραμμάτων/δράσεων/πρωτοβουλιών που θα αναδεικνύουν, μέσα από γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά και γλωσσικά στοιχεία, το ενιαίο και αδιαίρετο του τόπου μας.

(γ) Διεκδικώ την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μου: Η διεκδίκηση για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής, να εκφράζεται με ειρηνικά μέσα και στη βάση της εφαρμογής των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου. Παρόλο ότι ο στόχος «Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ» είναι υπό έμφαση κάθε χρόνο, δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι οι γνώσεις και το ενδιαφέρον των μαθητών/ριών μας για τα κατεχόμενα εδάφη μας και για διάφορες πτυχές του εθνικού μας προβλήματος έχουν υποβαθμιστεί και ατονήσει, ενώ η μνήμη φαίνεται να εξασθενεί.

Για τους λόγους αυτούς είναι προφανής η ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση του συγκεκριμένου στόχου. Καλείστε να μεριμνήσετε, ώστε ο στόχος «Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ» να προωθηθεί διαθεματικά, μέσα από διάφορες θεματικές ενότητες και όλα τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος. Συστήνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των σχετικών με το θέμα βιβλίων, ενοτήτων, ταινιών, ζωντανών πηγών, επισκέψεων και εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να λειτουργεί στις τάξεις, επί μονίμου βάσεως, «Κέντρο Έρευνας και Μάθησης για την Κατεχόμενη Γη μας», το οποίο να εμπλουτίζεται και να αξιοποιείται συστηματικά, από τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς, στις διάφορες θεματικές και διαθεματικές ενότητες των μαθημάτων που αναπτύσσονται στην τάξη.

Επίσης, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε συνεργασία με το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο και άλλους φορείς, καλείστε να καταρτίσετε πρόγραμμα με σχετικές δραστηριότητες, στις οποίες να συμμετέχουν όλα τα τμήματα του σχολείου. Αναφέρονται, ενδεικτικά, μερικές δραστηριότητες:

• Εβδομάδα «Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ», φιλοξενία, γνωριμία με πνευματικούς ανθρώπους (συγγραφείς, καλλιτέχνες, αθλητές κ.ά.) με καταγωγή από τις κατεχόμενες περιοχές ή με συγγραφικό έργο για την προσφυγιά και τα κατεχόμενα μέρη μας

• Μελέτη-έρευνα για τα μνημεία και τον πολιτισμό της κατεχόμενης γης μας • Συλλογές με φωτογραφίες

• Δημιουργία μουσείου με σχετικά αντικείμενα, «Γίνομαι συγγραφέας… γίνομαι ποιητής…», «Οι μικροί οικολόγοι ανακαλύπτουν τη χλωρίδα-πανίδα της κατεχόμενης πατρίδας»

• Θεατρικές παραστάσεις, προβολές και άλλες δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα. Σχετικό υλικό για προώθηση του στόχου στάλθηκε με τις εγκυκλίους με αρ. φακ. 7.1.05.26 ημερ. 23.09.2013 (αρ. εγκυκλίου στο διαδίκτυο dde3852) και με αρ. φακ. 7.7.03/6 ημερ. 28.11.2013 (αρ. εγκυκλίου στο διαδίκτυο dde3976), τις οποίες καλείστε να μελετήσετε με τη δέουσα προσοχή.

Διαβάστε περισσότερα για το συνέδριο ΕΔΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.