Οι ΗΠΑ αρουν το εμπαργκο οπλων στη Ελληνοκυπριακη πλευρα

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά της απόφασης

Η απόφαση της Αμερικής να άρει το εμπάργκο όπλων στην Ελληνοκυπριακή πλευρά έρχεται καθώς η διαφωνία συνεχίζεται μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε σχετικά με την απόφαση. Μετά από αυτή τη συνάντηση, η Τουρκία δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι επίσης βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

Καθώς αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια εκπληκτική είδηση ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ. Στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, “Νόμος Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας 2020” που ψηφίστηκε στα τέλη του 2019, υπήρχε διάταξη που προέβλεπε πως το 33ετές εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να αρθεί.

Ωστόσο, η άρση του εμπάργκο συνέπεσε κατά το διάστημα που υπάρχουν διαφωνίες  μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ανεξάρτητη από την ατζέντα της Ανατολικής Μεσογείου»

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό σελίδα της Καθημερινή, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε προσωπικά τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη για να άρει το εμπάργκο όπλων που υπάρχει εδώ και 33 ετών. Σύμφωνα με την είδηση, μετά τη συνάντηση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τα νέα σε ορισμένους Έλληνες δημοσιογράφους. Τονίστηκε ότι η άρση του εμπάργκο θα ισχύει μόνο για μη θανατηφόρα όπλα.

Επίσης υπογραμμίστηκε ότι το εμπάργκο θα αρθεί σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά η περίοδος αυτή θα μπορούσε να παραταθεί αργότερα, εάν είναι επιθυμητό.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα ελληνικά ΜΜΕ ότι η άρση του εμπάργκο ήταν ανεξάρτητη από την ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων ο Έλληνας ηγέτης Αναστασιάδης δήλωσε ότι χαιρέτισε την άρση του εμπάργκο με ένα tweet. 

Η αντίδραση της Τουρκίας κατά την απόφαση

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών περιελάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

  • Η απόφαση που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ στη 1 Σεπτεμβρίου για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί.
  • Είναι επίσης βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
  • Σε μια εποχή που καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα τέτοιο ψήφισμα που δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι επίσης ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας.
  • Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτήν την απόφαση και να στηρίξουν  τις υπάρχουσες προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
  • Διαφορετικά, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα αντίστοιχα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού σύμφωνα με τη νομική και ιστορική της ευθύνη.

Η δήλωση της τουρκοκυπριακής διοίκησης

Ο Πρωθυπουργός της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ δήλωσε:

  • Η άρση του περιορισμού της πώλησης όπλων στην Ελληνοκυπριακή πλευρά από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 είναι λανθασμένη απόφαση των ΗΠΑ. Σε μια εποχή αυξανόμενης Ελληνοκυπριακής-Ελληνικής υποκίνησης στην περιοχή, μια τέτοια απόφαση δεν ενδείκνυται για ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή δεν θα συμβάλει στην ειρήνη, αλλά στην αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς. Καταδικάζω τις ΗΠΑ και σας καλώ να επιστρέψετε αμέσως από αυτό το λάθος. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή Διοίκηση, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τα δικαιώματά τους.
  • Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην αυξηθεί η ένταση, αλλά να βρεθεί ο δρόμος της ειρήνης βλέποντας τα γεγονότα.

Η ιστορία του εμπάργκο

Οι ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο όπλων τόσο στην Τουρκία όσο και στην τότε Κυπριακή Δημοκρατία μετά την Κυπριακή ειρηνευτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία το 1974, μετά τις ελληνικές εξεγέρσεις στην Κύπρο που απειλούσαν την ύπαρξη Τούρκων που ζούσαν στο νησί.

Το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία άρθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ το 1977.

Το 1987, οι ΗΠΑ αποφάσισε ένα νέο εμπάργκο για ολόκληρο το νησί και με αυτή την απόφαση σκόπευε να ζήσουν ειρηνικά η ελληνική πλειοψηφία και  τουρκική μειονότητα στο νησί.

Πηγή: https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abd-guney-kibrisa-uygulanan-33-yillik-silah-ambargosunu-kaldirdi-6018087/

*(Σημείωση μεταφράστριας: Το κείμενο διατηρεί την πιστή μετάφραση των όρων, χωρίς να υιοθετούνται από την μεταφράστρια ή την εφημερίδα)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.