Συνεχιζεται η ενταση στην Ανατολικη Μεσογειο

Παραμένει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις» παρακολουθούμενο από το Ελληνικό Ναυτικό

Περίπου 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου, εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Τουρκικές και Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις,  παραμένει το Oruc Reis το οποίο βγήκε στα ανοιχτά την Δευτέρα.

 

Το τουρκικό ερευνητικό φαίνεται να έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρόλο που θεωρείται πως δεν δύναται να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων.

 

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προτρέποντας το, διά ασυρμάτου, να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων, τόσο με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, όσο και με διπλωματικές κινήσεις, αποφεύγοντας τη στρατιωτική κλιμάκωσης που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

 

Μάλιστα η Τουρκία, χθες και σήμερα, πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την οποία είχε εκδώσει ναυτική αναγγελία την περασμένη Πέμπτη.

 

Δεδηλωμένος στόχος της Αθήνας είναι να αποτρέψει τις έρευνες και όχι να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

 

Την ίδια ώρα η γειτονική χώρα φαίνεται να συντηρεί την ένταση, τόσο μέσω δηλώσεων όσο και χαρτών έρευνας.

 

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού εισήλθαν στο “ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας, 10.08.2020, ενώ άνοιξε τον ασύρματό του γύρω στις 19.10′.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.