Σφοδρη αντιπαραθεση για το Προγραμμα Δρασης της Περιφερειας ΑΜΘ

Με αφορμή την απόφαση υπέρ της νομιμότητας της αρχικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Προσπάθεια να τινάξει στον αέρα το Πρόγραμμα για πολιτικούς λόγους καταλογίζει στην Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Μικροπολιτικές παρασκηνιακές κινήσεις παρακρατικής τακτικής στο όνομα της κομματικής ομοψυχίας βλέπει πίσω από την απόφαση ο Χρήστος Χατζηπέμου

Αφορμή για ακόμα ένα γύρο αντιπαράθεσης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, και της παράταξης της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και του συμβούλου της κ. Χρήστου Χατζηπέμου, αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση για το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας ΑΜΘ από την αρμόδια επιτροπή του του άρθρου 7 του Ν. 2839/2000.

Να θυμίσουμε πως η απόφαση για το πρόγραμμα είχε αναπεμφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, μετά από αναφορά από την παράταξη προς την ΑΔΜΘ, ότι δεν ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία ψήφισης του ετησίου προγράμματος δράσης η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 268Α  του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 του Ν.4623/2019.

Η επιτροπή αποφάσισε, μετά από την ακρόαση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και ανάγνωση αναφοράς που έκανε ο κ. Χατζηπέμου, την απόρριψη της παραπομπής και την επικύρωση της αποφάσεως 176/2019 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σε γενικές γραμμές, η επιτροπή δέχτηκε τις αιτιάσεις του Προέδρου, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι ενώ τηρήθηκε ο νόμιμος τύπος στη συνεδρίαση και ελήφθη ορθά η απόφαση, κάτι που αναφέρει πως φαίνεται και από τα πρακτικά, όμως από παραδρομή, στο σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 176/2019 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε αντιγραφή-επικόλληση η απόφαση του τεχνικού προγράμματος με αποτέλεσμα τα αρχικά πρακτικά να μην αποτυπώνουν την πραγματική βούληση του ΠΣ, και πως τα προβλήματα που υπήρχαν θεραπεύτηκαν από την ορθή επανάληψη.

Στην δήλωσή του μετά την έκδοση της απόφασης, ο κ. Παπαθεοδώρου σημειώνει πως όλη αυτή η πολύμηνη διαδικασία, οφείλεται στην καταγγελία της παράταξης, που πιστεύει πως είχε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να τινάξουν στον αέρα το Πρόγραμμα Δράσης, με τις παρεμβάσεις να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρι και την επιτροπή άρθρου 7 του Ν. 2839/2000 που έλαβε την τελική απόφαση.

Σημειώνοντας πως απέφυγαν να εμπλακούν σε μία δημόσια αντιπαράθεση, που μόνο κακό θα έκανε στην εικόνα αλλά και στη λειτουργία της Περιφέρειας, τους ζητά να είναι στο μέλλον πιο προσεκτικοί σε τόσο κρίσιμα θέματα

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαθεοδώρου έχει ως εξής:

«Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 συνεδρίασε η Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 2839/2000 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Σκοπός της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν να εξετάσει κατά πόσο η απόφαση 176/2019, με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε εγκρίνει το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειάς μας για το έτος 2020, ήταν νόμιμη ή όχι. Η Επιτροπή αποφάνθηκε ομόφωνα σήμερα ότι η απόφαση έγκρισης του Ετησίου Προγράμματος Δράσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν καθόλα νόμιμη.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτήθηκε η σύγκληση της Επιτροπής για να εξετασθεί η νομιμότητα μιας τόσο σημαντικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η απόρριψη της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (2 φορές μάλιστα!!!!!) μετά από καταγγελία της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία».

Η πράξη της συγκεκριμένης παράταξης έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και εντάσσεται σε ένα σύνολο παρόμοιων ενεργειών και προσπαθειών που κάνουν συντονισμένα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Επικαλούμενοι τη διατάραξη της νομιμότητας και έχοντας ως συμπαραστάτη την ύποπτη ελαφρότητα και, όπως αποδείχθηκε, εσφαλμένη κρίση με την οποία στελέχη της Αποκεντρωμένης αντιμετώπισαν ένα τόσο σοβαρό θέμα,  καταστροφολογούσαν επί 3 και πλέον μήνες. Μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, με αδικαιολόγητο μένος και απρεπέστατους χαρακτηρισμούς, προσπάθησαν να τινάξουν στον αέρα το Πρόγραμμα Δράσης, το πρόγραμμα με το οποίο κατανέμονται οι δαπάνες ολόκληρης της Περιφέρειας, σχεδιάζονται και εκτελούνται έργα και πραγματοποιούνται κάθε είδους δράσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Εμφανίζονταν μάλιστα απολύτως βέβαιοι για την τελική απόρριψη του Προγράμματος Δράσης. Από πού άραγε αντλούσαν αυτή τη βεβαιότητα;;; Από τη  νομική τους επάρκεια;;;;; Μάλλον όχι.

Θλιβερός πρωταγωνιστής αυτής της κακοστημένης προσπάθειας, όπως αποδείχθηκε, ήταν μέλος της παράταξης του κ. Κατσιμίγα, το οποίο, εκτός από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, έφτασε στο σημείο να καταθέσει, αν είναι δυνατόν, σχετικό υπόμνημα ενώπιον της Επιτροπής, ζητώντας την ακύρωση του Προγράμματος κι ενώ δεν είχε κανένα σχετικό έννομο συμφέρον.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ήμασταν βέβαιοι για την ορθότητα και τη νομιμότητα των αποφάσεων μας και κινηθήκαμε νομικά. Αποφύγαμε να εμπλακούμε σε μία δημόσια αντιπαράθεση, που μόνο κακό θα έκανε στην εικόνα αλλά και στη λειτουργία της Περιφέρειας. Το λιγότερο που θα πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν είναι να ζητήσουν μία δημόσια συγγνώμη για τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν και να είναι, για δικό τους καλό, περισσότερο προσεκτικοί στο μέλλον.

Μετά από αυτήν την πανηγυρική και ομόφωνη δικαίωση των θέσεών μας συνεχίζουμε το έργο που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Περιφέρειας.»

Κομματικό δάκτυλο βλέπει πίσω από την απόφαση ο Χ. Χατζηπέμου

Απαντώντας ο κ. Χατζηπέμου, με δήλωσή του, εκφράζει την άποψη πως η απόφαση της Επιτροπής εκδόθηκε αφενός υπό το πολιτικό βάρος της πιθανής ματαίωσης διαφόρων σημαντικών δράσεων της Περιφέρειας, αλλά κυρίως υπό το βάρος των πιέσεων κάλυψης της ανικανότητας της Διοίκησης και των συνεχόμενων λαθών της που οδήγησαν στην παραπάνω κατάσταση.

Πίσω από την απόφαση δε βλέπει «μικροπολιτικές παρασκηνιακές κινήσεις παρακρατικής τακτικής στο όνομα της κομματικής… ομοψυχίας, προκειμένου να καμφθεί η Αρχή της Νομιμότητας και να βρει δικαιολογητική βάση η… ανικανότητα»

Αναφέρει δε πως:

«Η επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.2839/2000, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, απέρριψε την προς ακύρωση παραπομπή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Προγράμματος Δράσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, για λόγους που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Η απόφαση της Επιτροπής είναι σαφές ότι εκδόθηκε αφενός υπό το πολιτικό βάρος της πιθανής ματαίωσης διαφόρων σημαντικών δράσεων της Περιφέρειας, αλλά κυρίως υπό το βάρος των πιέσεων κάλυψης της ανικανότητας της Διοίκησης και των συνεχόμενων λαθών της που οδήγησαν στην παραπάνω κατάσταση. Σοβαρή νομική επιχειρηματολογία δεν περιμένουμε να υπάρξει στην απόφαση της επιτροπής, καθώς τα νομικά προβλήματα που δημιούργησαν η ελαφρότητα και η τσαπατσουλιά όσων χειρίστηκαν το θέμα από την μεριά της Διοίκησης της Περιφέρειας, ήταν (και παραμένουν) αξεπέραστα:

  • Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ομιλούσα περί δύο ψηφοφοριών που ουδέποτε έγιναν, μη δημοσίευση των ονομάτων των καταψηφισάντων και των θέσεών τους, μη συμφωνία παρισταμένων και ψηφισάντων κλπ κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας
  • Επιχειρούμενη διόρθωση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς απόφαση του συλλογικού οργάνου και χωρίς να επιβεβαιώνεται το περιεχόμενό της από τα Πρακτικά του ΠΣ που η πλειοψηφία της Διοίκησης ψήφισε.
  • Μη δημοσίευση της διορθωμένης απόφασης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας αλλά ούτε και στο πρόγραμμα Διαύγεια κατά ρητή παράβαση νόμου.

Απέναντι στα παραπάνω, δεν υπήρξε ούτε υπάρχει μέχρι σήμερα νομικός αντίλογος. Υπάρχουν μόνο μικροπολιτικές παρασκηνιακές κινήσεις παρακρατικής τακτικής στο όνομα της κομματικής …ομοψυχίας, προκειμένου να καμφθεί η Αρχή της Νομιμότητας και να βρει δικαιολογητική βάση η… ανικανότητα!

Κάποιοι προφανώς εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους σε όλα αυτά. Όπως δεν την αντιλαμβάνονταν όλη αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό και πανηγυρίζουν αντί να σιωπούν. Θα μπορούσε να ήταν απλά «θράσος», αλλά το θράσος προϋποθέτει γνώση κι επίγνωση…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.