Λιγος χρονος μενει για τα παλια σφαγεια της Κομοτηνης

Η φύση έχει καταλάβει τον εξωτερικό χώρο παρόλο που το κεντρικό κτίριο αντιστέκεται ακόμη

Την επιστροφή τους θα ζητήσει ο Δήμος Κομοτηνής, ώστε να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους

Προσπάθειες να επιστρέψουν τα παλιά σφαγεία της Κομοτηνής στο Δήμο, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ξεκινά η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο να διασωθεί το ιστορικό κτίριο, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη.

Τόσο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, θα εντείνουν τις κινήσεις τους το επόμενο διάστημα, ώστε να λυθεί η παλιά παραχώρηση, και να περάσει ο χώρος ξανά στο Δήμο.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2007 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, για να αποτελέσει το παράρτημά του στην Κομοτηνή, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, και το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του.

Από το 1929…

Το ακίνητο των παλιών σφαγείων, βρίσκεται σε οικόπεδο 2.925 τ.μ. , με το κεντρικό κτίριο να έχει έκταση 694 τ.μ. και οι παρακείμενοι (βοηθητικοί) χώροι στην περίμετρο της αυλής να καταλαμβάνουν 343 τ.μ.

Το κτίριο χτίστηκε το 1929, όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδό του, και χρησιμοποιήθηκε ως σφαγείο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν και μεταφέρθηκαν στο νεότερο κτίριο προς Υφαντές οι εγκαταστάσεις του.

Στη συνέχεια έμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, μέχρι το 2007, όταν και αποφασίστηκε η παραχώρηση στο ΙΘΤΠ.

Αρχικά φάνηκε να γίνονται κινήσεις για την ανακατασκευή του, όμως αυτές εγκαταλείφθηκαν, με το κτίριο να αφήνεται στην τύχη του.

Σήμερα η βλάστηση, με δέντρα και χόρτα, έχει καταλάβει σχεδόν όλο τον αύλειο χώρο, ενώ ακόμα και το κτίριο σχεδόν δεν φαίνεται από το δρόμο, λόγω της πυκνής βλάστησης που έχει αναπτυχθεί μπροστά του.

Και μάλιστα όλα αυτά μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, μιας και μέχρι την παραχώρηση, και μερικά χρόνια μετά από αυτή, ο χώρος της αυλής, δεν βρισκόταν στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Παρόλα αυτά το εσωτερικό του κτιρίου παραμένει ως είχε, με την μεταλλική του οροφή να έχει ζημιές αλλά να αντέχει ακόμη, παρόλο που φυσικά τα περισσότερα κουφώματα δεν υφίστανται πια.

Επίσης η περίφραξη σε πολλά σημεία έχει φθαρεί σημαντικά, ανοίγοντας «τρύπες» προς το εσωτερικό, με την βλάστηση εντός και εκτός της ουσιαστικά να «κρύβει» το μεγαλύτερο μέρος του.

Καμία αλλαγή για πάνω από 10 χρόνια

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει το 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, η διάρκεια της παραχώρησης είχε προταθεί σε είκοσι χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2027.

Το Ίδρυμα αναλάμβανε την αποκατάσταση του ακινήτου κατά την κρίση και τα σχέδιά του, σεβόμενο την αρχιτεκτονική δομή του, για να το καταστήσει κατάλληλο προς εξυπηρέτηση των σκοπών του και για τη χρήση για την οποία προορίζεται, ύστερα από έγκριση των βασικών μελετών από την αρμόδια διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής.

Το ακίνητο παραδιδόταν στο Ίδρυμα για να το χρησιμοποιήσει για την εκπλήρωση των σκοπών του, όπως αυτοί ορίζονται στο καταστατικό του.

Έτσι προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων, δημιουργημάτων της θρακικής τέχνης και πολιτισμού, εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Το Ίδρυμα για την εκπλήρωση των δραστηριοτήτων του είχε την πρόθεση να δημιουργήσει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, την οποία, στο περιθώριο των δικών του προγραμμάτων και με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η εκπλήρωση των δικών του δραστηριοτήτων και ανειλημμένων υποχρεώσεων, θα παρείχε περιστασιακά κατά προτεραιότητα στον Δήμο για τη διεξαγωγή δικών του εκδηλώσεων που δεν θα αντίκεινται στη φύση των σκοπών του Ιδρύματος.

Μάλιστα στην υπογραφή της σύμβασης τον Οκτώβριο του 2007 είχε παραστεί η τότε πρόεδρος του ιδρύματος κ. Βιργινία Τσουδερού, η οποία είχε τονίσει πως θα διοργανώνονται σεμινάρια με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων.

Οι όποιες προσπάθειες όμως του Ιδρύματος, που συνεχιζόταν τουλάχιστον μέχρι το 2009, ναυάγησαν, και το κτίριο συνεχίζει στο δρόμο της φθοράς του, μια διαδικασία που ελπίζει πως θα αναστρέψει ο Δήμος Κομοτηνής, με την επιστροφή του κτιρίου σε αυτόν.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.