Αλυσιδωτες αντιδρασεις για την μετατροπη της Αγιας Σοφιας σε Τζαμι

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας προκάλεσε η υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Τ. Ερντογάν

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπογραφή, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η υπογραφή του διατάγματος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα που υπέγραψε, στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού νωρίτερα το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

Ήδη τις αντιδράσεις τους έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

 

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, είναι «αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Ερντογάν» και «αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου» τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνει ότι «ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω» και υπογραμμίζει: «Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

 

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter, πως συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τους πληροφόρησε για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

 

Το ΚΙΝΑΛ ζητά να αντιδράσει άμεσα η παγκόσμια κοινότητα ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία ενώ το ΚΚΕ τονίζει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι κρίκος στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.