Τα Βραβεια Βιβλιου Public επιστρεφουν για 7η χρονια και σας καλουν να ψηφισετε το αγαπημενο σας βιβλιο

Μεταξύ των υποψηφίων για βραβείο το «Όπως ποτέ – Κωμωδία της κούρασης» του «δικού» μας Μισέλ Φάις και το «Οδός Οφθαλμιατρείου» του π. καθηγητή του ΔΠΘ Ευάγγελου Αυδίκου

Το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, το Public, διοργανώνει για 7η χρονιά τα Βραβεία Βιβλίου Public, με στόχο να δώσει «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό ώστε να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που μας πέρασε (2019) αλλά και το αγαπημένο του ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο.

 

Μπορεί μέχρι τώρα το 2020 να μην έχει προλάβει να μας χαρίσει πολλές χαρούμενες στιγμές, ωστόσο σίγουρα, ένεκα της απομόνωσης, μας έστρεψε περισσότερο στον μαγευτικό κόσμο των βιβλίων. Εκατοντάδες βιβλιόφιλοι και μη επανασημασιοδότησαν τη σχέση τους με τα βιβλία, οδηγήθηκαν σε κόσμους ονειρικούς και σε μέρη μακρινά, σίγουρα μακριά από τον φόβο και την αγωνία του ιού. Το βιβλίο γι’  αυτούς αποτέλεσε μια συντροφιά, μια στιβαρή σχεδία που ήρθε να τους σώσει από τα τρικυμιώδη κύματα του κορωνοϊού. Είχαν την ευκαιρία να χαρούν με τον αγαπημένο τους ήρωα που επιτέλους βρήκε δουλειά, να στεναχωρηθούν με την ηρωίδα που  έχασε τον σύζυγό της από ανίατη ασθένεια, να παλέψουν με δράκους και φανταστικά ζώα για να αποκτήσουν το χέρι της πανέμορφης Βασιλοπούλας. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να ανταποδώσουμε την αγάπη μας στον εκδοτικό κόσμο και στους συγγραφείς που μας χάρισαν με τη συγγραφική τους πένα όλους αυτούς τους εξαίρετους και μοναδικούς ήρωες, χαρίζοντας τη δική μας ψήφο στο βιβλίο που αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε από την εκδοτική παραγωγή του 2019.

 

Συγκεκριμένα, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 2.350 τίτλους βιβλίων από 1.700 συγγραφείς και 145 εκδότες που ξεχωρίσαμε. Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι απλή, πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα από το microsite https://www.publicbookawards.gr/2020/index.php, και ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση είναι μέχρι τις 12 Ιουλίου, όπου και ψηφίζουμε στις κατηγορίες που επιθυμούμε, ενώ από τις 13 μέχρι τις 26 Ιουλίου, θα μπορούμε να ψηφίσουμε ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία από κάθε κατηγορία, όπως αυτά προκύψουν από τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης. Στο τέλος, θα αναδειχθούν οι μεγάλοι νικητές για το 2019, που θα ανακοινωθούν τη  Δευτέρα 27/7 στη διαδικτυακή σελίδα του Public.

 

Όσον αφορά τις κατηγορίες που μπορούμε να ψηφίσουμε, αυτές είναι οι εξής:

 

  • Ελληνικό μυθιστόρημα
  • Μεταφρασμένο μυθιστόρημα
  • Ελληνικό non-fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία)
  • Ελληνικό διήγημα
  • Σύγχρονη ελληνική ποίηση
  • Ελληνική παιδική λογοτεχνία
  • Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
  • Ευ ζην (ελληνικά βιβλία μαγειρικής, αυτοβελτίωσης, χόμπι-ελεύθερου χρόνου)
  • Έκπληξη: Ο ήρωας που θα σου μείνει αξέχαστος
  • Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο: Στόχος της κατηγορίας είναι να προβάλλει στο κοινό ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία με χαρακτήρα, που με συνέπεια και συνέχεια αποτελούν εστίες πολιτισμού και στηρίζουν το βιβλίο. Στο νικητήριο βιβλιοπωλείο θα επιχορηγηθούν δράσεις προώθησης και marketing για να στηριχτεί έμπρακτα το έργο τους. Η κατηγορία του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου θα ανοίξει για το κοινό στη δεύτερη φάση ψηφοφορίας.

 

Ωστόσο, εκτός από τα βραβεία του κοινού θα υπάρξουν και ειδικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα», από το οποίο θα αναδειχθεί ο εκδότης που μέσα από τη βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα-στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε. Γι’ αυτήν την κατηγορία θα αποφασίσει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των νικητών στην τελετή απονομής βραβείων, αλλά και τα «Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public», όπου θα ψηφίσουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public κ.ά.

 

Ψηφίζουμε λοιπόν για τα αγαπημένα μας βιβλία του 2019, που μας χάρισαν αμέτρητες στιγμές χαράς, θλίψης, αγωνίας, γέλιου, σε έναν διαγωνισμό που έχει ήδη αγαπηθεί από χιλιάδες βιβλιόφιλους –αφού πέρυσι τα άτομα που ψήφισαν ξεπέρασαν τις 100.000–, με την ψήφο των οποίων αναδεικνύεται το συγγραφικό τάλαντο δεκάδων συγγραφέων αλλά και ανθρώπων που μοχθούν για τον πολιτισμό, καθώς ας μην ξεχνάμε τη φράση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται».

 

 

Ο Ευάγγελος Αυδίκος και η «Οδός Οφθαλμιατρείου» ανάμεσα στις υποψηφιότητες…

 

Ο Ευάγγελος Αυδίκος, συγγραφέας και Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο μυθιστόρημά του «Οδός Οφθαλμιατρείου», που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας (σ. 214), μας μεταφέρει στον συγγραφικό κόσμο του Ηπειρώτη Κώστα Κρυστάλλη και συγκεκριμένα στον δρόμο όπου άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου. Το υπόγειο του τυπογραφείου Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις πρώιμες φιλοδοξίες του. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889,  χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας.

 

 Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του, να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του σπουδαίου δημιουργού που χάθηκε νέος. Μια ιστορία με το βλέμμα στο παρόν.

 

 

… αλλά και ο Κομοτηναίος Μισέλ Φάις με το «Όπως ποτέ – Κωμωδία της κούρασης»

 

Ο ήδη βραβευμένος Κομοτηναίος Μισέλ Φάις, υπεύθυνος των σελίδων βιβλίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και διδάσκαλος δημιουργικής γραφής, βρίσκεται και αυτός στη λίστα των υποψηφιοτήτων, με το μυθιστόρημά του «Όπως ποτέ – Κωμωδία της κούρασης–, που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πατάκη (σ. 150). Ο Μισέλ Φάις, επιµένοντας σε µια πρόζα θραυσµατική, παροξυσµική, ληθαργική, ολοκληρώνει µια άτυπη τριλογία που άρχισε µε το µυθιστόρηµα «Από το πουθενά» (εκδ. Πατάκη, 2015) και συνεχίστηκε µε τη νουβέλα «Lady Cortisol» (εκδ. Πατάκη, 2016). Σε αυτό το μυθιστόρημα, ανάµεσα σε µια αινιγµατική γυναίκα κι έναν κλονισµένο άντρα κινείται, σχεδόν φασµατικά, ένα ρευστό, δυσοίωνο πλήθος. Σπειροειδής και ασθµατική αφήγηση, αρθρωµένη σε πέντε µέρη, όπου όνειρα, ηµερολόγια, στιχοµυθίες, παραµιλητά, φάρσες, αλλά και µελωδίες, εικόνες, χειρονοµίες συνθέτουν –ακριβέστερα: αποσυνθέτουν– το υπέδαφός της. Ποιητική του χάους ή αρρώστια του χρόνου; Ένα µυθιστόρηµα για τον πανικό και την απάθεια του σύγχρονου βίου. Μια ατέρµονη κωµωδία της κούρασης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σώµα, στη µνήµη, στον ύπνο, στις λέξεις.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.