Ρατσιστες αστυνομικοι σε Γαλλια-Γερμανια: Η δολοφονια Φλοιντ ανοιγει το «κουτι της Πανδωρας»

Σάλος από κλειστή ομάδα με 8.000 αστυνομικούς μέλη, γεμάτη ρατσιστικά μηνύματα

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μιννεάπολις άναψε τη φωτιά της κοινωνικής έκρηξης στις ΗΠΑ, ενώ το φιτίλι έχει ήδη μπει και σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς το ζήτημα του ρατσισμού των αστυνομικών δυνάμεων επανέρχεται στο προσκήνιο.

Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς και ωμής βίας από δυνάμεις καταστολής και η συσσωρευμένη οργή δείχνει να ξεσπάει και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου πολίτες διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες και για τους δικούς τους νεκρούς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο γαλλικός ιστότοπος Streetpress αποκαλύπτει ρατσιστικά σχόλια ή δήθεν σατιρικά μηνύματα που ανταλλάσσουν χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες μέσω Facebook.

Όπως, επισημαίνει η Deutsche Welle, ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για «πρόκληση φυλετικού μίσους και προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «εφ’ όσον αποδειχθούν αληθινά, τα απαράδεκτα αυτά σχόλια βλάπτουν σοβαρά την τιμή της αστυνομίας και της χωροφυλακής».

Τα εγγεγραμμένα μέλη, όλα όργανα της τάξης, είναι περίπου 8.000. Μέσω Facebook αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους, για παράδειγμα με σατυρικά μοντάζ σε φωτογραφίες από κηδείες θυμάτων, όπου έχει αμφισβητηθεί ο ρόλος της αστυνομίας. Συνοδεύονται από ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια. Η αποκάλυψη θεωρείται οδυνηρή για όσους θέλουν να πιστεύουν στη Γαλλική Δημοκρατία και θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκριση με την Αμερική.

Οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας συνεχίζονται καθημερινά σε ολόκληρη τη Γαλλία: Στασβούργο, Ρουάν, Νάντ, Λίλλη, Μασσαλία και Παρίσι, βεβαίως. Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου δύο νέες συγκεντρώσεις, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας λόγω της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, έρευνα που παρουσιάζει η Deutsche Welle καταγράφει την κατάσταση εντός Γερμανίας, τα πολλά περίεργα περιστατικά και τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουν τα θύματα στην υποβολή παραπόνων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά τη σύλληψή τους ή στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν εκείνη του Οούρι Τζαλόχ από τη Σιέρα Λεόνε, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Το πτώμα του βρέθηκε απανθρακωμένο σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Ντέσαου στην Ανατολική Γερμανία το 2005. Η γερμανική δικαιοσύνη δεν έχει διαλευκάνει ακόμη την υπόθεση. Άλλος μετανάστης από το Καμερούν πέθανε το 2001 στο Αμβούργο μετά από αναγκαστική λήψη εμετικών φαρμάκων. Το 2016 αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Βερολίνο τον Ιρακινό Χουσάμ Χουσείν, θεωρώντας ότι ήταν οπλισμένος ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Η ίδια η αστυνομία δεν καταγράφει περιστατικά αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Ο Σεμπάστιαν Μπίκεριχ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, επισημαίνει σε γραπτό σχόλιο, μέσω e-mail, ότι «δυστυχώς στη Γερμανία δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή του racial profiling, ούτε σαφής περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων για υποβολή παραπόνων». Η λειτουργία της αστυνομίας υπάγεται στην αρμοδιότητα των κρατιδίων, στην οποία δεν εμπλέκεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Προ ημερών πάντως η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου ψήφισε νόμο, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας, διεκδικώντας μάλιστα αποζημιώσεις. Ο νέος νόμος προκάλεσε την έντονη αντίδραση συντηρητικών πολιτικών, αλλά και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων (GdP).

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθεσία δίνει στους ενδιαφερόμενους το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Ωστόσο ο Ταχίρ Ντελά, εκπρόσωπος πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των μαύρων στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι «χρειάζονται κατάλληλα νομικά εργαλεία και διαδικασίες, που θα επιτρέψουν να καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες, ώστε να δίνεται μία απάντηση και να υπάρχουν συνέπειες για τους υπεύθυνους. Σήμερα, αν θέλεις να προχωρήσεις σε διαμαρτυρία κατά της αστυνομίας, θα πρέπει να απευθυνθείς στην ίδια την αστυνομία…».


Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.