Missing Alert App: Μια εφαρμογη για κινητα τηλεφωνα που βοηθα στον ταχυτερο εντοπισμο αγνοουμενων

Η νέα mobile εφαρμογή που σχεδίασε και υλοποίησε η COSMOTE για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σύντομα διαθέσιμη μέσω Apple Store & Google Play

Τη νέα καινοτόμα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, Missing Alert App, που βοηθά ώστε όλοι να μπορούν να συμβάλλουν στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρουσίασαν σήμερα ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η COSMOTE, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (25/5), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Το Missing Alert app θα είναι σύντομα διαθέσιμο για το κοινό. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να το κατεβάσει στο κινητό του και να βοηθά στον εντοπισμό αγνοουμένων στη χώρα μας:

  • λαμβάνοντας ειδοποιήσεις στο κινητό του για τα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή όπου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή,
  • συμμετέχοντας στις έρευνες με την αποστολή πληροφοριών μέσω chat,
  • κινητοποιώντας και άλλους εθελοντές στην ίδια περιοχή, μέσω social media.

Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να προστατεύσουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Missing Alert App  ανέλαβε  η COSMOTE. Από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του app, με την μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευσή του σε θέματα εξαφάνισης.

Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής, αλλά και των ετήσιων στοιχείων για τα περιστατικά εξαφανίσεων στη χώρα μας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, είπε: «Η COSMOTE για μία ακόμα φορά στέκεται δίπλα στο Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Καινοτομεί σχεδιάζοντας και θέτοντας σε λειτουργία, ένα ακόμα εύχρηστο και απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία εντοπισμού παιδιών ή ενηλίκων, από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Χάρη στη νέα αυτή εφαρμογή, μπορούμε όλοι απολύτως δωρεάν να συμβάλλουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός συνανθρώπου μας που έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι σε κάθε εξαφάνιση ο χρόνος είναι το βασικότερο κριτήριο για να εντοπιστεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του το παιδί ή ο ενήλικας που αγνοείται».

Στατιστικά στοιχεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαφανίσεων στην Ελλάδα  

Στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των δράσεων και υπηρεσιών του, αναφορικά με την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης.

Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2019 έως και 30/4/2020:

  • Η 116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις έλαβε 12.066 κλήσεις. Με στόχο την πρόληψη, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε 986 μαθητές και μαθήτριες, 1.332 γονείς και κηδεμόνες, 1.872 εκπαιδευτικούς.
  • Ο Οργανισμός διαχειρίστηκε σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους συναρμόδιους φορείς, τις εξαφανίσεις 163 παιδιών, εκ των οποίων τα 138 βρέθηκαν καθώς και 12 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 10 εντοπίστηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για τους 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.