Ετοιμαζεται Πληροφοριακο Συστημα για την εγκαιρη προειδοποιηση πλημμυρας στον ποταμο Εβρο

Προκήρυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά στη δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών στη λεκάνη απορροής π. Έβρου/Μαρίτσα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 559.300 ευρώ (451.048,39€ + 108.251,61ευρώ ΦΠΑ), υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Integrated actions for joint coordination and responsiveness to flood risks in the Cross Border area» (FLOODGUARD), στο οποίο η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων συμμετέχει ως Δικαιούχος Εταίρος, και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014- 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 2: A Sustainable and Climate adaptable Cross-Border area και στον Ειδικό Στόχο 3: «To improve CB cooperation on flood risk management plans at river basin level».

Το πληροφοριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμύρας στην λεκάνη απορροής του π. Έβρου αναμένεται να αποτελέσει για την περιοχή μια υποδομή η οποία, μέσω της συλλογής δεδομένων (ανάπτυξη κοινού περιφερειακού συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων), αναλύσεων σε περιβάλλον GIS, λειτουργίας ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με ταυτόχρονη παραγωγή χαρτών πλημμύρας σε ημερήσια βάση, θα προσθέτει αξία στον προγραμματισμό και τη μελλοντική εξέλιξη των εθνικών πολιτικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Το αντικείμενο

Αντικείμενο της σύμβασης είναι δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών και η πιλοτική εφαρμογή αυτού στη λεκάνη απορροής π. Έβρου/Μαρίτσα που θα περιλαμβάνει την:

  • Συλλογή δεδομένων, αξιολόγηση και αναλύσεις
  • Ανάλυση κλιματικής αλλαγής
  • Υψηλής ανάλυσης ψηφιακό μοντέλο εδάφους (DEM) παραγωγής για την παραποτάμια περιοχή του π. Έβρου ώστε να χρησιμοποιηθεί από τα υδραυλικά μοντέλα
  • Εργαλεία και δομές πληροφοριών
  • Μετεωρολογική προσομοίωση και πρόβλεψη μετεωρολογικών μεταβλητών έως 5 ημερών σε κλίμακα 5 * 5 χιλιομέτρων για ολόκληρη τη λεκάνη απορροής π. Έβρου/Μαρίτσα
  • Υδρολογική μοντελοποίηση των διασυνοριακών λεκανών, Υδραυλική προσομοίωση της λεκάνης π. Έβρου / Μαρίτσα βάσει των αποτελεσμάτων του υδρολογικού μοντέλου, Σενάρια διόδευσης πλημμυρών με χρήση κατάλληλου λογισμικού μοντελοποίησης κοίτης και παραγωγή χαρτών πλημμύρας
  • Αυτοματοποιημένο διαδικτυακό σύστημα για έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πλημμυρών με τη σύνδεση μετεωρολογικών προβλέψεων, στάθμης νερού, μοντέλων πρόβλεψης και δεδομένων τηλεμετρίας για την ανάπτυξη του αλγόριθμου έγκαιρης προειδοποίησης και στη συνέχεια την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων πάνω από συγκεκριμένα όρια. Χρήση λογισμικού που ενσωματώνει όλα τα παραπάνω και εκπαιδεύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αναθέτουσα Αρχή

Ευρύτερα άλλωστε όπως αναφέρεται το έργο FLOODGUARD επικεντρώνεται στις προκλήσεις διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας μέσω ολοκληρωμένων δράσεων με κοινό συντονισμό και ανταπόκριση στους κινδύνους πλημμύρας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας, η αποτελεσματική διαχείριση των οποίων όπως επισημαίνεται και στην σχετική διακήρυξη, είναι υψηλής σημασίας καθότι επηρεάζει τόσο έναν μεγάλο αριθμό πληθυσμού όσο και τις χρήσεις γης και των δύο κρατών.

Ειδικότερος στόχος του έργου είναι επίσης η ενίσχυση του Επιχειρησιακού και Τακτικού επιπέδου των διοικητικών αρχών Ελλάδας – Βουλγαρίας ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός και κοινός συντονισμός στη Διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας στη διασυνοριακή περιοχή.

Μετά τις υπογραφές, προθεσμία 18 μηνών για την ολοκλήρωση

Όπως αναφέρεται η δράση αυτή μπορεί να συμβάλει στην προσαρμογή της περιοχής μελέτης στην κλιματική αλλαγή και στη δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την περαιτέρω διερεύνησή της, ενώ οι επί μέρους στόχοι αφορούν στην καθιέρωση μιας κοινής θεσμικής προσέγγισης για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας μέσω της δημιουργίας μιας κοινής ομάδας εργασίας με στόχευση στην πρόληψη και τη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις πλημμυρών, στην αύξηση της τεχνικής και της διοικητικής ικανότητας των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με την δημιουργία δομών εκπαίδευσης και στις δυο χώρες, δια μέσου κοινών εκπαιδεύσεων, προμηθειών εξοπλισμού και λογισμικού κατάρτισης, την επεξεργασία διμερών προτύπων και επιχειρησιακών διαδικασιών για δράσεις στον τομέα της ετοιμότητας και της λήψης μέτρων σε περιπτώσεις πλημμύρας, καθώς και τη δημιουργία αποτελεσματικών υποδομών πληροφορικής.

Για την υλοποίηση του έργου, η ΓΓΦΠ&Υ συνεργάζεται με τους λοιπούς εταίρους του Προγράμματος, οι οποίοι είναι πέντε φορείς από τη Βουλγαρία και ένας επιπλέον φορέας από την Ελλάδα.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών προσφορών ορίστηκε η Τετάρτη, 10 Ιουνίου και ώρα 11.00 π.μ.., ενώ η ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τους 18 μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.