Πιεζουν την κυβερνηση για την καταβολη του 12% οι βουλευτες Ροδοπης

Ξεχωριστές ερωτήσεις από Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρη Χαρίτου

Επιστολή στον υπ. Οικονομικών από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

 
Με διαφορετικές κοινοβουλευτικές οδούς,  αλλά τον ίδιο στόχο οι τρεις βουλευτές Ροδόπης ασκούν πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον της επιδότησης του κόστους εργασίας 12%.
 
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ, κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έχουν διαμειφθεί σε σχέση με το θέμα από το 2010 οπότε και σταμάτησε η καταβολή της επιδότησης, ξεκαθαρίζοντας απευθυνόμενος προς τους υπουργούς πως θα πρέπει να εξετάσουν στη παρούσα πρωτοφανή οικονομική συγκυρία, την καταβολή των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων των ετών 2010 – 2015 προς τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας.
 
Όπως υπογραμμίζει άλλωστε «σε μία εποχή που η κάθε θέση εργασίας αποτελεί πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο αλλά και στοιχείο άσκησης κοινωνικής ευθύνης, η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του μεγαλύτερου “εργοδότη” στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση επιβίωσης της ίδιας της περιοχής,  συγκράτησης της καλπάζουσας ανεργίας και ευκαιρία για μία νέα αρχή».
 
«Οι επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ και ο κόσμος της εργασίας αναμένουν τώρα να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δικές της υποχρεώσεις» τονίζει ο βουλευτής, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:
 
1. Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση 13311/273/21.3.2016, με την οποία καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, σκοπεύετε να ικανοποιήσετε το δίκαιο αυτό αίτημα όλων των επιχειρήσεων της ΠΑΜ-Θ είτε έχουν προσφύγει δικαστικά για το ζήτημα της απόδοσης της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους εργασίας είτε όχι, που εκκρεμεί από το Β' εξάμηνο του 2015; 
 
2. Θεωρείτε ότι μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ αλλά και την συγκεκριμένη τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε., συνεχίζουν να υφίστανται λόγοι αναίρεσης του μέτρου επιδότησης κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αν ναι ποιοι είναι αυτοί;
 
3. Αν δεν υπάρξει και σε αυτή την φάση επανεκκίνηση της οικονομίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την τρομακτική ύφεση των τελευταίων μηνών αλλά και με την εν γένει υστέρηση που την διακρίνει σε ό,τι έχει να κάνει με τους αναπτυξιακούς της δείκτες, πότε θα συμβεί αυτό; Υπάρχει εν τέλει πολιτική βούληση στην παρούσα κυβέρνηση να στηριχθεί η καθημαγμένη οικονομία της ΑΜ-Θ ή θα δούμε και πάλι να επαναλαμβάνεται το έργο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;              
 

Επιστολή από Ε. Στυλιανίδη και Δ. Καιρίδη

 
Μέσω επιστολής στον υπουργό Οικονομικών που κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό επέλεξαν να πιέσουν οι βουλευτές της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και κ. Δημήτρης Καιρίδης. Στην επιστολή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν την αναγκαιότητα τόσο της επανεφαρμογής του μέτρου επιδότησης του μισθολογικού κόστους 12% για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Θράκη, όσο και της εξόφλησης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, των βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου από την εφαρμογή της σχετικής ενίσχυσης για την περίοδο 2010-2015, στις εταιρίες που έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον του Δημοσίου.
 
Μάλιστα οι ίδιοι τονίζουν πως «το εκρηκτικό κλίμα που έχει προκληθεί στην οικονομία της περιοχής λόγω της επίδρασης τόσο της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και η όξυνση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης από την Τουρκία, καθιστούν εξαιρετικά επείγουσα και απαραίτητη τη λήψη ειδικών μέτρων ενίσχυσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Θράκης». «Διαφορετικά», προειδοποιούν «υπάρχει ο κίνδυνος της τελικής και πλήρους αποβιομηχάνισης, σε μια περιοχή ύψιστης εθνικής στρατηγικής σημασίας, η οποία στερείται, επί του παρόντος, σοβαρές εναλλακτικές πέραν της περιορισμένης αγροτικής παραγωγής, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στην περαιτέρω δημογραφική της συρρίκνωση και στην επικίνδυνη εξασθένιση της άμυνας της χώρας».
 
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο βουλευτές ισχυρίζονται πως «η πρωτοβουλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στα δικαστήρια, κάτι που ενδεχομένως θα αφήσει έκθετη την κυβέρνηση σε κατηγορίες ότι αδιαφορεί για την οικονομική θωράκιση της παραμεθόριας Θράκης, θα επιβαρύνει το Δημόσιο με τόκους υπερημερίας στις ενδεχόμενες αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν και θα το υποχρεώσει να εκταμιεύσει ρευστό ενώ θα μπορούσε να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός, με τον σταδιακό, σε βάθος χρόνου, συμψηφισμό των απαιτήσεων των ιδιωτών με φόρους και εισφορές προς το Δημόσιο».
 
Γι’ αυτό, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Καιρίδης προβάλουν στην επιστολή τους λόγους «που έχουν να κάνουν τόσο με την εξυπηρέτηση μιας αδήριτης εθνικής ανάγκης όσο και με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, της ασφάλειας των συναλλαγών και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος», για να υποστηρίξουν «ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα, ιδίως της εκκρεμότητας της περιόδου 2010-2015, για την οποία οι εν λόγω επιχειρήσεις ενέγραψαν στους ισολογισμούς τους τις επιδοτήσεις ως έσοδα, φορολογήθηκαν γι’ αυτές, συχνά, μάλιστα, τις ενεχυρίασαν στις τράπεζες αλλά ουδέποτε τις εισέπραξαν από το Δημόσιο, παρόλο που αυτό είχε δεσμευτεί να τους τις καταβάλει».
 

Ερώτηση και από Δ. Χαρίτου

 
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου. Στην ερώτηση οι βουλευτές υπεραμύνονται -προβάλλοντας τα αντίστοιχα επιχειρήματα- των κυβερνητικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της επιδότησης, τονίζοντας πως την επιδότηση του 12% αντικατέστησε διαφορετικός τρόπος ενίσχυσης μέσω ΟΑΕΔ.
 
Έτσι λοιπόν, προβάλλοντας το δυσμενές οικονομικό προφίλ της περιοχής ρωτούν τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων αφενός αν «προτίθεται να καταβάλλει την οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των ετών από το 2010 και μετά προς όλες (ανεξαρτήτως του εάν κινήθηκαν ή όχι δικαστικά) τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών, αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας» αφετέρου αν «θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις όπως προβλέπει ο Νόμος 4608/2019 «Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.