Ειδικη μεριμνα για την μετακινηση εποχικων εργαζομενων, ιδιαιτερα στον αγροτικο τομεα, ζητα η Κομισιον

Ώστε να πραγματοποιηθούν οι αγροτικές εργασίες το επόμενο διάστημα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να χαλαρώσουν τους συνοριακούς περιορισμούς επιτρέποντας την διέλευση στους διασυνοριακούς και εποχικούς εργαζόμενους καθώς σταδιακά άρουν τους περιορισμούς εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νίκολας Σμιτ στο Reuters.
 
Η Κομισιόν εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα 27 κράτη μέλη τον Μάρτιο, προτρέποντάς τους να επιτρέψουν σε την διασυνοριακή διέλευση εργαζόμενων σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και τα τρόφιμα. Και αυτό γιατί περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια χώρα της ΕΕ και εργάζονται σε άλλη.
 
Ο Επίτροπος δήλωσε στο Reuters από το Λουξεμβούργο ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την αρχική αντίδραση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αρκετά προβλήματα παραμένουν.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τόνισε, είναι η Γερμανία, που έκλεισε μερικά συνοριακά σημεία με το Λουξεμβούργο, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διασχίσουν 25-30 χιλιόμετρα για να πάνε σε άλλο συνοριακό σημείο, μια αντίδραση που δεν προσθέτει τίποτα στην προστασία της δημόσιας υγείας.
 
Τα δεδομένα σχετικά με τους χρόνους διέλευσης φορτηγών από την εταιρεία υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας Sixfold δείχνουν μεγάλες ουρές στην Ανατολική Ευρώπη – μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας και στην Ουγγαρία – καθώς και στην Ελβετία, που επίσης έχει πολλούς διασυνοριακούς εργαζόμενους.
 
Ο κ. Σμιτ τόνισε πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη για υγειονομικούς ελέγχους, αλλά οι περιορισμοί στα σύνορα πρέπει να είναι αναλογικοί και να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων που ζουν σε διαφορετικές χώρες.
 
Στην φάση εξόδου από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που οι εταιρείες ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους, θεωρεί πως δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό οι εργαζόμενοι που ζουν σε ένα κράτος μέλος να μπορούν να εργαστούν και οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι να μην μπορούν.
 
Η Κομισιόν έχει έρθει σε επαφή με κυβερνήσεις για να βρει μια λύση, συμπεριλαμβανομένου του να καθορίσει πώς οι εποχικοί αγρότες, που επίσης θεωρούνται απαραίτητοι για την λειτουργία των οικονομιών, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν για να φυτέψουν ή να συγκομίσουν καλλιέργειες, ιδιαίτερα από την Ανατολική Ευρώπη.
 
Για παράδειγμα έως 80.000 εποχικοί εργαζόμενοι πρόκειται να φτάσουν αεροπορικώς στη Γερμανία τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες σε ολόκληρη την ΕΕ, με τον κ. Σμιτ να επισημαίνει πως αποτελεί σημαντικό ζήτημα η παροχή στέγασης με τις ορθές αποστάσεις.
 
Τέλος ο Επίτροπος, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει τους κατώτατους μισθούς και τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι η κρίση μας δίδαξε ότι τα επαγγέλματα που ίσως δεν είχαν εκτιμηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν είναι σημαντικά και πρέπει να αμείβονται κατάλληλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.