Πηνελοπη Καμπακη-Βουγιουκλη* «Ποσο χαιρομαι που βλεπω το βιβλιο να ζωντανευει μπροστα μου ολοκληρωμενο σαν μια κινηματογραφικη ταινια»

Βίκης Δράκου, «Βικτωρία», εκδόσεις «Νησίδες», 2018

Καλησπέρα σας! Χαίρομαι πραγματικά που βρισκόμαστε εδώ, με ψυχραιμία απέναντι στον κορονοϊό ή κορονογιό που λέω εγώ ουρανωμένα, βάζοντας όμως στην άκρη εγκάρδιες, αυθόρμητες αντιδράσεις όπως μια αγκαλιά, κάτι  που για μένα τουλάχιστον κοστίζει… ελπίζω σε μια επόμενη συνάντηση να μπορέσουμε να είμαστε πιο πολύ ο εαυτός μας και να ανταλλάξουμε τις αγκαλιές που στερούμαστε απόψε.

Η ενότητα «Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς» εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2019 από την Κοσμητεία Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, ως συμμετοχή μας στον εορτασμό των εκατό χρόνων ελεύθερης Ξάνθης  και σκοπό είχε και έχει να συστήσει στο κοινό την πρώτη προσπάθεια από καινούργιες συγγραφείς με κοινό χαρακτηριστικό την ενιαία Θράκη είτε ως τόπο καταγωγής είτε ως τόπο μόνιμης διαμονής. Ο χαρακτηρισμός «Θράσσες» επιλέχτηκε σε αντιπαραβολή με τον όρο «Θρακιώτισσα», που το φυλάμε για τη λαογραφία και τη διαλεκτολογία, γιατί έχουμε και τέτοια ενότητα. Οπωσδήποτε, υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες γυναίκες συγγραφείς, κάποιες έχουν ήδη παρουσιαστεί άλλες όχι.  Στόχος μας, η συστηματική παρουσίασή τους σε διάφορες πόλεις της Θράκης.  Και φυσικά όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες νεότερους συγγραφείς.

Ευχαριστώ την Πολιτιστική κίνηση και τη Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου, τη φίλη μου Τζένη Κατσαρή και τον Παρατηρητή της Θράκης που αμέσως  μαζί με την πολύτιμη Ιωάννα  Δεμιράκη ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μου.  Ευχαριστώ κι όλους τους φορείς της Κομοτηνής που αγκάλιασαν την εκδήλωση και σας περιμένουμε με τα δικά σας στην Ξάνθη.

Επιτρέψτε μου να πω πόσο συγκινημένη νιώθω που το πρώτο βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ είναι το βιβλίο της συμμαθήτριας, συμφοιτήτριας και φίλης Βίκης Δράκου, το ευπώλητο «ΒΙΚΤΩΡΙΑ» για το οποίο μπορώ να σας εξομολογηθώ ότι είχα ακούσει ιστορίες του αμέτρητες φορές κατευθείαν από τη συγγραφέα, ακόμη από τη δεκαετία του ’70. Φαντάζεσθε πόσο χαίρομαι που το βλέπω να ζωντανεύει μπροστά μου ολοκληρωμένο σαν μια κινηματογραφική ταινία.  Όμως, πολλά λέω. Σταματάω και δίνω τη σκυτάλη στους ομιλητές και τις ομιλήτριες.


Καλή απόλαυση!

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της εκδήλωσης εδώ

*Η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή είναι Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καθηγήτρια του ΤΕΦ ΔΠΘ. Το κείμενο είναι o χαιρετισμός της στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Βίκης Δράκου, «Βικτωρία», Εκδόσεις «Νησίδες», 2018, στην Πολιτιστική Κίνηση ν. Ροδόπης, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.